Search
Филтрирай по...

Ндостиг на хранителни вещества

Дори и най-балансирата диета не доставя на организма всички хранителни вещества, от които се нуждае. Състоянието на почвите, преработването на храната с цел по-дългото й съхранение и др., значително повлияват качеството на онова, което консумираме всеки ден. Други фактори, които влияят пряко върху усвояването на ценните хранителни вещества, са обусловени от здравословното състояние. Най-често става въпрос за храносмилателни проблеми, които възпрепятстват пълната абсорбция на храната.

Хранителните дефицити не се забелязват веднага и често са трудни за диагностициране. А когато симптомите станат ясно изразени, се оказва, че е малко късно за реакция. Лечението на хранителните дефицити е трудно и обикновено изисква много време. Затова освен здравословното хранене е необходимо от време на време организмът да бъде подкрепян допълнително с витамини, минерали и други ценни компоненти.

Ето кои хранителни вещества най-често липсват на организма и кои са начините да си ги набавите ефективно!

 

Витамин D. Дефицитът на витамин Д e широко разпространено явление. По-възрастните, хората с тъмна кожа и живеещите в географски ширини без достатъчно слънчева светлина, най-често страдат от този недостиг.

Най-честите признаци за недостиг на слънчевия витамин, са затлъстяване, болки в костите и ставите, депресия, изпотяване и отслабена имунна функция.

Специалистите препоръчват нивата на витамин д да се тестват два пъти годишно, като за нормални се считат стойностите между 50 и 70 ng/ml. Чрез разумното излагане на слънчева светлина, ще си набавите достатъчно от така ценния витамин. За целта излагайте големи части от тялото си, като гърба, гърдите, краката, ръцете. Бъдете предпазливи, не е необходимо да стоите с часове под слънцето. През лятото се излагайте поне 30 минути дневно на слънце, като върху кожата ви не трябва да има сънцезащитни продукти. През есенно-зимния период обаче, вероятно ще имате нужда от витамин Д и под формата на хранителна добавка.

Що се отнася до храненето, избягвайте преработените продукти, защото повечето от тях съдържат т. нар. хербицид глифозат, който доказано пречи на ензимите, отговорни за активирането на витамин Д в черния дроб и бъбреците.

 

Омега-3 полиненаситени мастни киселини. Ниските нива на омега-3 (ЕРА и DHA) в тялото, са свързани с развитие на сериозни заболявания и повишен риск от смърт. Повечето хора консумират повече омега-6 мазнини и много малко омега-3. Доказано е, че това съотношение (в полза на омега-6), е честа причина за развитие на рак, депресия, ревматоиден артрит, болест на Алцхаймер, диабет и др.

Издайническите знаци, че омега-3 и 6 са в грешно съотношение, са суха, лющеща се кожа, кератозис пиларис (гъша кожа) основно по гърба и ръцете, пърхот или суха коса, меки чупливи нокти, умора, менструални спазми, слаба концентрация и проблеми с вниманието.

Идеалното съотношение между омега-3 и омега-6 е 1:1, но съвременните активни хора трудно могат да постигнат това в диетата си. Типичната западна диета е около 1:20 или дори 1:50, естествено в полза на омега-6.

Намалет до минимум консумацията на пържени и преработени храни, за да намалите и нивата на омега-6 в организма. За сметка на това, хапвайте повече храни, съдържаи омега-3, като сардини, сьомга, ленено масло, орехи и др. Препоръчително е известно време от годината да приемате омега-3 и под формата на добавка. Едно от най-полезните масла е маслото от крил, което е богато на фосфолипиди, подпомагащи неговото пълно усвояване. Маслото от крил също така е богато на астаксантин – мощният антиоксидант, който не позволява на маслото да се окисли и изгуби полезните си качества.

 

Витамин К2. Витамин К2 може да бъде също толкова важен, колкото и витамин D за оптималното здраве. Той е от съществено значение за здравината на костите, нормалното състояние на артериите и кръвоносните съдове, и играе важна роля при други биологични процеси, в това число подновяването на тъканите и клетъчния растеж, бременността, и предотвратяването на рака. Намалява риска от костни и сърдечносъдови заболявания. Много специалисти препоръчват витамин К2 да се приема в комбинация с витамн D. Нещо повече – ако в организма няма достатъчно витамин К2, и витамин Д не е в състояние да изпълнява правилно функциите си!

Източниците на К2 не са много – ферментирали соеви продукти, ферментирали зеленчуи като зеле, сурови млечни продукти като някои сирена, масло, кисело мляко. Менахинон-7 е най-добрата форма на витамин К, защото се извлича от истински храни. Ако искате да си набавите витамин К2, приемайте менахинон-7 под формата на хранителна добавка.

 

Магнезий. Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в тялото и участва в множество биологични процеси. За съжаление обаче, много хора имат магнезиев дефицит. Без достатъчно количество магнезий, тялото не може да функционира нормално. Недостатъчните клетъчни нива на магнезия са причина за влошаване на метаболитните функции.

Магнезият играе важна роля в процесите на детоксикация на тялото и затова е от огромно значение за минимизиране на щетите, причинени от различни химикали, тежки метали и други токсини на околната среда. Дори и глутатионът, смятан от мнозина за най-мощния антиоксидант на тялото, изисква магнезий за да се синтезира нормално.

Магнезият също така играе роля в предотвратяването на мигрена, сърдечносъдови заболявания (включително високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи и инсулти), внезапна сърдечна смърт.

Ниските нива на магнезий са водеща причина за развитието на инсулинова резистентност и диабет.

За да сте сигурни, че тялото ви разполага с достатъчно магнезий, е необходимо да консумирате редовно зеленолистни зеленчуци като спанак, къдраво зеле и др., някои семена, ядки и зърна, включително слънчоглед, сусам и др. Авокадото също е много добър източник на магнезий. Прясно изцеденият зеленчуков сок също е богат на магнезий.

За съжаление, много от храните днес са бедни откъм магнезий и всичко това е свързано с нищожно ниските количества на така ценния минерал в почвите, в резултат от изкуственото им обработване. Поради тази причина приемът на магнезий под формата на добавка е силно препоръчителен. Счита се че най-добре усвоимите форми на магнезия, са магнезиев цитрат и магнезиев оксид.

 

Витамин В12. Витамин В12 (кобаламин) е известен като активатор на енергията. Той е необходим за редица жизнено важни процеси в тялото, като производството на енергия, образуването на червени кръвни телца, синтеза на ДНК, образуването на миелин и др.

Началните признаци за липса на витамин В12 включват умствена умора, проблеми с паметта, промени в настроението, апатия, умора, мускулна слабост, и изтръпване на крайниците.

Витамин B12 присъства в естествена форма само в животински хранителни източници, което е една от причините вегетарианството да се счита за опасно. В12-богатите храни включват говежди и телешки черен дроб, агнешко, риба, еленско месо, сьомга, скариди, миди, домапни птици и яйца.

 

Витамин Е. Витамин Е е особено важен за здравето на мозъка, допринася за поддържане нормалните нива на холестерола, както и за защитата срещу свободните радикали и преждевременното стареене. Според последни проучвания, дефицитът на витамин Е може да предизвика увреждане на мозъка и да увеличи риска от развитие на деменция.

Добри източници на витамин Е, са ядките (лешници, бадеми, орехи), семена (слънчоглед), зехтин, бобови растения, зеленчуци, като спанак и броколи.

Ако решите да приемате витамин Е под формата на добавка, търсете естествената му форма, защото много често се среща и неговият синтетичен вариант – DL-формата. Природната форма на витамин Е, се посочва като D-форма (D-алфа-токоферол, D-бета-токоферол и др.)

 

Холин. Холин 15 е част от групата на В витамините и е известен с ролята си за развитието на мозъка. Той е предшественик на невротрансмитера ацетилхолин, който играе ключова роля в контрола върху мускулите и паметта.

Холинът е важен и за здравето на клетъчните мембрани, и има мощни противовъзпалителни свойства. Дефицитът на холин също се среща много често, като някои от симптомите биват проблеми с паметта, летаргия и др.

Тялото може да синтезира само малки количества от този хранителен елемент, затова набавянето му чре хранене и/или хранителни добавки е задължително. Яйцата и месото от животни, хранени с чисти растителни източници, са най-богати на холин. Вегетарианците са изложени на голям риск от недостиг на холин. Говеждият черен дроб, брюкселското зеле, дивата сьомга, броколито също съдържат добри количества холин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

// Трейкинг код ЕТАРГЕТ //
×

Cart