Search
Филтрирай по...

Остеопороза

 

 

Броят на хората над 50-годишна възраст, които в резултат от различни фактори са сериозно застрашени от остеопороза и сърдечно-съдови болести, се увеличава все повече. Поради тази причина много специалисти се насочват в търсенето на стратегии за профилактика и ограничаване на факторите, водещи до развитие на тези заболявания.

 

Съвсем скорошно изследване, публикувано в един от медицинските журнали на Open Heart разкри най-добрата, открита до момента стратегия, за поддържане здравината на костите, намаляване риска от фрактури и укрепване на сърдечно-съдовата система. Според изследването това „3 в 1” ефективно средство е витамин К2, чието значение за костната система е обект на все по-голям интерес през последните 2-3 години.

 

Витамин К2, заедно с калция, витамин D и магнезия, е от съществено значение за здравината на костите и артериите, като при това той е и едно изключително добро решение срещу калцирането на различни тъкани и заболявания на сърцето.

 

Малко хора знаят, че съществува връзка между намалената костна минерална плътност и повишения риск от сърдечно-съдови заболяваниия. Редица изследвания са установили, че при пациентите с остеопороза рискът от коронарна болест на сърцето е значително по-висок, както и обратното.

 

Често се случва така, че специалистите, които се занимават с профилактиката и лечението на заболявания като остеопорозата, не вземат предвид един много важен момент. А именно, че калциевите добавки, несъмнено подобряваващи здравето на костите, могат да имат неблагоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. В определени случаи калциевите добавки увеличават риска от инфаркт на миокарда, което ги превръща в рисков избор за много от пациентите с остеопороза.

 

Според авторите на горепосоченото изследване, има далеч по-добри решения за профилактика и контрол на остеопорозата, които не само че не носят риск за сърцето и артериите, но и могат да им въздействат благоприятно.

 

Те съветват пациентите с остеопороза и хората, изложени на по-висок риск от нея, да направят следните промени по отношение на диетата и допълнителния прием на хранителни добавки, укрепващи костите:

 

-Увеличаване приема на калций от хранителни източници чрез консумация на висококачествени животински протеини, плодове и зеленчуци

 

-Увеличаване приема на калий, за сметка на натрия, чиито прием драстично трябва да бъде намален

 

-Да се поддържат адекватни нива на витамин D в тялото чрез излагане на слънце и/или прием на хранителна добавка

 

-Най-важното: достатъчен внос на витамин К2 в организма

 

В центъра на изследването, в което са включени данни и от много други проучвания, е именно витамин К2, който е далеч по-ефективен от К1 в профилактиката и терапията на костно-ставни проблеми.

 

Специалистите са категорични, че витамин К2 (МК-7) има следните ефекти:

 

-Намалява риска от вертебрални фрактури с приблизително 60% (най-често срещания тип остеопорозни фрактури, които до момента си остават най-слабо диагностицирани и лекувани, и които засягат около 30% от белите мъже и жени)!

 

– Намалява риска от фрактури на бедрената кост със 77%

 

– Намалява риска от всички не-вертебрални фрактури с цели 81%

 

-Увеличава здравината на костите при жени в менопауза

 

-Намалява риска от отлагане на калций и калцификация на кръвоносните съдове (излишният калций пречи на нормалната циркулация на кръвта от и към сърцето, и е сериозен рисков фактор за образуване на артериална плака, образуване на тромбо-липидни образувания и др)

 

Проблемът е, че пълноценният внос на витамин К2 от диетата е невъзможен, тъй като витаминът се съдържа в малко храни и основно в японската традиционна храна натто-ферментирали соеви зърна. Това означава, че ако желаете да приемате достатъчно К2, ще трябва да си го набавяте с помощта на хранителни добавки. Витамин К2 укрепва сърдечно-съдовото здраве и здравината на костите, като активира определени протеини, необходими за правилното използване на калция от тялото.

 

Витамин К2 на канадската компания Natural Factors е получен от традиционната японска храна натто-ферментирали соеви зърна. Всяка капсула е източник на 100 µg МК-7(менахинон-7). МК-7 – изцяло натуралната форма на витамин К2, която остава в терапвтечни дози в кръвната плазма в продължение на дълъг период от време.

 

 

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart