Search
Филтрирай по...

Отслабване

 

 

Зоновата диета предлага много протеини и доста ограничено количество въглехидрати. Основава се на постигането на идеалната пропорция мазнини, въглехидрати и протеини. Това, според доктор Сиърс, подобрява хормоналния баланс, регулира инсулиновите нива и помага в отслабването.

 

 

Кратка история. Зоновата диета е дело на Бари Сиърс – доктор по биохимия, който обаче няма научна степен в диетологията. Той започва създаването й още през 1970 г., след като баща му умира от инфаркт на 53 години. Това събитие провокира Бари Сиърс да започне да разглежда мазнините като предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

 

Книгата му „Зоната” става бестселър през 1995 г. Оттогава популярният вече доктор Сиърс издава още много трудове и готварски книги, свързани със зоновата диета.

 

 

Основни принципи на Зоновата диета. Основната цел е свалянето на излишните килограми, както и намаляването на процентното съдържание на мазнини в организма. Менюто е сложно и строго определено. Всяко хранене трябва да съдържа точно 40 % въглехидрати, 30 % протеини и 30 % мазнини. Според Сиърс, това е идеалното съотношение. Целта при мъжете е мазнините в организма им да се установят на около 15%, а при жените – на 22%.

 

Количеството храна зависи от индивидуалните протеинови нужди. Необходимостта от протеини се изчислява по специална формула, включваща теглото, височината, обиколката на ханша и талията, както и физическата активност. Количеството въглехидрати и мазнини пък, е производно на нуждите от протеини. Така, се получава меню съдържащо приблизително 2000 калории дневно. Калориите обаче, не са толкова важни, колкото процентното разпределение между мазнини, въглехидрати и протеини.

 

В Зоновата диета можете да откриете термините „добри” и „лоши” храни. Ето някои от тях:

 

 

 „Добри” храни:

-протеини: бяло пилешко и пуешко месо, морски дарове, яйчни белтъци, нискомаслени и обезмаслени млечни продукти.

-въглехидрати:  плодове, зеленчуци, които не съдържат скорбяла, овесена каша, ечемик, малки количества зърнени храни.

-мазнини: малки количества зехтин и олио от рапица.

 

 

„Лоши” храни:

 

-червени меса, тлъсти меса  и всякакви субпродукти, яйчни жълтъци, моркови, царевица, стафиди, банани, папая, манго, повечето плодови сокове, хляб, ориз, тестени продукти, картофи, пълномаслени млечни продукти, газирани и диетични безалкохолни напитки, алкохол, кафе  и други напитки, съдържащи кофеин.

 

 

Основни правила:

-Трябва да хапвате 5 пъти дневно –  три основни и  две междинни порции.

-Закуската да бъде не по-късно от един час след ставането от сън.

-Между отделните приеми на храна не бива да има повече от 5 часа.

-Не по-малко от два литра вода на ден!

-Поне минимум физическа активност дневно.

 

 

Действие. По време на хранене, нивото на глюкоза в кръвта се покачва. Доколко ще се повиши, зависи от приеманата храна. „Добрите” храни с нисък гликемичен индекс (под 50) покачват равнището на кръвната захар по-бавно от „лошите” храни, съдържащи гликемичен индекс над 65. Когато нивото на глюкозата се повишава, клетките в панкреаса започват да произвеждат инсулин. Този процес дава сигнал на организма да започне да превръща глюкозата в гликоген.

 

Гликогенът се складира в черния дроб и мускулите, провокирайки натрупването на мазнини  в мастните клетки. Ако обаче нивото на глюкоза в кръвта е по-ниско, други клетки в панкреаса произвеждат хормона глюкагон, който дава сигнал към клетките в черния дроб и мускулите да освобождават гликоген, който се превръща обратно в глюкоза.

 

 

Ползи

 

-Загуба до 6 кг. в рамките на седмица.

-Нисък риск от т.нар. йо-йо ефект.

-Подобрено физическо състояние и тонус.

-Значително по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

-Подобрения във функционирането на имунната система.

-Забавяне на стареенето и свеж вид.

 

 

В кои случаи трябва да се внимава със Зоновата диета?

 

-При проблеми с бъбреците, е необходима консултация със специалист, тъй като високото съдържание на протеини в този хранителен режим, може да влоши състоянието.

-Рязкото ограничаване на зърнените храни може да предизвика дефицит на фибри, което да доведе до трайна констипация.

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart