Search
Филтрирай по...

 

Днес ще споделим с вас една рецепта, перфектно допълваща вашия здравословен хранителен режим. Става въпрос за домашния костен бульон, който е отлична алтернатива при настинка и грип, стомашно-чревни нарушения, проблеми с костите и ставите, умора и др.

Костният бульон е мощна суперхрана, източник на уникална комбинация от хранителни вещества, които подпомагат цялостното оздравяване на тялото.

 

 Знаехте ли, че…

-костният бульон е перфектен източник на желатин – веществото, което се получава при процеса на хидролиза на колагена от животинските хрущяли и кости. Желатинът привлича и задържа течности, включително храносмилателни сокове, което е много важно за успокояване лигавицата на червата и правилното храносмилане. Но ползите от желатина съвсем не приключват до тук. Редовната консумация на желатин е гаранция за поддържане на здрави кости, стави, коса, кожа и нокти.

-Костният бульон намалява както болката в ставите, така и възпалението. Това се случва благодарение на силния противовъзпалителен ефект на аминокиселини като глицин, пролин, аргинин и др.

-Костният бульон съдържа големи количества калций, магнезий и други хранителни вещества, които играят важна роля в образуването на здрави кости.

 

 

Костният бульон се използва като основа на диетата при Чревно-психологически синдром, който се повлиява много добре от хранителен режим, въстановяващ нормалнмата чревна флора.

 

Според теорията за Чревно-психологическия синдром, съществува тясна връзка между функционирането на храносмилателната система и мозъка. Терминът Чревно-психологически синдром е въведен от д-р Наташа Кампбел-Макбрайд, диетолог и невролог. Тя е убедена, че много неврологични и психични заболявания сред които аутизъм, Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, депресия, обсесивно-компулсивно разстройство и др., до голяма степен се дължат на нарушената чревна флора. Става въпрос за свръх растеж на чревната флора, който често е резултат от намалена стомашна киселинност и лошо хранене, прием на антибиотици, отслабена имунна система и др. Д-р Макбрайд твърди, че мозъчната функция и поведението много често са свързани с чревни разстройства. Диетата на д-р Макбрайд, известна като ЧИПС диета (GAPS diet – Gut and Psychology Syndrome) и създадена възоснова на Сецифичната въглехидратна диета (СВД), е предназначена предимно за лечение на болестта на Крон, дивертикулит, улцерозен колит, дивертикулит, епилепсия, диспраксия, дислексия, дефицит на вниманието, автоимунни болести и др.

 

Костният бульон е неизменна част от ЧИПС диетата, защото е полезен за клетките на стомашната лигавица, наречени микровласинки, които обработват жизнено важните за правилното храносмилане вещества и ензими. При по-сериозни проблеми с храносмилането, тялото почти винаги реагира с възпаление, алергична реакция и други симптоми. Стомашно-чревните нарушения са в основата на много алергии и автоимунни заболявания, а когато организмът се задръсти с токсини, рискът от развитие на нврологично или психично заболяване, значително се увеличава. Най-общо, ЧИПС диетата изисква да се елиминират всички провъзпалителни храни, както и тези, които се са трудно смилаеми. Една от основните храни е костният бульон, който освен че е лесно смилаем, съдържа имуностимулиращи компоненти, които са фундаменталните градивни елементи за лечение на автоимунните заболявания.

 

 

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart