Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти

Мускулна маса

 

 

Мускулите се развиват през целия период на детството и тийнейджърските години до към средата на двайсетте години от живота ни. След това тя бавно и постепенно започва да намалява.

 

Във възрастта между 25 и 50, муслулните маса и сила намаляват до към 10%, а между 50 и 60 годишна възраст, тези процеси все повече се ускоряват. След 60, саркопенията, за която ще стане дума малко по-късно, започва значително да прогресира. В случай, че не се предприемат мерки срещу развитието на болестта, след 80 годишна възраст, мускулната маса няма да съставлява и половината от онова, което е била на младини.

 

Какво представлява саркопенията? С годините, тялото губи своите протеини и не се справя с катаболизма им, следствие на което се стига до мускулна атрофия. Тази бавна и прогресивна загуба на мускулна маса и сила с напредването на възрастта, се нарича саркопения. Тя разбира се, е обусловена и от редица неврологични, хормонални и свързани с начина на хранене фактори, но една от основните причини за развитието й, е загубата на протеини.

 

Саркопенията е заболяване, което намалява мускулната маса така, както остеопорозата разрушава костната маса, отслабва костите и ги прави крехки и податливи на травми и счупвания. С времето, саркопенията води до метаболитни нарушения, намалена жизненост и активност, неприятни промени във външния вид.

Колаген

 

Профилактиката на остеопорозата например, е от жизнено значение за запазването на костта в по-късна възраст. Това означава, че още в жизнените си години трябва да се храним целесъобразно и да бъдем достатъчно физически активни, за да снижим до минимум риска от развитие на остеопороза. Същото се отнася и за саркопенията – богатият на протеини хранителен режим и спортът биха допринесли много в превенцията срещу остаряването на мускулите.

 

 

Какви са последствията от саркопенията?

 

В резултат от саркопенията, мускулните клетки губят способността си да реагират на стимулиращите растежа вещества, и по-специално – на инсулин и инсулиноподобните растежни фактори. Инсулиновата резистентност, която обикновено води до затлъстяване и диабет тип 2, може да е в пряка връзка и с наличието на саркопения.

 

Друг ключов фактор в развитието на саркопения е т.нар. „тихо възпаление“, което преминава незабележимо и безболезнено. Наричат го още „възпаление на стареенето“. То се натрупва с години и обикновено е съпътстващ фактор при почти всички хронични дегенеративни заболявания или се изявява под формата на рак, удар, диабет, болестта на Алцхаймер. Наличието на тихо възпаление може да се установи с помощта на кръвно изследване и по-конкретно – чрез тест за С-реактивен протеин.

 

Следните препоръки относно начина на хранене, могат да бъдат доста ефективни за намаляване действието на тихото възпаление, в борбата срещу саркопенията, както и срещу други заболявания, свързани със стареенето:

 

-Намаляване количеството на наситени мазнини и трансмастни киселини; ограничаване от храни, богати на холестерол; избягване на храните от животински произход.

 

-Увеличаване приема на Омега-3 мастни киселини чрез прием на ленено семе, орехи и студеноводни риби, като например скумрия, херинга, сьомга; прием на рибено масло под формата на хранителна добавка, добър източник на ЕРА (ейкозапентаенова киселиина) и DHA (докозахексаенова киселина).

 

-Консумация на минимум 5 порции плодове и зеленчуци дневно, като от плодовете особено важни са боровинките и цитрусите, а от зеленчуците – онези с оранжев, жълт и зелен цвят.

 

-Минимум прием на рафинирани въглехидрати (захар и рафинирани зърна). Захарта и другите рафинирани въглехидрати, в редица случаи провокират затлъстяване, проблеми с кожата, включително акне, развитие на инсулинова резистентност и др.

 

-Проантоцианидините, открити в екстрактите от гроздови семена и борова кора, са сочени за ефективно превантивно средство срещу развитие на саркопения. Според резултатите от последни клинични проучвания, проантоцианидините дори повлияват състоянието на инсулинова резистентност, както и нивата на хронично възпаление в тялото.

 

-Други изследвания, се базират на полезността от приема на Омега-7 мастна киселина, известна още като палмитолеинова киселина. Тя показва високи резултати не само по отношение на саркопенията, но и що се отнася до намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и инсулинова резиистентност.

 

 

Колаген: ключът към предотвратяване на саркопенията

 

Както вече уточнихме, саркопенията е свързана със загубата на мускулна маса, която настъпва с напредване на възрастта. Характеризира се както с намаляване на мускулната маса и сила, така и със загуба на костна маса, забавяне на метаболизма и увеличаване на мастната тъкан. Освен спорт, предимно упражнения за подобряване на физическата издръжливост, срещу саркопенията е много ефективен и колагенът. Осигурявайки достатъчно количество аминокиселини, необходими за синтеза на протеини във всички тъкани, колагенът ефикасно противодейства на неблагоприятните последствия от саркопенията или намалява риска от развитието й.

 

Доказано е, че колагенът под формата на добавка има страхотен ефект върху азотния баланс, запазването или възстановяването на мускулната маса при хора над 50-годишна възраст. За да бъде ефикасен, колагенът трябва да бъде източник на лесно достъпни аминокиселини с ниско молекулно тегло и високо съдържание на азот в колагеновите пептиди.

 

Биосел колаген (BioCell Collagen) е източник на биоклетъчен колаген с много високо качество, който се усвоява отлично от тялото, хиалуронова киселина и хондроитин сулфат. Оригиналният немски продукт се препоръчва за поддържане на костно-ставната система, при износване на ставите, състарена и набръчкана кожа. Подходящ е както в случаите на проблеми с костите и ставите, така и при интензивен физически труд или спорт. Висококачествените колагенови пептиди в него предотвратяват загубата на сила и подвижност при по-възрастните и подобряват гъвкавостта на тялото при по-млади хора.

 

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart