Search
Филтрирай по...

Кашлица

 

 

Хрянът е растение, известно предимно с кулинарното си приложение. Неговият неустоим аромат и пикантен вкус се харесват на много хора.

 

Но освен отлични вкусови качества, коренът на хряна има и доказани ползи за здравето, включително:

-подпомага дейността на дихателната система не само при респираторни заболявания, но и при пушачи

-изключително подходящ при хроничен синузит, тъй като насърчава извеждането на слузта от синусите

-допринася за поддържане на теглото

-понижава кръвното налягане

-укрепва сърцето

-поддържа здравето на костите

-стимулира имунната система

-поддържа процесите на храносмилане

-благодарение на високите нива на глюкозинати в състава си, намалява риска от рак

 

Хрянът е многогодишно растение от сем. Кръстоцветни (Brassicaceae), в което влизат зеле, броколи и др. Когато се разреже се освобождават ензими, разграждащи глюкозида синигрин, който се съдържа в корена. Това води до освобождаване на синапено масло – вещество с остър аромат, който дразни синусите и зрението.

 

Хрянът произхожда от Южна Европа и Западна Азия. Лечебните свойства на корена са познати от хиляди години насам, като днес екстрактът от него се влага в различни натурални продукти. Той се използва главно в кулинарните практики в западния свят, а лечебните му приложения са най-известни на Изток.

 

По ирония на съдбата, въпреки наименованието си на английски език – horseradish (horse – кон, radish – репичка), хрянът всъщност е отровен за коне!

 

Хранителна стойност

Хрянът е с изключително богато хранително съдържание, включително диетични фибри, витамин С, фолиева киселина, калий, калций, магнезий, цинк и манган, ензими и масла, като синигрин и др. Синергичното действие на всички теи съставки осигурява благотворния ефект на хряна върху органите и системите в тялото.

 

Подобрява дейността на дихателната система и облекчава дишането

Основно полезно действие на хряна е, че очиства секретите от синусите и дихателната система. Спопмага за очистване на задръстванията, натрупали се в резултат от настинка, алергия и др.

 

Лабораторни тестове показват, че хрянът е богат източник на вещества с много силна активност срещу различни видове бактерии, прииняващи инфекции на синусите. Високото съдържание на сяра в него определя отличните му антибиотични свойства.

 

Екстрактът от корен на хрян облекчава симптомите при бронхит, синузит, кашлица, обикновена настинка и др.

 

Ползи за имунната система и превенция срещу рак

Хрянът е източник на множество полезни хранителни вещества и фитохимикали, някои от които му придават отличителната, остра миризма, с която той е толкова добре познат. Някои от тях представляват различни форми на биологично активните вещества изотиоцианат и синигрин. Тези компоненти имат мощни антиоксидантни свойства, стимулиращи имунната система и производството на бели кръвни клетки. Белите кръвни клетки осигуряват основната линия на защита за организма. Съдържанието на витамин C в хряна също е впечатляващо високо, благодарение на което хрянът засилва имунитета и противодейства на свободните радикали.

 

По отношение на профилактиката на рака, синигринът в състава на хряна е специфичен вид антиоксидант, който противодейства на раковите образувания. Той потиска мутацията на здравите клетки в ракови – процес, който възниква в резултат от натрупването на свободни радикали в организма. Свободните радикали са опасни странични продукти на клетъчния метаболизъм и тяхното прекомерно образуване е свързано със сериозни рискове.

 

Отслабване

В хряна има много малко калории, само 6 на порция и също така не съдържа никакви мазнини.  В състава на хряна присъстват и омега-3 и омега-6 мастни киселини, известни с множеството ползи за здравето. Тъй като е с високо съдържание на фибри и протеини, хрянът стимулира усещането за ситост. Поради тези причини честата консумация на хрян или приемът му под формата на добавка предотвратява преяждането и допринася за регулиране на теглото.

 

Регулиране на кръвното налягане

Калият е съществена част от тялото, който регулира потока на клетъчните флуиди и регулира напрежението в кръвоносните съдове. Калиевият дефицит повишава кръвното налягане, което от своя страна увеличава риска от инфаркт и инсулт, и развитие на сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза. Като изключителен източник на калий, хрянът подобрява здравето на сърцето като понижава кръвното налягане и регулира преминаването на течности и хранителни вещества между клетъчните мембрани.

 

Подобрява храносмилането

Много от компонентите в хряна действат като стомашни стимуланти, поради което хрямът има отличен ефект върху храносмилането и абсорбцията на хранителни вещества. Фитовеществата в екстракта, извлечен от корен на хрян стимулират различни жлези в организма, включително тези за слюноотделяне, и отделяне на стомашни и чревни сокове, регулират движението на червата и противодействат при запек или диария.

 

Има укрепващо костите действие

В хряна има калций – елемент със съществена роля по отношение на укрепването и поддържането на костите здрави. Поради тези причини се счита, че хрянът намалява риска от развитие на остеопороза.

 

Подобрява метаболизма

Хрянът е богат източник на протеини, витамини и минерали, и не съдържа мазнини и калории. Протеините могат директно да се метаболизират в полезна енергия, нова тъкан или клетъчен материал, които могат да се използват за защитата от токсини и заболявания.

 

Антибактериални свойства

Проучванията показват, че естествените химикали в хряна защитават организма от микроби и бактериални инфекции, включително Listeria, E. coli и Staphylococcus. Специфичният антибактериален компонент в хряна се нарича алил изотиоцианат.

 

Добър диуретик

Хрянът стимулира уринирането и извеждането на токсините чрез урината, и насърчава нормалното функциониране на бъбреците.

 

Revita Ви препоръчва:

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart