Search
Филтрирай по...

Кашлица

 

 

В древния свят сминдухът (Trigonella foenum-graecum) има дълга история като кулинарно и лечебно растение. Египтяните го използвали за балсамиране, а гърците и римляните – за изхранване на добитъка. Бил е на почит в имперските градини на Карл Велики. Първото сведение за употребата на сминдух е описано в древен египетски папирус, датиращ още от 1500 г. пр. Хр.

 

Заради ароматните си семена се култивира в Западна Европа и Китай, отглежда се и в някои части на Европа и Северна Африка. Той е незаменим компонент на индийското къри.

 

Въпреки че е по-известен с кулинарното си приложение, сминдухът има отлични медицински качества, заради които се използва при менопауза, лошо храносмилане, диабет, анорексия невроза, висок холестерол и др. Практикуващите медици от близкоизточните държави използват сминдуха и в лечението на диабет.

 

Растението има антисептично действие и потиска симптомите при белодробни инфекции. В сминдуха се съдържат липотропни вещества, лецитин, фитохимикали, като например сапонини, които имат множество ползи за здравето и др.

 

В 1 с. л. семена от сминдух се съдържат:

-35,5 калории

-6.4 гр въглехидрати

-2,5 гр протеин

-0.7 гр мазнини

-2,7 гр фибри

-3.7 мг желязо

-0.1 мг манган

-0.1 мг мед

-21 мг магнезий

-32,6 мг фосфор

-0.1 мг витамин В6

 

В кои случаи помага екстрактът от сминдух?

 

1.Нарушения в храносмилането. Използва се при много от проблемите с храносмилането, включително разстроен стомах, запек, възпаление на стомаха, язва, колит и др.

 

2.Сърдечно-съдови проблеми и диабет. Препоръчва се при втвърдяване на артериите и високи нива на холестерола и триглицеридите. Проучване на индийски учени показва, че приемът на екстракт от сминдух два пъти дневно в продължение на три месеца в случаите на неинсулинозависим захарен диабет значително понижава холестерола и триглицеридите, без същевременно да влияе на „добрия” холестерол. Понижава кръвната захар и облекчава симптомите при метаболитни и хранителни разстройства като диабет. Забавя усвояването на захари в стомаха и подобрява инсулиновата чувствителност.

 

3.Възпалителни процеси в тялото. Помага срещу широк кръг от заболявания и състояния, свързани с хронично възпаление, включително язви и афти в устата, циреи, бронхит, инфекция на тъканите под повърхността на кожата, туберкулоза, хронична кашлица, рак, бъбречни заболявания и др.

 

4.Ниско либидо при мъжете и други мъжки проблеми. Екстрактът от сминдух успешно се използва в лечението на хернии, еректилна дисфункция и плешивост. В сминдуха се съдържат вещества, които увеличават сексуалната възбуда и нивата на тестостерона.

Изследване, публикувано в Phytotherapy Research потвърждава тези данни. В него участвали 60 мъже с еректилна дисфункция на възраст между 25 и 52 години, на които давали плацèбо или 600 mg екстракт от сминдух в продължение на 6 седмици. Оказало се, че след този период настъпило значително подобрение в състоянието на участниците. Нивата на тестостерона, сексуалната възбуда, енергията и издръжливостта при онези от тях, приемали екстракта се повишили значително.

 

5.Проблеми с лактацията. В сминдуха се съдържат вещества, които стимулират млечните канали и увеличават производството на кърма. Ефектът би трябвало да настъпи от 24 до 72 часа след приема на екстракта.

 

6.Белодробни болести и кашлица. Притежава свойството да втечнява натрупаната слуз, особено онази в бронхиалните тръби и също така спомага за изхвърлянето на токсичните отпадъци през лимфната система. Успокоява кашлицата и подобрява дишането.

 

Revita Ви препоръчва:

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart