Search
Филтрирай по...

Ленено масло

 

 

Лененото семе се причислява към една от най-полезните храни в света. В състава му влизат вещества с противовъзпалително действие, които нормализират пулса, намаляват холестерола и предпазват артериите от втвърдяване, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, нормализират пулса.

 

Освен за сърдечно-съдовата система, лененото семе е много полезно и за храносмилателната система, като в същото време допринася за загубата на тегло. Тъй като има прочистващо действие, се отразява много добре и върху кожата, помагайки при акне, псориазис, екземи, пърхот и други кожни проблеми, подпомага усвояемостта на калция, подобрява нивата на кръвната захар. Известно е още, че приемът на ленени семена или екстракт от тях, има положителен ефект върху зрението и функциите на черния дроб. Благодарение на богатото съдържание на полезни мазнини, лененото семе е особено полезно за мозъка и поддържането на нормалното психо-емоционално състояние.

 

Около 42 % от състава на лененото семе са мазнини. Близо 70 % от тези мазнини пък са полиненаситени мастни киселини, с доказан здравословен ефект.  Лененото семе съдържа и 55-57 % есенциални омега-3 мастни киселини, алфа-линоленова киселина, и приблизително 28% разтворими и неразтворими диетични фибри. Разтворимите имат свойството да понижават нивата на холестерола, както и да регулират кръвната захар, а неразтворимите улесняват придвижването на екскрементите през дебелото черво, подпомагайки движенията на червата, улесняващи по-бързото изхвърляне на ненужните вещества, и подобрявайки лаксацията.

 

Лененото семе е изключително богат растителен източник на лигнани – съдържанието им в него е до над 800 пъти по-високо, отколкото в останалите храни. Лигнаните са фитоестрогени – това са съставки с клинично доказан ефект за профилактика на някои видове рак, по-конкретно на гърдата и на дебелото черво. В лененото семе има и около 20% протеини. Аминокиселинният му състав е много подобен на този на соевото семе, считано за един от най-хранителните растителни протеини. Още едно важно предимство на лененото семе е че то, както повечето семена, не съдържа глутен!

 

Редица съставки в лененото семе подобряват функционирането на сърдечно-съдовата система. Проучвания, проведени в Канада през 2014 г. доказват още веднъж връзката между консумацията му и намаления риск от висок холестерол – основен виновник за повечето сърдечни заболявания. Установено е, че дневна доза от около 16 гр. ленено семе (2 чаени лъжички) са около 40 % от необходимата дневна  доза, гарантираща по-ниски нива на лошия холестерол.

 

Най-често лененото семе може да се намери под формата на цяло семе, както и на масло. Остатъчният продукт след извличането на маслото също съдържа малък процент мазнини (до 8-10 %) и се предлага в търговската мрежа като ленено кюспе.

 

Лененото масло се извлича посредством студено пресоване на семената при строг контрол на температурата на процеса, за да се запазят максимално свежестта и хранителните му качества. След  това задължително се съхранява в бутилки с кафяв цвят за максимално предпазване от светлината, тъй като тя  може сериозно да повлияе на качествата му.

 

 

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart