Search
Филтрирай по...

Инозитол

 

 

Инозитолът е вещество, което условно се причислява към групата на В-витамините. Този псевдовитамин е известен още като мио-инозитол,  представлява изомер на карбоцикличния полиол инозитол и участва в образуването на вторичния медиатор на инсулиновото действие. Химическата му структура наподобява химическата формула на глюкозата – C6H12O6. Той е важен компонент в структурните липиди и техните различни фосфати. Инозитолът и неговите фосфати се съдържат в голямо количество основно в плодове като портокали и пъпеши.

Основна функция на инозитола е да запази мазнините, складирани в организма и особено – в черния дроб. Той често се добавя в различни енергийни напитки, защото е ефективен в превръщането на хранителните вещества в енергия. В най-голяма концентрация, инозитолът се съдържа в сърцето и мозъка, и работи съвместно с различни невротрансмитери, подпомагайки комуникацията помежду им. Ползите му за човешкото здраве са многобройни.

Нека разгледаме по-отблизо ползите от приема на инозитол и защо той е толкова полезен за мозъчната функция и нормалното състояние на нервната система!

 

-Подобрява съня

Главната причина, поради която хората не могат да спят нормално, е напрежението и стреса. Когато е в това състояние, мозъкът не може да премине в режим на почивка. Процесите на мислене се ръководят от серотонина – хормонът на щастието. Неговият недостиг винаги води до проблеми със съня в по-малка или по-голяма степен. Затова поддържането на оптимални нива на серотонина, е ключов фактор за нормалния сън. Инозитолът взаимодейства много добре със серотонина и подпомага неговия синтез, което гарантира, че допълнителният прием на инозитол значително ще повлияе на качеството на съня ви.

Освен че насърчава производството на серотонин, инозитолът подпомага и синтеза на GABA – т. нар. гама-аминобутирична киселина, и комуникира с рецепторите, с които тя се свързва. Правилното функциониране на GABA-рецепторите е важно за чувството на щастие и благополучие. В ситуации на висок стрес обаче, тези рецептори не функционират правилно, което дава отражения на съня, усилва усещането за стрес и предизвиква състояния на тревожност. Инозитол регулира функциите на ГАБА рецепторите и по този начин подпомага нормалния сън.

 

-Значително облекчава състоянията на тревожност

Смята се, че инозитолът е едно от най-добрите естествени „лекарства” срещу тревожност. Намалява симптомите на тревожност, главни виновници за които са неправилно функциониращите GABA рецептори и недостигът на серотонин. Инозитолът се справя много добре в тази ситуация, тъй като почти имитира действието на изчерпаните GABA рецептори и действа като техен заместител.

Установено е, че хората с тревожност са с ниски нива на серотонин, което в комбинация с изчерпаните ГАБА рецептори, е основният, най-важен фактор в силно отключва състоянията на

а приложението на инозитол тук оказва въздействие върху двата причинителя. чрез регулация на серотонина и ГАБА рецепторите облекчава психическите и физическите симптоми на безпокойството.

 

-Има отлично действие при обсесивно-компулсивно разстройство

Това е физиологично смущение причинено основно от ниския серотонин. Тук отново идва на помощ инозитола, който се преобразува в два мозъчни химикала, регулиращи серотонинивия синтез.

Малко известен факт е, че хората с обсесивно-компулсивно разстройство не бива да консумират кафе под никаква форма. Това се дължи на факта, че кофеинът стимулира нервната система и намалява нивата на инозитол в организма.

 

-Страхотно средство за поддържане на косата здрава

Знаете ли, че много често косопадът и сърбежът в областта на скалпа се дължат на недостига на инозитол. Инозитоловият дефицит най-често е резултат от диетата, в която отсъстват цитруси – лимони, портокали и др., малини, къпини, ягоди, банани, кафяв ориз, мляко, яйца и др. Дефицитът на инозитол в организма може да се дължи и на прекомерен прием на кафе, чай и алкохол.

 

-Подобрява инсулиновата чувствителност

Както наличието на достатъчно инозитол в организма повлиява благоприятно степента на чувствителност към инсулина. Установено е, че допълнителният прием на инозитол значително намалява риска от развитие на инсулинова резистентност, особено у жени с поликистозен овариален синдром или гестационен диабет.

Проучванията показват, че осигуряването на 2 грама инозитол дневно (като част от контролирана диета) за бременни жени с гестационен диабет, води до подобряване на серумния инсулин на гладно, както и значителни подобрения в нивата на кръвната глюкоза.

Освен това има данни, че инозитолът проявява отличен ефекти и при метаболитен синдром, тъй като приемът му води до намаляване на липопротеините с ниска плътност, повишаване на серумния плазмалоген и понижаване на кръвната глюкоза.

Мозъчна функция

 

-Полезен при синдром на поликистозните яйчници.

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е често срещано ендокринно разстройство. Симптомите му включват нередовна или отсъстваща менструация, наддаване на тегло, акне, окосмяване по лицето, косопад, акне и др.

Причините за синдрома на поликистозните яйчници не са докрай изяснени, но много специалисти са на мнение, че инсулиновата резистентност предхожда хормоналния дисбаланс, предизвикан от СПКЯ.

Доказано е, че жените с поликистозни яйчници отделят повече инозитол с урината и съответно имат недостиг, който трябва да бъде компенсиран с добавка.

Ефектите на инозитола при поликистозни яйчници са широко изследвани през последните години. Резултатите от всички тях показват, че това хранително вещество дава забележителни резултати по отношение на различните симптоми на това състояние.

 

Ако искате да разберете за какво още е полезен инозитолът, кликнете тук: Инозитол и поликистозни яйчници!

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart