Search
Филтрирай по...

Червени кръвни клетки

 

Хлорофилът е зеленият пигмент, който всяка растителна фотосинтезираща клетка съдържа. Растенията го използват, за да се възползват от силата на слънцето, да разделят водните молекули и да ги рекомбинират с въглероден диоксид, за да се акумулира енергия под формата на въглехидрати.

Хлорофилът е от изключително значение за здравето и поддържането на живота изобщо. Препоръчително е ежедневно да го приемаме чрез храната, а от друга стана от него зависи и производството на животворния кислород, който дишаме. Но ползите от хлорофила не се изчерпват с храната и кислорода… Според последни проучвания, най-мощното хранително вещество на планетата, което може да се открие в почти всяко растение, може напълно да трансформира човешкото здраве. И макар лечебните качества на хлорофила да са леко пренебрегвани през последните 70 години, холистичната медицина започва да ги преоткрива отново.

Хлорофилът и човешката кръв. По структура хлорофилът е много близък до структурата на хем-желязото, което позволява на кръвта да транспортира кислород. И хлорофилът, и хем-желязото имат специфична химична структура, известна като порфиринов пръстен. Разликата помежду им е, че в центъра на порфириновия пръстен на хлорофила централният атом е магнезий, а на хем-желязото – желязо.

анемия

Съществуват достатъчно научни доказателства, че редовният прием на храни, богати на хлорофил и/или на екстракт от хлорофил, значително допринася за увеличаване на червените кръвни клетки. Хлорофилът снабдява тялото с порфиринови пръстени, благодарение на което тялото по-лесно произвежда хем-желязото, необходимо за увеличаване броя на червените кръвни клетки. Но полезното въздействие на хлорофила върху здравето не се изчерпва и с това.

Една отдавна забравена глава в историята на хлорофила… През 1930 г. д-р Ханс Фишер печели Нобелова награда за картографиране на молекулярната структура на хем-желязото и изследванията си върху си хлорофила и синтеза на хемин – желязо-съдържащ порфирин или още по-точно – протопорфирин IX, съдържащ железен йон хем В. Откритията на д-р Фишер бързо завоюват вниманието на обществеността. Зъболекарите започват да забелязват, че децата, които използват пасти за зъби с хлорофил имат от 2 до 3 пъти по-добро дентално здраве [3] [4].  Специалистите по респираторни заболявания д-р Робърт Ридпат и д-р Карол Дейвис използват хлорофил в лечението на 1000 пациенти, отбелязвайки, че сред тях не е имало нито един случай, в който хлорофилът да не е подобрил здравето на дихателната система [5]. Много скоро след това хлорофилът се превръща в основен център на внимание от страна на медицината и обществото, но хлорофил манията от 1930 и 1940 година затихва с откриването на антибиотиците.

Преоткриването на пречистващата сила на хлорофила. През 2005 г., група германски учени публикуват в издание Канцерогенеза (Carcinogenesis) изследване, според което хлорофилът има отлично влияние върху дебелото черво. Според изследователите хлорофилът блокира усвояването на специфична молекула в дебелото черво, благодарение на което стените на дебелото черво се поддържат гладки и здрави [6].

Изследване на специалисти от  Linus Pauling Institute открива, че както хлорофилът, така и неговият метаболит – хлорофилин, намаляват усвояването на т. нар. афлатоксини – опасни микотоксини, произвеждани от няколко вида гъбички от рода на аспергила. Тези гъбички растат върху зърнените култури, семената и плодовете на растения с високо съдържание на масла. Най-податливи на зараза с гъбичките са зърнените храни, съхранявани в условията на влажен и горещ климат. Афлатоксините са мощни хепатоканцерогени с ужасно въздействие най-вече върху черния дроб [7].

Хлорофилът има страхотно въздействие върху цялата храносмилателна система, което може да се сравни с „вътрешен душ”, тъй като пречиства червата както никое друго средство.

Според покойния д-р Бернард Йенсен, пионер на холистичното здраве и автор на книгата Chlorella, Gem of the Orient , хлорофилът е най-ефикасният пречистващ агент, познат на човечеството.

Хлорелата, бялата черница (Morus alba), пшеничната трева, люцерната и др., са едни от най-богатите на хлорофил растения.

 

[3] Goldberg, SL. Use of water soluble chlorophyll in oral sepsis: An experimental study of 300 cases. The American Journal of Surgery. Volume 62, Issue 1, October 1943, Pages 117–123.

[4] Jensen, p. 27

[5] Jensen, p. 27

[6] De Vogel J et al. Green vegetables, red meat and colon cancer: chlorophyll prevents the cytotoxic and hyperproliferative effects of haem in rat colon. Carcinogenesis (2005) 26 (2):387-393.

[7] Jubert C et al. Effects of chlorophyll and chlorophyllin on low-dose aflatoxin B(1) pharmacokinetics in human volunteers. Cancer Prev Res (Phila). 2009 Dec;2(12):1015-22. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-09-0099. Epub 2009 Dec 1.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart