Гинекомастия - Revita.bg

Гинекомастия

Гинекомастията представлява доброкачествено увеличаване на гръдните жлези при мъжете. Разграничават се два основни вида гинекомастия: истинска (физиологична) – обуславя се от разрастване на жлезистата тъкан; и лъжлива (псевдогинекомастия) – свързана с масивни мастни натрупвания, увеличаващи обема на гръдната жлеза.

Симптоми на гинекомастия са свързани с уплътняване и увеличаване на гръдната жлеза, ускоряване на растежа на жлезистата тъкан, болки при натиск в областта на гърдите. Причините за възникване на физиологична гинекомастия са свързани с високо ниво на женските полови хормони в организма на мъжа; ниско ниво на мъжки полови хормони – в частност тестостерон. Най-често гинекомастията възниква при новородени бебета, в периода на половото съзряване на момчетата (12-15 години), при мъже на възраст над 45 години.

Гинекомастията може да се дължи и на аномалии в развитието и туморни процеси в тестисите, панкреаса, стомаха и белите дробове или да възникне вследствие на приема на някои лекарствени средства, например кортикостероиди.

Диагностицирането на гинекомастия се извършва чрез преглед на пациента, изясняване на причините за възникване на заболяването, определяне на серумните нива на тестостерон, естрадиол, ФСХ, пролактин, тиреотропен хормон, човешки хорионгонадотропин, чернодробни ензими, азот, урея, креатинин, рентгенография на гръден кош, ултразвуково изследване, компютърна томография на надбъбречните жлези.

Консервативното лечение се провежда амбулаторно под наблюдението на ендокринолог и зависи от формата на заболяването. Лечението на гинекомастията в юношеска възраст (избора на методика и сроковете за провеждане на лечебните мероприятия) зависи от физическото и психологическото състояние на пациента. Често се прилага така наречената „тактика на изчакване“ – при голяма част от младите момчета се наблюдава самопроизволна регресия на увеличените млечни жлези.

Хирургическата намеса при гинекомастия се налага при:

  • увеличен обем на гръдните жлези
  • продължителност на заболяването над 2 години
  • неефективност на консервативната терапия
  • явно изразен козметичен дефект

Оперативното лечение се състои в отстраняване на тъканта чрез извършване на концентричен разрез около ареолата на гърдата или по метода на липосукцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Белези
Заличете белезите от акне в домашни условия и без скъпи процедури!
    Въпреки че акнето се среща по-често през пубертета, все повече хора в зряла възраст се сблъскват с този проблем. Причината за появата...
Рибено масло
Омега-3 подобрява мозъчната функция у деца и възрастни!
    През последните няколко години омега-3 полиненаситени мастни киселини се превърнаха в една от суперзвездите на доброто хранене. Но какво точно представляват омега-3?...
Атеросклероза
100% контрол върху холестерола с ябълков пектин!
    Ябълките са източник на фитохимикали и фибри, като една средно голяма ябълка осигурява повече от 10% от препоръчителната дневна доза фибри. Установено...