Search
Филтрирай по...

 

Токсин, смъртоносен за рибите може да помогне при лечението на рак

 

Предполага се, че токсин, унищожаващ огромни количества риба ежегодно, може да спре развитието на ракови клетки.

В следствие на факта, че токсинът от  патоген има способността да блокира клетъчното делене още в ембрионален период, изследователите предполагат, че би могъл да се използва успешно при лечението на ракови заболявания.

Учените от университета във Фрайбург открили, че токсинът от рода Yersinia ruckeri – същия род  патогени, които причиняват бубонната чума при хората, предизвиква смъртоносния вирус  при риби от семейство пъстървови, например при  сьомгата и пъстървата. Това причинява загуби за милиони долари на рибната промишленост.

Токсинът, Afp18, деактивира действието на протеин RhoA, който контролира много жизненоважни процеси в човешките и рибни клетки. Сред тези процеси е и изграждането и унищожаването на актиновите нишки – които са необходими, както за клетъчното деление, така и за разпространението на туморни клетки  в тялото.

В проучването, публикувано в Nature Communications, изследователите инжектират Afp18 в ембрион на риба зебра.

Токсинът накарал актинови филаменти да колабират, като свързал N-ацетилглюкозамин с аминокиселината тирозин в протеина RhoA. Според учените, това е необичайна реакция в природата.

Изследователите са на мнение, че смъртоносният за рибите елемент има потенциала да води борба с рака, заради въздействието си върху протеините RhoA, които са замесени в разпространението на болестта и в появата на метастази.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart