Болест на Кастелман - Revita.bg

Болест на Кастелман

Болестта на Кастелман е рядко срещано заболяване, което засяга лимфните възли и други части на имунната система в тялото. То е познато още като хиперплазия на лимфните възли, тъй като е свързано с прекомерния растеж на лимфните клетки. Болестта на Кастелман може да засегне ограничен или по-голям участък от тялото. Съществуват две основни форми на заболяването – уницентрична, при която е засегнат само отделен лимфен възел и мултицентрична, при която са засегнати множество лимфни възли и голяма част от лимфната тъкан, което води до отслабване на имунната система. Тези две разновидности на болестта имат съвсем различно проявление в организма. Уницентричното заболяване обикновено засяга лимфен възел в областта на корема или гръдния кош и може да бъде напълно безсимптомно. Когато се наблюдават симптоми, те включват слабо повишена температура, загуба на тегло, обриви на кожата, умора, прекомерно изпотяване, анемия. Мултицентричното заболяване е свързано с висока температура, нощно изпотяване, загуба на апетит, гадене и повръщане, загуба на тегло, уголемяване на периферните лимфни възли, особено около врата, ключицата, подмишницата и слабините, уголемен черен дроб или далак, периферна невропатия (увреждане на нервите на ръцете и краката, което води до слабост и скованост в тях).

Все още не е ясна причината за развитието на болестта на Кастелман. Хората страдащи от СПИН са предразположени към развитието на тази болест. Тя е свързана и с развитието на човешкия херпес вирус тип 8, който се предава чрез слюнката, както и по полов път, при кръвопреливане или трансплантация на органи.

От това заболяване може да се разболеят всички – жени и мъже, възрастни и деца. Средната възраст на болните от уницентричната форма е между 30 и 40 години, а на мултицентричната – между 50 и 60 години.

За диагностицирането на болестта се използват прегледи, изследване на кръвта и урината, компютърна томография, рентген, биопсия на лимфен възел.

При хирургическо отстраняване на засегнатия лимфен възел при уницентричното заболяване пациентът се възстановява, но се увеличава риска от появата на лимфома. Мултицентричната форма на заболяването е много сериозна и често животозастрашаваща. При нея лечението е свързано по-скоро с облекчаване на симптомите чрез приема на кортикостероиди, противовирусни средства, имуномодулатори, назначаването на химиотерапия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Коса кожа
Искате ли грандиозна промяна във вида на кожата и косата?
    Състарена кожа с бръчки, косопад, изтощена и вяла коса без блясък, преждевременно загубила естествения си цвят, меки и чупливи нокти… Тези негативни...
Белези
Заличете белезите от акне в домашни условия и без скъпи процедури!
    Въпреки че акнето се среща по-често през пубертета, все повече хора в зряла възраст се сблъскват с този проблем. Причината за появата...
Рибено масло
Омега-3 подобрява мозъчната функция у деца и възрастни!
    През последните няколко години омега-3 полиненаситени мастни киселини се превърнаха в една от суперзвездите на доброто хранене. Но какво точно представляват омега-3?...