Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Храненето сутрин е особено важно за пациенти с диабет тип 2

Пренебрегването на закуската не е особено препоръчително за никого, но последни проучвания доказват, че при хората с диабет тип 2 това може да предизвика пълен дисбаланс в нивата на кръвната захар през останалата част от деня.

Посредством изследване се установило, че когато пациенти с диабет тип 2 са пропуснали закуска, измерените нива на кръвна захар са с 37% по-високи, отколкото когато са хапнали нещо в началото на деня. Освен това, тези нива си остават повишени и към края на деня – този път с 27%.

„Такива резултати са от огромно значение, тъй като през последните десетилетия постепенно се увеличава броят на хората, които не закусват, особено в западните общества.” – твърди ръководителят на изследването, д-р Даниела Якубович, професор по медицина от университета в Тел Авив, Израел.
„Нещо повече”, казва тя, „високите нива на кръвна захар след хранене имат пряка връзка с бързия спад в бета-клетъчната функция. Бета-клетките се намират в панкреаса и тяхната функция е да произвеждат инсулин, хормон, който е необходим за организма, за да използва въглехидратите в храната.”

„Също така, има връзка между прекомерно високите инсулинови нива и по-ранното развитие на проблеми със сърдечно-съдовата система.” – допълва изследователката.

Резултатите от проучването са публикувани в списание „Diabetes Care” от август, 2015.

Якубович и екипът й установили още, че консумацията на обилна закуска и лека вечеря предоставя огромни здравни ползи за хората, страдащи от диабет тип 2. Изследвания показват, че този начин на хранене редуцира високите нива на кръвна захар с цели 20% в сравнение с приема на малко храна сутрин, а повече вечер.

В проучването на д-р Якубович участие взели 22 души с диабет тип 2. Приблизителната им възраст била около 57 години, а индексът на телесната им маса бил средно над 28 (което значи, че взелите участие в проучването са с наднормено тегло, но не застрашаващо живота им).

В продължение на два дни, участниците консумирали едни и същи продукти на всяко хранене – мляко, риба тон, хляб и тъмен шоколад. През първия ден се хранили общо 3 пъти. На втория пропуснали закуската, но обядвали и вечеряли.

Резултатите показват, че в деня, когато се хранили общо 3 пъти, средните нива на глюкоза в следобедните часове били средно 192 милиграма на децилитър (мг/дл). След вечеря тези стойности били приблизително 215 мг/дл.

Нивата на глюкоза през деня, когато участниците пропуснали закуска се покачили до 268 мг/дл след обяд, а след вечеря достигнали стойности до 298 мг/дл.

По принцип нормалните нива на кръвна са под 126 мг/дл.

Според Якубович, това доказва, че бета-клетките „губят паметта си”, което води до забавяне при освобождаването на инсулин.  Необходимо е допълнително време през следобедните часове, за да се възобновят въпросните клетки , а резултатът е значително повишаване на нивата на глюкоза в кръвта в деня без закуска.

Мауден Нелсън, сертифициран обучител по диабетни заболявания и хранителни смущения в Колумбийския университет в Ню Йорк също отбелязва, че пропускането на закуска води до повишаване на секрецията на глюкагон –  това е и причината за повишаване на нивата на кръвна захар. „Веднъж покачили се, е почти невъзможно нормализирането на тези нива в рамките на денонощието.”

„В миналото не обръщах особено внимание, когато някой ми кажеше, че пропуска закуска или пие само кафе за закуска, тъй като повечето от нас живеят по този начин. Но след известно време установих, че този навик води до сериозно влошаване на състоянието, особено при пациенти с диабет тип 2.”-допълва тя.

Якубович  твърди, че протеините трябва да са основен компонент на закуската. Те подпомагат интелектуалната концентрация и дават усещане за ситост. Добри източници на протеини са киселото мляко, яйцата, изварата, сиренето, кашкавалът и бобовите храни. Изследователката допълва, че рибата тон, предлагана по време на проучването, е също добър източник на протеини.

Препоръчително е също така храната да включва продукти с високо съдържание на фибри, тъй като са много полезни за пациенти с диабет тип 2.

Съветът, който ръководителката на изследването дава на хората с това заболяване е следният:  Никога не пропускайте закуската!

До момента не е установено дали същият би бил ефектът при страдащите от диабет тип 1, но следва да се извършат и такива проучвания. Якубович добавя и че пропускането на кое да е хранене при бременните с диабет, може да бъде основната причина за наднорменото тегло на децата им в бъдеще.

В допълнение, приемът на допълнителни витамини и минерали е много препоръчителен за пациенти с диабет. Предлагаме ви Мултивитамини алфабетик с удължено енергизиращо действие: специализирана мултивитаминна формула, която намалява неприятните симптоми, които сериозно могат да нарушат нормалния ритъм на вашия живот.  Продуктът подобрява състоянието на хора с диабет или преддиабетно състояние.

Мултивитамини за диабетици или хора в преддиабетно състояние

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart