Search
Филтрирай по...

Хормонален дисбаланс

Маслото от Вечерна иглика е уникално – отличава се с високи концентрации на гама-линоленова киселина (GLA) – до 9%. GLA е от съществено значение за доброто здраве – тялото се нуждае от нея, за да образува група хормоноподобни съединения, наречени простагландини, които влияят на всеки орган в тялото и регулират много биологични функции. Простагландините (PG) помагат за облекчаване на много здравословни проблеми – от сърдечносъдови заболявания и артрит до кожни заболявания.

Здравословни нива на простагландините. Това са химически вещества с краткотраен живот, които регулират и контролират всяка клетка и орган в тялото ни във всеки един момент. Изследователите са изолирали над 30 простагландина, като всеки от тях има различни и много специфични функции. До този момент, най-добре проучен е постагландин тип 1 (PGE1). Ето някои от най-важните му функции: отпуска кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане, намалява възпалението, подобрява функцията на нервите, подобрява функциите на инсулина.

Според д-р Дейвид Хоробин, експерт в областта на изследванията на мастните киселини, нивото на PGE1 е от решаващо значение за организма. Спадът в PGE1, може да доведе до потенциално катастрофални последици, включително увеличаване на съдовата реактивност, засилено съсирване на кръвта, повишена продукция на холестерол, повишена опасност от автоимунно заболяване, повишен риск от възпалителни заболявания, както и податливост към депресия.

Линоловата киселина и PGE1 . Линоловата киселина (LA) се открива в обилни количества в семената и маслата от слънчоглед, соя, шафран, царевица и лен, като тя е основата за формиране PGE1. Въпреки това, за да бъде биологично активна, LA трябва първо да се превърне в GLA, с помощта на ензим делта-6-десатураза. След това GLA се превръща в дихомо-гама-линоленова киселина (DGLA), предшественик на PGE1. За да се улесни образуването на PGE1, са необходими и цинк, магнезий и витамини С, В3 и В6. Но различни хранителни и метаболитни фактори като излишната консумация на захар, алкохол и транснаситени мазнини, както и застаряването на населението, диабетът и непълноценното хранене могат да блокират или да попречат на превръщането на LA в GLA. Тъй като маслото от вечерна иглика съдържа GLA, организмът може да произведе необходимото количество PGE1, без да преобразува LA в GLA.

Сърдечните болести и маслото от вечерна иглика. Маслото от вечерна иглика се използва успешно, за да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания чрез намаляване на холестерола, намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци (намалява агрегацията на тромбоцитите), регулиране на кръвното налягане, както и поддържане на здравословно кръвообращение. Например приемът на 3 gr GLA дневно в продължение на 4 месеца, намалява нивата на триглицеридите с 48%, увеличава HDL („добрия“ холестерол) с 22%, намалява LDL („лошия“ холестерол) и общия холестерол.

Въздействие при ПМС. В болница Cedars-Sinai в Лос Анджелис, е направен преглед на контролирани проучвания, в който се разглежда ефикасността и безопасността на билкови лекарства при лечение на различни състояния при жените, като заключението е, че маслото от вечерна иглика може да бъде разумна алтернатива за някои пациентки с ПМС.

За здравето на кожата. Рандомизирано, двойно сляпо плацебо контролирано проучване при здрави възрастни, проведено в Швейцария, оценява ефектите от маслото от вечерна иглика върху свързани с възрастта структурни и функционални промени в кожните тъкани. Изследователите наблюдавали ефекта от приема на 3 gr масло дневно (3 по 500 mg два пъти дневно) върху влажността на кожата, трансепидермалната загуба на вода, зачервяването, твърдостта, еластичността, устойчивостта на умора, загрубяването. При двете групи на лечение нямало разлики в началото или на четвъртата седмица. На 12-ата седмица всички измервани променливи, с изключение на зачервяването на кожата, се подобрили значително в групата, приемала масло от вечерна иглика, в сравнение с плацебо групата. Влажността на кожата, трансепидермалната загуба на вода, еластичността, твърдостта, устойчивостта на умора и загрубяването значително се подобрили. Оказва се, че GLA е много важна есенциална мастна киселина за здравето на кожата. Тя намалява сърбежа, образуването на корички и зачервяванията, успокоява раздразненията и хидратира в дълбочина кожните слоеве.

Ползи за очите. Симптомите на сухото око са често срещани при хората, които носят контактни лещи. При проведено в болница Sussex Eye в Обединеното кралство рандомизирано, двойно сляпо плацебо контролирано клинично изпитване с участието на 76 жени, които носят меки контактни лещи, са констатирани значителни положителни резултати от въздействието на маслото от вечерна иглика за облекчаване на сухотата в очите, свързана с използването на контактни лещи. Групата, приемала масло от вечерна иглика, показва значително подобрение на конкретния симптом на сухо око на третия месец, а също и значително подобряване на цялостната комфорт при носене на лещи на шестия месец.

При синдром на хроничната умора. Според изследователи от лондонската болница Hammersmith, студено пресованото нерафинирано масло от вечерна иглика може да бъде много ефикасно при този синдром. Данните сочат, че миалгичният енцефаломиелит, известен също като синдром на хронична умора, може да бъде свързан с устойчива вирусна инфекция, която пречи на биосинтеза на ейкозаноиди от някои дълговерижни полиненаситени мастни киселини, и това обяснява някои от симптомите и признаците на хронична умора.

Предотвратяване на припадъци. При проучвания, проведени в Imperial College в Лондон, е установено, че маслото от вечерна иглика може да има антиконвулсивно действие. Изследванията показват, че линоловата и гама-линоленова киселина са безопасни при епилепсия. Продължителното перорално прилагане на линолова киселина и гама-линоленова киселина (в смес със съотношение 4:1) предотвратява припадъците при плъхове. Извлечената от маслото от вечерна иглика арахидонова киселина потиска обмяната на натриеви йони и пропускливостта на синапсите, като в същото време извлеченият от маслото постагландин тип 1 потиска конвулсиите.

Масло от вечерна иглика на Natural Factors – безкомпромисно качество и отличен ефект! Маслото от вечерна иглика наканадската компания Natural Factors, се извлича чрез студено пресоване, при което продуктът не се затопля и не се прилагат агресивни разтворители. То осигурява терапевтични количества GLA за подпомагане на доброто здраве. Изследователите са идентифицирали в студено пресованото масло природни съединения (естери), които имат капацитета да преборват свободните радикали и способността да инхибират оксидативната ензимна активност. Това масло е ултра пречистено, за да се отстранят всички органични остатъци или примеси, като резултатът е изключително стабилен продукт, без консерванти.

 

 

 

Тази публикация има един коментар

  1. 3 по 500 мг = 1500мг.= 1,500гр.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

// Трейкинг код ЕТАРГЕТ //
×

Cart