Глаукома - Revita.bg

Глаукома

Глаукомата е заболяване на главния зрителен нерв, наречен оптичен нерв. Той получава светлина от ретината и изпраща импулси към главния мозък, които ние възприемаме като картина. Глаукомата се характеризира с определен модел на прогресивно увреждане на оптичния нерв, което обикновено започва със слаба загуба на периферното зрение. Ако глаукомата не се диагностицира и лекува, тя може да се развие в загуба на централно зрение и ослепяване.

Обикновено, но не винаги, глаукомата е свързана с повишено очно налягане, което води до увреждане на зрителния нерв. Счита се, че формата на глаукома, при която не се наблюдава повишаване на налягането в окото, е резултат от слаба регулация на кръвообращението на оптичния нерв.

В глобален план глаукомата е водещата причина за слепота. В действителност около 6 милиона души в света са ослепели от тази болест. В повечето случаи вътреочно налягане може да се повиши и да се повреди зрението без да се наблюдават видими симптоми. Ето защо е много важно ранното диагностициране и лечение на глаукомата. Основните рискови фактори за появата на глаукома са:

•  възраст над 45 години

•  случаи на глаукома в семейството

•  диабет

•  късогледство

•  прилагането на кортизон (стероиди) в очите или систематичната му употреба (орално или чрез инжекции)

•  далекогледство

Съществуват много различни видове глаукома. Основно те се делят на откритоъгълни (хронични) и закритоъгълни (остри). Обикновено глаукомата засяга и двете очи, но болестта може да се развива по-бързо в едното око, отколкото в другото. Засягането само на едното око е свързано с фактори като предишно нараняване, възпаление или прилагането на стероиди в окото.

Глаукомата може да бъде открита от офталмолог преди да бъде увреден очния нерв. Използват се следните безболезнени тестове: тонометрия (определяне на налягането чрез измерване на тонуса и плътността на повърхността), пахиметрия (определя дебелината на роговицата), офталмоскопия. Съществуват и други, по-сложни тестове, които могат да се прилагат. Всички те трябва да се повтарят през определени интервали, за да се определи развитието на болестта и ефекта от лечението. Необходимо е всеки човек да се подлага на рутинно изследване за глаукома, тъй като началните етапи на болестта са безсимптомни, а увреждането на очния нерв е необратимо.

Лечението на глаукомата е свързано с приема на вещества, които поддържат в норма очното налягане и следователно предотвратяват по-нататъшното увреждане на нерва и загубата на зрението. Това включва приема на капки или хапчета, лазер или хирургическа намеса.

Глаукома, 6.5 out of 10 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Коса кожа
Искате ли грандиозна промяна във вида на кожата и косата?
    Състарена кожа с бръчки, косопад, изтощена и вяла коса без блясък, преждевременно загубила естествения си цвят, меки и чупливи нокти… Тези негативни...
Белези
Заличете белезите от акне в домашни условия и без скъпи процедури!
    Въпреки че акнето се среща по-често през пубертета, все повече хора в зряла възраст се сблъскват с този проблем. Причината за появата...
Рибено масло
Омега-3 подобрява мозъчната функция у деца и възрастни!
    През последните няколко години омега-3 полиненаситени мастни киселини се превърнаха в една от суперзвездите на доброто хранене. Но какво точно представляват омега-3?...