Search
Филтрирай по...

Глаукомата е заболяване на главния зрителен нерв, наречен оптичен нерв. Той получава светлина от ретината и изпраща импулси към главния мозък, които ние възприемаме като картина. Глаукомата се характеризира с определен модел на прогресивно увреждане на оптичния нерв, което обикновено започва със слаба загуба на периферното зрение. Ако глаукомата не се диагностицира и лекува, тя може да се развие в загуба на централно зрение и ослепяване.

Обикновено, но не винаги, глаукомата е свързана с повишено очно налягане, което води до увреждане на зрителния нерв. Счита се, че формата на глаукома, при която не се наблюдава повишаване на налягането в окото, е резултат от слаба регулация на кръвообращението на оптичния нерв.

В глобален план глаукомата е водещата причина за слепота. В действителност около 6 милиона души в света са ослепели от тази болест. В повечето случаи вътреочно налягане може да се повиши и да се повреди зрението без да се наблюдават видими симптоми. Ето защо е много важно ранното диагностициране и лечение на глаукомата. Основните рискови фактори за появата на глаукома са:

•  възраст над 45 години

•  случаи на глаукома в семейството

•  диабет

•  късогледство

•  прилагането на кортизон (стероиди) в очите или систематичната му употреба (орално или чрез инжекции)

•  далекогледство

Съществуват много различни видове глаукома. Основно те се делят на откритоъгълни (хронични) и закритоъгълни (остри). Обикновено глаукомата засяга и двете очи, но болестта може да се развива по-бързо в едното око, отколкото в другото. Засягането само на едното око е свързано с фактори като предишно нараняване, възпаление или прилагането на стероиди в окото.

Глаукомата може да бъде открита от офталмолог преди да бъде увреден очния нерв. Използват се следните безболезнени тестове: тонометрия (определяне на налягането чрез измерване на тонуса и плътността на повърхността), пахиметрия (определя дебелината на роговицата), офталмоскопия. Съществуват и други, по-сложни тестове, които могат да се прилагат. Всички те трябва да се повтарят през определени интервали, за да се определи развитието на болестта и ефекта от лечението. Необходимо е всеки човек да се подлага на рутинно изследване за глаукома, тъй като началните етапи на болестта са безсимптомни, а увреждането на очния нерв е необратимо.

Лечението на глаукомата е свързано с приема на вещества, които поддържат в норма очното налягане и следователно предотвратяват по-нататъшното увреждане на нерва и загубата на зрението. Това включва приема на капки или хапчета, лазер или хирургическа намеса.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart