×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Самбукус

Черния бъз (Sambucus nigra) e дървовидно растение с черни плодове от рода Sambucus (обединява около 30 вида), семейство Adoxaceae. Известен е още като бъз, европейски бъз, европейски черен бъз, а по нашите земи е познат и като свирчовина - клоните му имат мека сърцевина и след изваждането й от дървесната част са дълбаели свирки. Английското му наименование е elder, elderberry, black elders и идва от думата eld (огън). Тя отново препраща към лишените от сърцевина кухи клони, с чиято помощ в миналото са раздухвали огъня в огнищата.

Черния бъз е считан за една от най-добрите антивирусни билки на планетата, а народният лечител Петър Димков го определя като „чудодейно растение“ и „най-силната българска билка“.

Sambucus nigra е широко разпространено растение, като се смята, че има европейски произход. В момента се среща из целия свят, включително Африка, Северна и Южна Америка, Европа и Западна Азия. Изключително адаптивно и непретенциозно, то  предпочита влажни зони, но расте и в най-различни условия на височина до 1500 м.

Най-често черния бъз може да бъде открит покрай горите, в крайпътни местности, шубраци и гъсталаци, ниви и ливади, край водни басейни, включително толерира морска експозиция. Вирее в слънчеви и сенчести места, покрай огради и градини, и често се използва като жив плет.

Черния бъз е бързорастящ широколистен дървовиден храст, който достига височина от 6 – 8 м, рядко 10 м. Стъблото и клоните са сиво-кафяви, с тънка, грапава кора. При младите храсти кората е светлокафява и гладка, а при по-възрастните потъмнява и става надлъжно набраздена, с дълбоки лобове. Сърцевината е мека и пореста и лесно се отстранява.

Кореновата система е плитка и силно разклонена. Листата са сложни, перести, подредени в срещуположни двойки и достигат до 20-30 сантиметра. Всеки лист се състои от 5 до 7 (рядко 9) овални, назъбени по краищата листни петури с дължина между 5-12 см. и ширина 3-5 см. На цвят листата са тъмнозелени отгоре и по-светлозелени отдолу. В края на есента те окапват, но понякога се случва да изсъхнат на дървото и да презимуват там. Миризмата им е особено остра и неприятна при потъркване.

Черния бъз има нежни, с цвят на слонова кост цветове, които са събрани в сложни плоски съцветия под формата на метлица. Те достигат до 5-6 мм в диаметър, а цялото съцветие – 10-25 см. Цветовете на черния бъз са изградени от 5 венчелистчета, изцяло разделени едно от друго, напълно разтворени, откриващи изцяло тичинките, които също са пет на брой. Плодникът е къс. Черния бъз цъфти през пролетта до есента. Цветята са хермафродитни и се опрашват от пчели, мухи и други дребни насекоми. На мястото на всяко едно цветче се развива малко плодче, достигащо 3-5 мм в диаметър.

Отначало плодовете имат зеленикаво-червен цвят, който преминава през различни нюанси на червено-синьо-лилавото, докато достигне окончателния синьо-черен цвят на зрелия плод. Узряването на плодовете става в края на есента. Плодовете са сочни, месести, с характерен аромат и кисел вкус и са оформени във вид на висящи клъстери. Това отличава черния бъз от тревистия бъзак, чиито плодчета растат изправени.

Състав

Наричат черния бъз „природна аптека“ заради богатото му съдържание на ценни съставки. Неговите плодове се отличават с едни от най-високите нива на антиоксиданти сред растенията в природата и активно противодействат срещу развитието на хронични заболявания.

Той е богат на флавонолите кверцетин, кемпферол и изорамнетин (в цветовете са 10 пъти повече, отколкото  плодовете), фенолни киселини, витамин С, диетични фибри, антоцианини, които придават на плодовете характерния лилаво-черен цвят и са силен антиоксидант с противовъзпалителен ефект. 

Хранителни стойности на плод от черен бъз в 1 чаша (145 гр.)

Хранителни веществаКоличествоПроцент от дневния прием, базиран на 2000 калории
Вода115,71 гр.-
Протеини0, 96 гр.1.92 %
Мазнини0,72 гр.2.06 %
Въглехидрати26,68 гр.

20,52 %

Диетични фибри

10, 2 гр.26, 84 гр.
Пепел0,93 гр. 

Съдържание на витамини

Витамини

Количество

Процент от дневния прием, базиран на 2000 калории
Витамин С52, 2 мг.58 %
Витамин В6

0,334 мг.

25,69 %
Витамин В10,102мг.8,50 %

Витамин В2

0,087 мг.6,69 %
Витамин А44 µg6,29 %
Витамин В30,725 мг.4,53 %

Съдържание на аминокиселини

АминокиселиниКоличествоПроцент от дневния прием, базиран на 2000 калории
Фениланин и тирозин0,132 гр.4,55 %
Метионин и цистин0, 042 гр.2,51 %
Леуцин0,087 гр.2,35 %
Изолеуцин0,039 гр.2,33 %
Валин

0, 048 гр.

2,27 %
Триптофан0,019 гр.4,32 %

Съдържание на минерали

МинералиКоличествоПроцент от дневния прием, базиран на 2000 калории

Желязо

2, 32 мг.

29 %
Мед

0,088 мг.

9,78 %

Калий

406 мг.

8,64 %

Фосфор

57 мг.

8,14 %

Калций

55 мг.

5,50 %

Магнезий

7 мг.

1,67 %

 

За какво помага

Малкият и кръгъл плод на черния бъз всъщност е своеобразен склад за здравословни хранителни вещества, витамини и минерали, описани още от Хипократ.

Заслужена е славата на черния бъз като мощен имуностимулатор и за предпазване/възстановяване при грип и настинка, включително при деца. Това се дължи на високото съдържание на флавоноиди, които имат общоукрепващо и имуностимулиращо действие чрез увеличаване на белите кръвни клетки, противовъзпалителните вещества и цитокините.

Черния бъз е сред най-често използваните имуностимулатори. Приемът му подобрява състоянието на горните дихателни пътища, действа успокояващо на нервната система, всички негови части се използват с цел регулиране обмяната на веществата.

Редовната консумация на зърната може да ни помогне да бъдем здрави и активни, а отличителните им ползи включват подобряване здравето на сърцето, мозъка, кожата, венците, очите.

Черният бъз притежава следните действия:

  • Имуностимулиращо
  • Противовъзпалително
  • Температуропонижаващо
  • Притивокашлично и отхрачващо
  • Потогонно
  • Слабително
  • Антихистаминно
  • Деконгенстантно
  • Пречистващо кръвта
  • Жлъчегонно
  • Тонизиращо
  • Успокояващо
  • Аналгетично
  • Антиоксидантно

Помага при следните заболявания

Плод:

  • Грип
  • Настинка
  • Бронхит
  • Синузит
  • Ангина
  • Кашлица
  • Прегракнал глас
  • Високо кръвно налягане
  • Лениви черва и запек
  • Пролетна умора

Кора:

  • Има диуретично действие
  • При запек - силно очистително
  • Артрит
  • При херпес, изгаряния, рани, приложен като мехлем

Листа:

  • Потогонно
  • Диуретично действие
  • Отхрачващо
  • Очистително
  • Хемостатично
  • При възпаление на очите
  • При хемороиди
  • Главоболие
  • Ревматизъм

Силен имуностимулант, особено при деца

Черния бъз е богат на съединения, които поддържат имунното здраве. Така например витамин С помага на някои важни клетки в имунната система като Т-клетките, В-клетките, интерфероните и някои цитокини, включително IL-2, да изпълняват функциите си, докато витамин А способства за регулиране на имунните реакции.

Мощните фитохимикали – флавоноиди имат силно изразени антиоксидантни свойства и успешно се борят със свободните радикали, като в същото време предотвратяват възпаленията.

При изследвания върху плъхове е установено, че полифенолите от бъз подпомагат имунната защита чрез увеличаване броя на белите кръвни клетки. Само една доза дневно черен бъз може да предотврати както остри, така и хронични заболявания.

Доказано помага при грип и настинка

Изследвания показват, че екстрактът от черен бъз е безопасно, ефективно и надеждно средство при облекчаване на симптомите на грип и настинка, особено ако се приеме до 48 часа след поява на първите симптоми.

Няколко проучвания са открили ползи в подкрепа на употребата на сироп от бъз при симптоми на грип. По-конкретно флавоноидите в екстракта се свързват с вируса на човешкия грип H1N1, както и с вируса на птичия грип H5N1.

Смята се, че черния бъз има инхибираща невраминидаза активност. Това означава, че той блокира вирусната невраминидаза – ензим, който позволява на вируса да бъде освободен от заразена клетка след репликация. По този начин може да предотврати размножаването на вируси.

Австралийско проучване от 2016 г. съобщава за ефекта на черен бъз върху 312 пасажери на дълги презокеански полети. Те приемали екстракт от растението 10 дни преди и 5 дни след полета. Резултатите сочат, че развитието на настинки и инфекции спаднало наполовина, като тези пасажери имали и по-добри показатели на общото състояние, включително повече енергия и психическа адаптация.

Проучване от 2012 г. обаче предполага, че черния бъз може да помогне за предотвратяване на грипна инфекция, като стимулира имунен отговор.

Проучване в Норвегия от 2009 г. рандомизира пациенти с грипни симптоми в две групи. На едната група са дадени четири дози от по 175 милиграма патентован екстракт от бъз дневно, а другата група е получавала плацебо в рамките на 3 дни. Групата, лекувана с екстракта, показва значително подобрение на повечето симптоми на грип, докато групата на плацебо не показва подобрение в тежестта на симптомите. Изследователите заключават, че екстрактът е ефективен за контролиране на грипните симптоми.

Друго проучване, публикувано в Journal of International Medical Research, показва, че когато екстрактът се използва в рамките на първите 48 часа от появата на грипните симптоми, той може да съкрати продължителността им средно с четири дни.

Намалява симптомите на инфекция на синусите и горните дихателни пътища

Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на черния бъз са естествено средство срещу инфекция на синусите. Проучване, проведено от Университетската болница в Цюрих, Швейцария, изследва използването на продукт, наречен Sinupret, който съдържа екстракт от бъз за лечение на бактериален синузит заедно с антибиотик (доксициклин или вибрамицин) и деконгестант. Интересно е, че тези, които са взели комбинацията, са се справили по-добре с инфекцията, в сравнение с тези, които изобщо не са приемали Sinupret.

Друго изследване, на Hebrew University (Израел), установило, че черния бъз обезврежда вирусните ензими и пречи на проникването им в здравите клетки в лигавицата на носа и гърлото. Използван преди инфекцията, сиропът от черен бъз я предотвратява, а взет след нея, той ограничава разпространението на вируса през дихателните пътища. При 20 % от участниците се наблюдава подобрение още в първите 24 часа на прием, при 70 % - до 48 часа, а 90 % твърдят, че са се излекували напълно за три дни.

Проучване, публикувано във февруарския брой на списание BMC Complementary and Alternative Medicine установява, че черния бъз потиска няколко вида стрептококи - вид бактерии, които често са причинители на респираторни инфекции.

Намалява кръвната захар

Както цветът на черния бъз, така и плодовете му традиционно се използват за лечение на диабет. Изследванията потвърждават, че екстрактите от бъз стимулират метаболизма на глюкозата и секрецията на инсулин, което потенциално може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар.

In vitro изследване, публикувано в Journal of Nutrition, оценява инсулиноподобните и освобождаващи инсулина действия на черния бъз. Проучването установило, че водният екстракт от бъз значително увеличава транспорта на глюкоза, окисляването на глюкозата и гликогенезата без добавяне на инсулин. Гликогенезата е процес, при който излишната захар се изчиства от кръвния поток в мускулите и черния дроб, за да помогне за поддържане на нормалната кръвна захар.

Освен това проучване върху животни от 2017 г., публикувано в International Journal of Molecular Sciences, отбелязва, че черния бъз може да служи като потенциален източник на биоактивни съединения за препарати, използвани за лечение на диабет. Изследователите установяват, че както липофилните, така и полярните екстракти от зрънцата на растението понижават инсулиновата резистентност при плъхове с диабет тип 2.

Действа като естествен диуретик и помага на храносмилането

Благодарение на способността си да действа като естествен диуретик е доказано, че черния бъз насърчава както уринирането, така и отводняването на червата, за да предпази тялото от задържане на течности. Той също така съдейства за подобряване на стомашно-чревната система, тъй като е прекрасен източник на фибри – около една трета от препоръчителния дневен прием. Те помагат за изхождането, при подуване на корема, запек, спазми, а също така съдействат за повишаване на ефективността на усвояване на хранителни вещества в червата.

Ново изследване на университета в Грац, Австрия, показва, че екстрактът от черен бъз намалява оксидирането на липопротеините с ниска плътност, като по този начин пречи на фракцията да се превърне в „лош холестерол“.

Предпазва от развитие на коронавируси

Много специалисти смятат, че потенциалните антивирусни и имуностимулиращи ползи за здравето на сиропа от черен бъз могат да помогнат за предотвратяване на коронавируса (SARS-CoV-2). Това е й причина за рязкото повишаване на добавките с черен бъз от началото на пандемията от COVID-19.

Съществуват доказателства, че черния бъз може да има роля за предотвратяване на други видове коронавируси. Според проучване компонентът в растението, наречен кофеинова киселина, предпазва от коронавирус, известен като HCoV-NL63.

Тъй като активирането на имунната система - основно качество на черния бъз, увеличава производството на възпалителни цитокини в тялото - сигнални молекули, които предизвикват възпалителния отговор на организма, подобно действие може да бъде полезно за хора с отслабена имунна система. Това обаче може да бъде и рисковано, като в случая с настоящата пандемия и да доведе до неконтролирано освобождаване на цитокини („цитокинова буря“) и да причини свръхреакция на имунната система, която унищожава тъканите.

Поради тази причина някои групи учени, включително от Центъра за интегративна медицина Andrew Weil към Университета в Аризона, препоръчват на хората да спрат да приемат сироп от бъз, ако развият симптоми на COVID-19 или имат положителен тест за заболяването.

Любопитни факти

  • Черният бъз е първият използван от вида си, а това се е случило още в праисторически времена.
  • Традиционно индианците са използвали части от растението за лечение на инфекции, докато за древните египтяни бил ценен лек срещу изгаряния.
  • Чаят от плодове на бъз се препоръчва на пушачи заради богатството си от витамин С.
  • От плодовете на черния бъз се приготвят сладка, марамалади, както и сироп, който се използва като популярно домашно средство за лечение.
  • Черният бъз съдържат токсични вещества, наречени цианогенни гликозиди, които при някои обстоятелства могат да отделят цианид. (среща се още в семената на кайсии и бадеми). Търговските препарати и термично обработените плодове на черния бъз обаче не съдържат цианид, така че няма данни за смъртни случаи от тези продукти. Клоните, кората и листата не трябва да се използват за приготвяне на сок/сироп!

Приложение. Всички части на растението черен бъз имат лечебни свойства – корените се използват под формата на отвара, от плодовете се извлича екстракт, от листата се прави отвара или се прилагат външно под формата на лапи, от цветовете може да се приготви запарка/чай.

Екстрактът от черен бъз под формата на сироп, софтгел капсули, желирани таблетки, ефервесцентни напитки е сред най-търсените хранителни добавки в света, свързани с повишаване на имунитета. Те включват стандартизирани екстракти от висококачествени култивирани плодове. Продуктите в подкрепа на имунното здраве на децата са допълнително обогатени със съставки като ехинацея, прополис, коластра и различни витамини.

Възможни странични ефекти. Консумирането на сурови или не напълно узрели плодове от черен бъз може да причини гадене и повръщане. В определени случаи това може да доведе и до тежка диария.

Плодовете и екстрактите от тях могат да предизвикат по-активна имунна реакция и да доведат до увеличаване на симптомите на автоимунни заболявания - там, където имунната система атакува тялото. Някои от автоимунните заболявания включват множествена склероза и ревматоиден артрит.

Тъй като липсва информация за приема на черен бъз по време на бременност и кърмене, употребата му не се препоръчва.  

Вижте всички натурални продукти с черен бъз:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.