Search
Филтрирай по...

Екстрактът от зелен чай подобрява когнитивните способности

 

Зеленият чай ръководи класациите за здравословни продукти през последните години. До момента изследователите са доказали, че приемът на зелено кафе поддържа метаболизма, подпомага стопяването на телесни мазнини, подобрява функционирането на сърцето, намалява риска от развитие на рак и подсилва имунитета. Всички тези способности се дължат на многобройните антиоксиданти, катехини и биоактивни съставки, съдържащи се в зеления чай. Затова е важно да бъде отбелязано и друго предимство, което предлага консумацията на този продукт: подпомагане на умствените способности! Тук ще намерите по какъв начин приемът на зелено кафе подпомага правилното функциониране на клетките на мозъка и каква е причината за това.

Проучване разобличава мистерията около зеления чай!

Новото проучване е проведено в университета в Базел в Швейцария, а учените се опитвали да установят връзката между приема на зелен чай и подобрените когнитивни функции у участниците, както и работоспособността на мозъците им. Проучването, което изследва в различни аспекти умствените способности на доброволцитеи, е публикувано в списание „Psychopharmacology” и изглежда много обещаващо. Учените се надяват, че натуралният продукт би могъл да допринесе при редуциране на възможността за загуба на памет и други ментални дисфункции, свързани с напредването на възрастта.

Ползите за когнитивните способности произлизат от биоактивните компоненти в зеления чай, които до момента са изследвани основно за лечение на ракови заболявания, особено при рак на гърдата при жените. В настоящото проучване за първи път  биват изследвани ползите за мозъка, до които води приемът на екстракт от растението.

Какво откри проучването?

Изследователите, начело с проф. Кристоф Беглингър от Университетската болница в Базел и Стивън Боруард, от университетската клиника по психиатрия успели да докажат, че екстракта от зелен чай има способността да подобрява когнитивните способности, благодарение на  функцията си да осъществява по-интензивно вътреклетъчно свързване в мозъка: С други думи, биоактивните компоненти осъществяват по-лесна и по-бърза връзка между различните части на мозъка. Подобрената връзка води до подобряване на когнитивните способности, както и работоспособност на мозъка. Участниците се представят значително по-добре на логистически тестове след прием на зелен чай.

По-конкретно, това проучване разглежда група от мъже в добро здравословно състояние, които трябва да приемат напитка, съдържаща екстракт от зелен чай, преди направят серия от тестове за измерване на когнитивните способности. При анализа се установява, че при мъжете се се подобрили комуникацията между фронталния кортекс и париеталния лоб на мозъка и именно това е вероятната причина за подобрената умствената дейност.

Стопява излишните мазнини и стимулира когнитивните функции

Това изследване може да отвори вълнуващи нови възможности за научните изследвания, особено в областта на гериатрията (дял от медицината, който изучава възникването, развитието, лечението и предотвратяването на болестите при възрастните), където броят на пациентите с болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, продължава да расте с всеки изминал ден. С по-нататъшното си развитие, тези научни изследвания  може да допринесат за откриването на съвсем естествено средство за борбата със загубата на памет и други проблеми, свързани с неправилното функциониране на мозъчните клетки.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart