Кратко въведение в суровоядството – само за начинаещи!-Revita.bg

Кратко въведение в суровоядството – само за начинаещи!

Диети

 

 

Защо сурова храна? Храненето със сурови храни се основава на схващането, че най-здравословната храна е непреминалата през топлинна обработка. Огромната част от храните се приемат съвсем сурови, но все пак се  допуска загряване на някои от тях до температура между 40-50 градуса по Целзий. Почитателите на суровоядството смятат, че топлинната обработка унищожава ензимите в естествения им вид, а ензимите според тях са живата енергия на храната, която спомага качествената й абсорбция. Според тази философия, прекаляването с готвена храна, натоварва човешкия организъм и води до разстройства на храносмилателния тракт, дефицит на различни важни елементи, наднормено тегло и по-бързо състаряване.

 

Какво да консумираме? Суровоядската диета има няколко варианти. Някои от поддръжниците й не консумират месо и  животински продукти, спазвайки абсолютно вегетариантство. Други пък,  освен останалите храни в суров вид, хапват и сурови животински продукти. А има и такива, които не следват режима в цялата му строгост. Истината обаче е такава, че суровите и пресни храни, действително детоксикират организма.

 

Подготовка на суровите продукти. Повечето плодове, зеленчуци и  ядки  могат да се консумират както обикновено сте свикнали. В останалите случаи накисвате храната или я сушите. Поставени в стъклен съд и залети с достатъчно вода, продуктите престояват за необходимото време. Продължителността може да бъде от 2 до 24 часа, на температура от 20-25 градуса по Целзий. Преди да пристъпите към хапване, трябва да ги изплакнете добре под течаща вода. Сушенето пък, е друг начин за обработка. За целта има специален уред, наречен дехидратор за храна. Той може ефективно да изсуши всички видове плодове и зеленчуци.

 

Каква храна да избягвате, освен готвената? Част от зърнените храни, като зрелият фасул и соята например, са непрепоръчителни за сурова консумация дори след накисване, тъй като са доста трудносмилаеми. Гъбите, картофите, граха, пащърнака, също се избягват. Почитателите на суровоядството, принципно избягват и храни, при които са използвани консерванти и оцветители, както и отглежданите с пестициди.

 

Ползи от суровоядството. Имайки предвид, че суровата храна запазва всичките си полезни компоненти, значителна част от които се губят при химичната и термична обработка, не съдържа наситени и транс мазнини, богата е на фибри, витамини и полезни минерали, можем да заключим, че наистина е полезен вариант. Човек отслабва съвсем здравословно, детоксикира организма си, кожата придобива свеж вид, тялото и ума са заредени с енергия. Освен всичко останало, суровоядството спомага за подобряване на киселинно-алкалния баланс.

 

Рискове при дългосрочно придържане към „суровия” режим. Както всичко прекалено, така и при този режим е възможно да има известни рискове. Един от тях е дефицит на витамин В12, недостиг на желязо, цинк и омега-3 мастни киселини. Един от начините това да се избегне е приемът на хранителни добавки, съдържащи витамини и минерали, както и максимално разнообразна меню.

 

Хората, страдащи от хипогликемия, диабет и тегло под нормата, също трябва да пристъпят внимателно към суровоядството. Освен това в случаи на заболявания на храносмилателния тракт, суровоядството също не е препоръчително.

 

Revita Ви препоръчва:

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Диабет
Бялата черница – ефикасен природен лек срещу диабет и затлъстяване!
    Черницата е добре позната в традиционната китайска и японска медицина. Най-новите изследвания потвърждават ползите на екстракта от листа на черница за подобряване...
Киселинен рефлукс
Стомашни киселини – има нови и ефикасни методи на лечение!
    Стомашните киселини засягат повече от 40% от населението на света. При честа или болезнена поява на стомашни киселини, проблемът се корени в...
Ензими
Ензимите, без които не усвояваме ценните вещества от храната!
  Ензимите играят жизнено важна роля в тялото – те разграждат храната до субстанции, които безпроблемно да бъдат абсорбирани и използвани. При ниска ензимна...