Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

 

Болести на сърцето

Сърдечно-съдовите заболявания се превръщат във все по-наболял проблем в целия свят. Но България е една от държавите с най-тревожна в това отношение статистика – според официалните данни смущенията на сърдечно-съдовата система са причина за смъртността в над 60% от случаите у нас. От една страна, това е сигурен показател за влошеното качество на живот и ниската култура на хранене, а от друга – издава огромните пропуски в родното здравеопазване.

Жалко е, че в много от случаите фаталният изход е напълно предотвратим, но заради липсата на профилактика и грижа последствията по-често са неблагоприятни. Европейската статистика показва, че болестите на сърцето, особено исхемичната болест, са сред най-често срещаните, но предотвратими причинители на смърт. Инфарктът и мозъчният инсулт пък, засягат все повече хора в млада възраст, които ако „прескочат трапа”, могат да останат инвалидизирани. Повишеното кръвно налягане е все по-често срещано у деца и то във възрастта между 10 и 12 години, което е наистина притеснително. Едва ли има смисъл да продължаваме, защото реалността не е оптимистична.

Водещи експерти в областта са категорични, че за предотвратяване на сърдечно-съдовите инциденти и подобряване на състоянието, е необходим контрол върху кръвното налягане и серумния холестерол, постоянен здравословен режим на хранене, редукция на теглото и борба със затлъстяването, и др. От огромно значение за поддържане на сърдечното здраве е и допълнителният прием на биологично активни хранителни компоненти в подкрепа на сърцето и кръвоносните съдове. В това отношение, коензим Q10 води топ листата с най-полезните за сърцето хранителни вещества, прилагани при сърдечни и съдови заболявания.

Защо коензим Q10? СоQ10 е жизнено важно химично съединение, чиято важност е не по-малка от тази на водата и кислорода! Съдържа се в митохондриите на клетките, които са изключително важни за производството на клетъчна енергия, предотвратяване на преждевременното стареене и намаляване риска от болести.

CoQ10 е важен за здравето в много отношения, но най-голямо е значението му за кардиоваскуларното здраве и превенцията и лечението на сърдечно-съдови заболявания, инсулт, инфаркт, висок холестерол, и др. Практиката показва, че ако пациентите, прекарали инфаркт приемат коензим Q10  в продължение само на 3 дни, се възстановяват много по-бързо с помощта на така важния коензим. Приемът му е от огромна полза и за хората с хипертония, тъй като понижава нивата на кръвното налягане и подобрява устойчивостта на сърдечния мускул срещу различни неблагоприятни фактори като тютюнопушене, лошо хранене, прекомерен прием на алкохол и др.

Коензим Q10 при влошена сърдечно-съдова дейност. Коензим Q10 е широко известен със способността си да подпомага правилната дейност на сърдечно-съдовата система и особено миокарда. В миокарда се съдържат големи количества коензим Q10, затова допълнителният му прием подпомага нормалния миокарден контрактилитет и честота на изпомпване на кръвта. Клинично проучване от 2014 г. доказва, че приемът на CoQ10 (300 мг дневно) в продължение на 2 години значително подобрява функциите на сърдечно-съдовата система.

Ин витро проучвания изчисляват потенциалната роля на CoQ10 в съдовата ендотелна функция. Доказаните следствия от здравословните му нива са инхибиране на „лошия” холестерол, модулиране продукцията на азотен оксид и други.

Коензим Q10 при лош липиден профил. Една от най-популярните ползи, която предлага допълнителния прием на CoQ10 е подобряване на състоянието у пациенти, приемащи лекарства за регулиране на липидния баланс. Такива медикаменти могат да взаимодействат с ендогенната продукция на CoQ10, като водят до изчерпване на хранителния запас от веществото. Голяма част от клиничните изследвания, проведени върху пациенти  показват, че приемът  на хранителни добавки, съдържащи CoQ10,  водят до попълване на липсващите му нива и поддържане на здравословни такива. Подобряването на липидиния метаболизъм благоприятства и функционирането на митохондриите, генериращи енергия за всяка клетка в тялото и регулиращи редица метаболитни процеси в тялото.

Допълнителни ползи.

– Нервомускулна функция. Ползите от допълване с коензим Q10 се свързват както с подобряване на неврологичното състояние, така  и с това на мускулите. Проведените до момента изследвания показват обещаващи резултати: контролирано проучване на 80 пациенти, приемащи коензим Q10 с цел  подпомагане на неврологичната и мускулната функции в продължение на 16 месеца, води до статистически значимо подобрение в състоянието в сравнение с пациентите, приемали плацебо през посочения период. В допълнение, това проучване доказва подпомагането на митохондриалното функциониране, което от своя страна стимулира дейността на нервно-мускулните клетки.

-Коензим Q10 в козметичната индустрия. През последните години веществото се радва на голям успех в козметичната индустрия. Разкрасителните продукти, в които има CoQ10 намаляват бръчките и защитават кожата от вредното въздействие на слънцето, възстановяват свежестта и младежкото излъчване, възстановяват гладкостта и еластичността, и намаляват бръчките.

Научна обосновка. CoQ10 (Коензим Q10) е ендогенно произвеждано, липид-разтворимо съединение, което се концентрира в митохондриалните и плазмени мембрани, и циркулиращите липопротеини. Коензим Q10 е от съществено значение за производството на аденозинтрифосфат (химично макроергично съединение), което посредством електрон-транспортна верига, осъществяваща се в митохондриите, способства за унищожаване на свободните радикали.

CoQ10 играе ролята на хранително вещество  и системно съединение в митохондриите, което оправдава честата му употреба с цел попълване на изчерпаните хранителни запаси, като целта е подпомагане функционирането на сърдечно-съдовото, неврологично и мускулното здраве.

С напредване на възрастта тялото все по-трудно произвежда коензим Q10. Това е една от най-честите причини за нарушения в кардиоваскуларното здраве, включително висок холестерол, стесняване на артериите, проблеми с кръвообращението и др. От друга страна, недостигът на коензима ускорява процесите на стареене и затруднява производството на енергия в клетките, което причинява и други смущения в здравословното състояние, включително влошено състояние на кожата.

Natural Factors – канадско качество, признато в цял свят! Natural Factors е един от най-големите производители на хранителни добавки в Северна Америка. Компанията има дълга история и традиции в създаването на натурални формули за здраве – витамини, минерали, билкови екстракти, суперхрани, есенциални мастни киселини и др. Natural Factors разполага със собствени ферми за биологично земеделие, собствени производствени съоръжения за приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги, както и собствени лаборатории и изследователски центрове, в които са ангажирани професионални екипи от специалисти – медицински, натуропати, билкари, диетолози и др.

Компанията предлага едни от най-качествените и предпочитаните в цял свят продукти със съдържание на коензим Q10:

И трите продукта на Natural Factors са източници на 100% натурален, естествено ферментирал коензим Q10, съдържащ единствено натурални транс изомери, идентични с тези в човешкото тяло. Допринасят за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система и за защита на клетките от оксидативен стрес.

Убиквинол  QH®: ново поколение грижа за сърцето! 

Убиквинол QH® Активен коензим Q10 е източник на убиквинол (Koензим Q10), патентован от японската фирма Kaneka, известна с производството на най-чистия и качествен коензим Q10. Патентованият Kaneka™ убиквинол гарантира изключително качество и чист състав. Комбиниран с ленено масло Organic за 100% усвояване!

Убиквинол  QH® е отличен с престижното отличие Най-добър продукт за здравето на сърцето за 2016 година от списание Whole foods magazine. В качеството си на най-търсения и най-продавания продукт за здравето на сърцето, Убиквинол QH® Активен коензим Q10, бе награден с престижното отличие „Natural Choice Award”!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart