Search
Филтрирай по...

Вредни храни

 

 

Обработката на храната отнема от полезните й вещества, като това важи особено много в случаите на излагане на високи температури, силна светлина, въздействието на кислород и др. Не бива да забравяме и заведенията за бързо хранене, където порциите често се загряват на микровълнова фурна, защото трябва да се поднесат на клиента възможно най-бързо.

 

Всяка храна в зависимост от обработката, от която има нужда, бива замразявана, изсушавана, бланширана, изцеждана, подлагана на температурни амплитуди. Именно готвенето е процесът, който отнема най-много ценни микролементи от храната, особено когато температурите са високи.

 

Ежедневната консумация на преработени храни е основна причина за наднормено тегло, инсулинова резистентност и диабет, сърдечно-съдови заболявания. Тук монетата има две страни – не само изгубените при преработката елементи, но и онези, които допълнително се прибавят. В съвременният свят повече от 50% от храните са преработени, което включва антибиотици, хормони, оцветители, промишлен восък и др.

 

Ацесулфам калий. Подсладител, добавян при производството на дъвки, газирани безалкохолни напитки десерти. Преди 27 години е одобрен като заместител на захарта. По-късно обаче, е установено, че причинява рак при животни. Рискът от развитие на злокачествени заболявания и при хората е висок.

 

Изкуствени оцветители. Оцветените продукти трябва да се избягват, особено оцветените в жълто и оранжево. Тартразинът (Е 102), използван за оцветяване на храни, козметика и други продукти е един от най-често използваните. Той спада към промишлените отпадъци и употребата му е свързана с алергични реакции, обриви, мигрена, сърбеж, зрителни проблеми. Съдържа се в храни като бонбони, сладолед, газирани напитки и под. Според някои изследвания причинява астма, лупус, рак на щитовидната жлеза и др.

 

Аспартам. Често използван подсладител, познат още под търговската марка Nutra Sweet. Съдържа се в повече от 5 000 продукти, включително безалкохолни напитки. Преди около 16 години е обявен за безопасен, но ето какво показват изследванията за ефекта му върху човешкото здраве:

 

-Излагане на формалдехиди

Излагането на въздействието на формалдехиди при употребата на аспартам е значително. Аспартамът се разпада до метанол, който от своя страна се превръща във формалдехид. Метанолът  се абсорбира от храните и безалкохолните напитки, но има и т.нар защитни химикали, които предотвратяват разпадането на метанола до формалдехид.Формалдехидите водят до сигурно увреждане на централната нервна и имунната системи. При постоянно присъствие в организма, дори и нивата им да не са високи, формалдехидите причиняват сериозни генетични увреждания.

 

Нежеланите реакции, свързани с употреба на аспартам не спират до тук обаче. На много от засегнатите лица не им хрумва дори да свържат неразположението си с употребата на подсладителя. Ето кои симптоми най-често предизвиква аспартама: главоболие, припадъци, временна загуба на памет, тремор, конвулсии, смущения в зрението, гадене, виене на свят, обърканост, депресия, раздразнителност, тревожност, сърцебиене, болки в гръдния кош, кожни проблеми, колебания в нивата на кръвната захар, наддаване на тегло, задържане на течности, болезнени позиви за уриниране… Според някои изследвания честата консумация на храни с аспартам, може да доведе и до трайни когнитивни увреждания!

 

Бензоена киселина. Доказано води до хиперактивност, основно при деца и младежи, кожни обриви и влошаване на симптомите при астма. Най-често се съдържа в оободряващи и безалкохолни напитки, сокове, люти сосове и др. Има сигнали за присъствието й в сушени плодове и мариновани продукти. Бензоената киселина оказва негативно въздействие и върху чернодробното и бъбречното здраве.

 

BHA § BHT. Много често можете да видите тези абревиатури на опаковките на зърнените храни. Те са консерванти, които предпазват от гранясване и окисляване храните, съдържащи мазнини. Според съвременните изследвания, BHA § BHT имат канцерогенно действие върху човешкия организъм.

 

Мононатриев глутамат. Съществува под различни наименования – глутамат, глутаминова киселина, натриев казеинат, хидролизиран зеленчуков протеин. Имайте предвид, че упоменаването му върху етикетите на храните НЕ е задължително!

 

Мононатриевият глутамат води до главоболие, мигрена, стомашни проблеми, гадене, повръщане, диария, синдром на раздразнените черва, астматични пристъпи, недостиг на въздух, безпокойство или панически атаки, сърцебиене, частично изтръпване, обърканост, внезапни промени в настроението, поведенчески разстройства (особено при деца и тийнейджъри), кожни обриви, хронична хрема, торбички под очите, зачервяване на кожата, лезии в устата, апатия и др. Реакциите, предизвикани от глутамата могат да продължат до 48 часа след консумацията му.

 

Нитрити и нитрати. Използва се, за да придаде по-свеж червен цвят на месата и колбасите, както и с цел потискане развитието на вредни бактерии. Нитратите сами по себе си не са вредни, но в човешкото тяло се превръщат в нитрити. Нитритите реагират с други субстанции, образувайки нитрозамини, повечето от които, според многобройни проучвания, са една от причините за рак на стомаха. Едни от най-опасните съединения се получават при обработка с висока температура, например при пържене на бекон.

 

Олестра. Изкуствен заместител на растителните мазнини, който всъщност не мазнини, холестерол и калории. Добавя се при производството на мазни храни като картофения чипс например, за да понижи наличието на други вредни мазнини в него. Употребата му обаче е изгодна за производителя, но съвсем не и за крайния потребител.  Честата и продължителна употреба на олестра може да причини за рак на простатата, белия дроб, дегенерация на макулата и др. По-леките поражения от нея се изразяват в стомашни неразположения и разстройство.

 

Захарин. Според американски проучвания от 70-те години, употребата на захарин води до развитие на ракови заболявания при лабораторни животни. След допълнителни изследвания през 1977 г. той е забранен, но по-късно отново се връща на пазара.

 

Сулфити. Те правят плодовете и зеленчуците да изглеждат свежи, дори когато са разрязани, а също така запазват цвета при сушене на плодовете. Друга важна тяхна функция е че предпазват виното от обезцветяване, развитие на бактерии и ферментация. Затова почти на всяка бутилка забелязваме надпис с дребни букви: „Съдържа сулфити“. До осемдесетте години на миналия век са считани за безопасни, но проведени  по това време изследвания доказват, че в някои случаи те могат да причинят тежки алергични реакции.  Имайте предвид, че са регистрирани най-малко 10 случая с фатален изход след консумация на сулфити при астматици.

 

Парабени. Консерванти. Наставката „бен“  показва, че съдържат бензоена киселина. Могат да се срещнат с префиксите метил-, пропил- и бутил-.  Влагат се основно в хранителни стоки, които са обработвани чрез печене, плодови сокове, преработени зеленчуци, дресинги за салати, газирани безалкохолни напитки и др. Най-често парабените причиняват дерматити, зачервяване на кожата, сърбежи, подуване. При някои хора водят до астматични пристъпи.

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart