Search
Филтрирай по...

 

Имунна система

 

Оптимално функциониращата имунна система трябва да бъде приоритет №1 за всеки, който иска да бъде в отлично здраве. Повече хора умират всяка година от системни бактериални инфекции, отколкото от рак на гърдата, дебелото черво или панкреаса. Наред с всичко това антибиотиците, рутинно използвани за лечение на различни инфекции, често са неефективни. Приемани безконтролно, те са и доста опасни, особено за децата и по-възрастните.

 

Имунната система е най-важният щит срещу нашествието на различните бактерии, вируси, паразити и гъбички, които живеят навсякъде около нас. И не само – тя предпазва организма от сериозни заболявания, включително рак. Всъщност знаете ли защо честотата на раковите заболявания е толкова висока през последните трийсетина години? Защото все повече хора имат слаба имунна система.

 

Правилният начин да дадете естествен тласък на имунитета си, е чрез питателна, полезна храна, богата на плодове и зеленчуци, както и допълнителен прием на билки и витамини.

 

Какво отслабва имунната система?

Много неща могат да отслабят имунната система, включително хроничен или дългосрочен стрес и/или депресия, които предизвикват негативни хормонални промени, лошо хранене, липса на сън, както и чести пътувания на дълги разстояния. Някои лекарства като стероиди също отслабват имунната система. През зимните месеци тя също страда – заради студа, по-тежката, мазна храна, недостига на слънце и ниските нива на витамин Д.

 

Хигиенната хипотеза или как мръсотията може да ни направи по-здрави

През годините назад, хората са еволюирали в мръсна среда. И колкото и странно да звучи, точно това е поддържало имунната система „нащрек” и в пълна бойна готовност срещу различни бактериални и вирусни опасности.

 

В днешната стерилизирана среда имунната система е по-слабо функционална и в състояние да неутрализира новите, неочаквани заплахи. Така всеки път, когато пътуваме до по-далечни части на света, където хигиенните стандарти са по-ниски, отколкото на мястото, в което живеем, ние редовно стават жертва на патогените, с които местните жители имат никакви проблеми.

 

Това обяснява експлозията от астма и алергии в днешно време. Децата от развитите общества не са достатъчно изложени на вируси, бактерии и алергии, което от своя страна възпрепятства нормалното развитие на имунната система. Според някои специалисти това е водеща причина за широкото разпространение на много от „съвременните” болести.

 

Тази теория е известна като „Хигиенната хипотеза на Страчан”, по името на британския епидемиолог Дейвид Страчан. През 1980 г., проучвайки алергиите при децата в някои части на Германия, Страчан започва да подозира, че има пряка връзка между хигиената и алергиите. Той установил, че по-слабото излагане на бактерии увеличава риска от развитие на автоимунни заболявания. В годините след това се събират множество доказателства в защита на „Хигиенната хипотеза”.

 

Възрастта също е фактор

Има доказателства, че процесът на стареене нарушава имунния отговор, а това увеличава уязвимостта към инфекции, възпалителни заболявания и рак. С годините производството на Т-клетки в тимуса намалява, способността за усвояване на ценни хранителни вещества отслабва и т.н. – това са само част от факторите, които отслабват способността на тялото да се защитава от неблагоприятните фактори.

 

Ефективността на антибиотиците се изчерпва

Със сигурност не можем да продължаваме да разчитаме на антибиотиците.  Широкото разпространение на резистентния на метицилин Staphylococcus aureus, туберкулозата с мултилекарствена резистентност и др., показва, че много от антибиотиците губят своята ефективност.

 

Бактериите непрекъснато и бързо се развиват. Когато на пациент с бактериална инфекция е даден правилния антибиотик, по-голямата част от бактериите умират. Ако имунната система е достатъчно силна, тя доунищожава и останалите. Въпреки това, ако дозата на антииотика е твърде ниска или ако пълният курс на лечение не е завършен, бактериите, резистентни към антибиотика оцеляват. Заплахата е реална. Както UK Lancet и Journal of American Medicine наскоро отбелязват – “Резистентните щамове представляват една от най-сериозните заплахи в историята на медицината.”

 

Имунната система – имунна и придобита

Може да се каже, че ние имаме две отделни, но свързани помежду си имунни системи; вродената и придобитата (или адаптивна) имунни системи.

 

Придобита имунна система е част от имунната система с “памет”. Така например, вие имате инфекция – или ваксинация – тогава придобитата имунна система помни характеристиките на врага. При второто излагане на заплахата, се генерира имунен отговор, включващ много специфични оръжия, като например антитела. Ето защо, например е много необичайно да хванете морбили два пъти.

 

Придобитата имунна система е мощна, но тя е в състояние да реагира, само ако вече са се е натъквала на заплахата по-рано. Основната линия на защита е вродената имунна система. Тя се състои от клетки като макрофаги, неутрофили и клетки естествени убийци (NK). Ако макрофагите и неутрофилите забележат бактерия, те я поглъщат. Ако клетките естествени убийци разпознаят вирусно заразената клетка, те я убиват, за да предотвратят последваща вирусна репликация. Когато се натъкнат на ракови клетки, те ги убиват, за да предотвратят туморния растеж и разпространение. Заради всичко това вродената имунна система има съществено значение за здравето.

 

6 доказани начини за естествено и ефективно стимулиране на имунната система

Ефективността на вродената имунна система винаги може да бъде подобрена. Можете да направите това чрез диета, както и някои хранителни добавки.

 

  1. Оптимално хранене + мултивитамини!

Голям брой доказателства сочат, че “средиземноморската диета”, богата на флавоноиди, антиоксиданти и противовъзпалителни вещества не само намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак, но също така поддържа добра имунна функция.

 

Тази диета е богата на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, зехтин, ядки и семена, чесън, мазна риба, както и вино в умерени количества.

 

Всеки след 45-50-годишна възраст, има громна нужда от оптимални нива на витамини и минерали! От особено значение са витамин D3, селен и цинк. Желязото също е важно също, но само в случай, че има категорични доказателства доказателства, че то не достига в диетата!

 

Дефицитът на витамин А е свързан с увреден имунитет и повишен риск от инфекциозни заболявания, но по-добре той да се компенсира с допълнителен прием на бета каротин.

 

Ако имате недостиг на витамин D, естествените клетки убийци (NK-клетки) намаляват, в резултат от което вродената имунна защита срещу вируси и бактерии се нарушава. Според много научни изследвания, недостигът на витамин D също така увеличава риска от развитие на рак. Причината е, че именно NK клетките убиват туморните клетки.

 

Но само тези витамини, селенът и цинкът не са достатъчни. Ефективната хранителна добавка за подобряване на имунната защита трябва да включва и много антиоксиданти, полифеноли, каротеноиди, флавоноиди и (получени от плодове и зеленчуци) и др.

 

Особено що се отнася до по-възрастните хора, които често не се хранят достатъчно добре, е жизнено важно да приемат мултивитамини. Поради недохранване – недостатъчни количества храна, липса на разнообразие в менюто и т.н., имунната система на по-възрастните е много по-малко ефективна, поради което рискът от инфекции се увеличава, а при вече стартирал процес, излекуването протича много по-бавно.

 

  1. Достатъчно сън!

Сънят е от съществено значение за здравето като цяло. Липсата на сън се възприема от организма като форма на стрес, а стресът намалява имунния отговор.

 

  1. Физическа активност!

Липсата на физическа активност е толкова опасна, колкото пушенето 20 цигари на ден! Умереното движение, дори когато не става въпрос за спорт, облекчава стреса и допринася по-добър сън през нощта, по-добро кръвообращение и по-добър метаболитен профил.

 

  1. Набавяне на бета-глюкани в диетата!

Бета глюканите, наричани също глюко-полизахариди са изключително полезни за здравето. Те засилват по изключителен начин имунния отговор, увеличават енергията, намаляват риска от рак и значително облекчават състоянието при химиотерапия.

 

Бета глюканите увеличават броя и ефективността на неутрофилите, основният елемент в защитата на вродената имунна система. Много проучвания показват, че бета-глюканите са най-ефективният имуномодулатор на всички времена.

 

Освен всичко това, бета-глюканите имат мощно противодействие при висок холестерол и триглицериди.

 

Медицинските гъби са страхотен източник на бета-глюкани, както и много други биологично активни фитонутриенти. Екстрактите от медицински гъби много често се използват днес за подсилване на имунната система, хронична умора, както и при рак и провеждане на химиотерапия.

Има мултивитаминни формули, които включват и екстракти от медицински гъби. Тези натурални продукти са изключително полезни за имунната система и често препоръчвани от специалистите по природна медицина, да не говорим, че в редица случаи освен витамини, минерали и гъби, те съдържат много антиоксиданти, както и екстракти от свежи суперхрани.

 

  1. Допълване на диетата с пре- и пробиотици

В храносмилателния тракт има стотици различни видове бактерии. Някои от тях – т. нар. пробиотични “приятелски” видове като Lactobacillus и Bifidobacterium имат положителен ефект върху имунното здраве. Пребиотичните фибри, като инулин например, стимулират растежа на „добри” бактерии в тялото.

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart