Search
Филтрирай по...

 

Как да подсилим меките и чупливи нокти

Има доста причини ноктите да не спират да се чупят и да са прекалено меки. В действителност, това, което виждате на повърхността под формата на нокът, всъщност е следствие от дълъг процес на развитие, започващ от нокътната матрица (живата тъкан под кожичките, отговорна за здравословния растеж на ноктите), която се съдържа в дълбочината на пръстите. Представлява сложна система, която кара нокътя да не е в перфектното си състояние.

  • Страдате от недостиг на желязо

Вдлъбнатите или извити нокти са ясен сигнал за недостиг на желязо в организма, т.нар. анемия. Желязото спомага за формирането на хемоглубин, чиято основна функция е транспортиране на кислород до нокътната плоча, обяснява Ева Дуумс, сертифициран дерматолог. Ако има недостиг на хемоглобин, растежа на ноктите за забавя драстично.

Съвет: Ако забележите, че ноктите ви са деформирани по описания по-горе начин, желателна е не само консултация с медицинско лице, но и кръвни проби.

  • Нон-стоп пишете по клавиатурана

Познато ви е дългото тракане по клавиатурата на компютъра или телефона, нали? За съжаление, по този начин вредите не само на нервите на околните, но и на ноктите си. „Когато нокътя е в пряк контакт с  твърда повърхност, например бутоните на клавиатурата или екрана на телефона, той се нацепва, разделя или сбива по краищата.
Съвет: Най-лесният вариант, ако действително проблемът се дължи на нраняване на ноктите е просто да ги скъсите, като ги изрежете, но оставите 1-2 мм, за да бъде избегнат дискомфорта.

  • Нанасяте твърде рядко крем за ръце

Истината е, че трябва да нанасяме хидратиращ крем или лосион всеки път след като мием ръцете си. Водата изсушава кожата на ръцете, а ако кожата под и по повърхността на кутикулите е суха, тогава и плочата на нокътя е суха и уязвима. Ноктите ще бъдат по-склонни към раделяне, чупене и напукване.

Съвет: Осигурете си бързо абсорбиращ крем или лосион за ръце, нанасяйте възможно най-често, особено върху плочката на нокътя и кутикулите.

  • Оставяте лака за нокти за прекалено дълъг период от време

Всички видове лак за нокти съдържат съставки, които изземат влагата от нокътната плочка, като по този начин я отслабват.

Съвет: Не оставяйте лака за нокти да стои по-дълго от 5 дни. Обикновените лакове така или иначе не се задържат за по-дълъг период върху нокътната плоча. След отстраняването  на лака, не нанасяйте следващия пласт веднага, а изчакайте да минат поне 3-4 дни.

  • Нанасяте топ-лак

Мислите си, че действате правилно като никога не пропускате топ лак преди да нанесете желания от вас нюанс, но се оказва, че бъркате. Въпреки че самото наименование извежда асоциация за пласт, който да представлява основа на лака, фактите говорят друго. Химикалите, съдържащи се в топ-лаковете (като етилацетат и бутилацетат) са основна причина за разяждането на нокътната плоча, а това я прави много слаба и уязвима.

Съвет: Правете точно обратното на това, което правят в салоните за маникюр! Нанесете малко лосион/крем за ръце по повърхността на нокътя, преди да нанесете лака. Лосионът ще попълни дори микроскопичните неравности по повърхността на нокътя, като същевременно ще го хидратира и защити от евентуално разрушаване. Оставете лосиона да изсъхне, избършете и след това нанесете лака за нокти.

  • Липсват ви важни хранителни вещества

В грешка сте, ако мислите, че хранителните добавки не могат да допринесат за добрия, свеж външен вид на кожата, косата и ноктите. Вече съществуват множество доказателства, че биотин и витамин В допринасят за заздравяването и бързия растеж на ноктите. Проучване, публикувано в  “Journal of cosmetic dermatology” доказва, че прием на 2.5 mg витамин В дневно,   в продължение на един месец  повишава здравината на ноктите и редуцира накъсванията за много дълъг период от време. Този витамин е от изключителна важност за хората, страдащи от косопад, чупливи нокти, проблеми със сухата кожа. Витамин В комплекс включва няколко водоразтворими витамини, които поради общите си характеристики, се групират под едно име. Всички витамини от група В са изключително важни хранителни вещества, без които би било трудно да се поддържа нормалното здравословно състояние на организма.

  • Спомага за заздравяването на ноктитеНе обръщате достатъчно внимание на лакочистителя, който ползвате

Може би сте чували, че лакочистителите, съдържащи ацетон, са вредни за ноктите, но това твърдение в последно време се оказва напълно невярно. Истината е, че съдържащият се ацетон премахва изцяло оцветяващите съставки в лака и се изпарява бързо, без да остава по ноктите. При безацетоновите лакочистители винаги остава лепкав слой, който „задушава” ноктите, а и не се изпаряват напълно.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart