Search
Филтрирай по...

Антиоксиданти

 

 

Според учени от Brigham and Women’s Hospital в Бостън, дългогодишният прием на бета каротин под формата на хранителна добавка, значително намалява вероятността от отслабване на паметта и цялостен спад в когнитивните умения.

 

В изследването на американските специалисти се посочва също, че бета каротин намалява риска от развитие на Алцхаймер и подобрява способността за съсредоточаване и конентрация.

 

Бета каротинът е един от най-добре проучените каротеноиди, представлява естествен пигмент и провитамин А съединение. Попаднал в тялото, се конвертира в ретинол (форма на витамин А). Има отличен ефект върху имунната система, подобрява комуникацията между клетките намалява опасността от ракови заболявания.

 

За целта на проучването си, специалистите от  Brigham and Women’s Hospital, проследили състоянието на 6 000 мъже, разделени на две групи. На първата група давали по 50 мг бета каротин дневно или плацебо в продължение на цели 18 години. Участниците от втората група следвали същия прием, но за доста по-кратък период – между 1 и 3 години.

 

Резултатите показали, че познавателните способности на мъжете, които 18 години приемали бета каротин под формата на хранителна добавка, били в пъти по-добри, в сравнение с когнитивните умения на участниците от втората група.

 

Бета каротин е силен антиоксидант и намалява негативното въздействие на свободните радикали, които според учените, нарушават и мозъчната дейност.

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart