Пълно възстановяване на храносмилателната система в 5 лесни стъпки!-Revita.bg

Пълно възстановяване на храносмилателната система в 5 лесни стъпки!

Храносмилателна система

 

 

Здравето на стомашно-чревния тракт е в основата на здравето на целия организъм. Храносмилателните смущения рефлектират върху имунната система, кожата, костно-мускулната и сърдечно-съдовата система. Представяме ви най-ефективната програма за цялостно, бързо и оптимално възстановяване на храносмилателната система по естествен път!

 

Защо храносмилателната система има толкова голямо значение за общото здраве? Оптимално функциониращата храносмилателна система е крайъгълният камък на доброто здраве. Освен че подпомага храносмилането и абсорбцията на хранителни вещества от храната, храносмилателният тракт защитава тялото чрез участие в детоксикацията и имунологичните процеси. За да го поддържате в добро състояние, е необходимо:

 

-отделените секрети да бъдат в адекватни количества (например хидрохлорна киселина, пепсин, бикарбонати на задстомашната жлеза, амилаза, липаза, протеаза, чревна лактаза, сукраза и малтаза);

-стомашно-чревната лигавица да бъде защитена чрез адекватно производство на слуз и чрез микробна защита;

-чревната лигавица да поддържа нормална абсорбция на хранителните вещества и да играе ролята на пропусклива бариера, която позволява преминаването на полезните хранителни вещества и спира абсорбцията на нежелани вещества;

-изхождането да бъде регулярно и предвидимо; медиаторните клетки в лигавицата на дебелото черво да имат добър баланс и активност;

-микроорганизмите в червата да бъдат в подходящ баланс, за да подсигурят нормално Ph на червата, добро функциониране на имунната система и защита от патогени;

-движенията и перисталтиката на червата да бъдат регулярни;

-черният дроб да осигурява нормалния метаболизъм на липидите от храната и детоксикацията на ксенобиотиците и ендогенните токсини.

 

Как храносмилателната система се амортизира с възрастта? Дори и при здрави хора, с годините се зазабавя метаболизма, стомашно-чревната функция се променя:

-отделянето на слюнка намалява, а количеството на амилаза в нея се понижава;

-секрецията на стомашна киселина намалява, което засяга абсорбцията на хранителни вещества;

-способността на стомашната лигавица да се възстанови след стрес дължащ се на средата, храната и окислителния стрес, се влошава;

-нарушава се баланса на бактериалната микрофлора в тънките черва и дебелото черво;

-процесът на храносмилане се забавя, което резултира в множество неблагоприятни ефекти.

 

Ето как да предотвратите всевъзможни стомашно-чревни нарушения или пък да облекчите състоянието си, когато те вече са факт, само с помощта на хранителни добавки!

 

Стъпка 1. Оптимизирайте храносмилането!

Тук добавките с вегетариански ензими могат да подпомогнат ефективно функциите на храносмилателната система. С подобряване на храносмилането, се елиминират газовете и подуването на корема.

Вегетариански ензими разграждат всички хранителни макронутриенти до усвоими компоненти. Тъй като те са киселино-устойчиви, тези ензими не се разграждат от стомашната киселина и не изискват чревна защита. Те са активни както в киселинна, така и в алкална среда или с други думи – както в стомаха, така и в червата. Такива микробни ензими могат да бъдат протеаза, амилаза, липаза, целулаза, лактаза, сукраза, малтаза, фитаза, алфа-галактозидаза. Всички те се извличат основно от микроорганизмите Aspergillusoryzae, Aspergillusmelleus, Aspergillusniger и др., поради което биват известни още като микробни ензими.

 

В зависимост от индивидуалните нужди, може да се използват и други хранителни добавки:

-бетаин хидрохлорид – подпомага добрата киселинност на стомаха, стомашната функция и разграждането на протеините

-пепсин – подпомага разграждането на протеините в киселинната среда на стомаха;

-панкреатин – доставя панкреатичните ензими амилаза, липаза и протеаза за смилане на въглехидратите, мазнините и протеините в алкалната среда на горните дялове на тънките черва.

 

Стъпка 2. Успокойте разстроения стомах!

Секрецията на хидрохлорната киселина от париеталните клетки към лумена на стомаха подпомага храносмилането и осигурява защита от микробите, но киселинното pH може да увреди епителната тъкан на стомаха, ако не се отделяха защитни слузести секрети. Слузестата бариера на стомаха трябва да бъде непокътната, за да се осигури стомашното здраве, а долният сфинктер на хранопровода трябва да остане плътно затворен по време на храносмилането.

 

Дискомфортът след консумация на кафе, пикантни или пържени храни и усещането за облекчение след приема на мляко, може да са знак за нуждата от облекчаване на храносмилането. Следните хранителни добавки подпомагат функционирането на горните отдели на храносмилателния тракт:

 

-деглициризиран екстракт от женско биле – подсигурява здрава стомашна лигавица и стимулира производството на слуз;

 

-екстракт от корен на бяла ружа – традиционно успокояващо средство, чиитолепкави свойства създават защитен слой върхулигавичните мембрани на стомаха;

 

-екстракт от червен бряст (кора) – естествено успокояващо средство с дълга история на употреба за успокояване на лигавичните мембрани.

 

Принцип 3. Възстановете здравето на чревната лигавица!

Здравите черва при човека трябва да приютят множество различни по вид нехранителни съставки, включително ендотоксини и микроби. При добро здраве епителният слой на храносмилателния тракт осигурява избирателна пропускливост на мембраните, което позволява абсорбцията на хранителни вещества и спира преминаването на потенциално опасни агенти. Поддържането на оптимална структура и функция на чревната лигавица има съществена роля за подпомагане на общото здраве и благосъстояние. Чревната пропускливост може да бъде клинично тествана чрез измерване на манитола и лактулозата или чрез измерване активността на ензима сукраза. Откриването и навременното изключване от менюто на храни, към които организмът е чувствителен, също подпомага добрата чревна пропускливост. Изследванията сочат, че хранителните фактори, включително антиоксиданти като витамините С и Е, и някои компоненти на лигавицата подпомагат здравето на лигавицата и нормалната чревна пропускливост.

 

Хранителни вещества в помощ на чревната бариера:

-L-глутамин – есенциална аминокиселина, която се използва като гориво от ентероцитите. Множество клинични изследвания показват, че това вещество подпомага правилното функциониране на чревната бариера и нейната избирателна пропускливост;

-гама-линоленова киселина – омега-6 мастна киселина, която може да подпомогне целостта на чревната лигавица;

фосфатидил холин – основна съставка на клетъчните мембрани и ключова съставка на гликокаликса, който защитава стомашно-чревната лигавица. Той може да намали трансепителната пропускливост на ендотоксините, въпреки че този му ефект все още не е изследван при хората.

 

Антиоксиданти, полезни за чревната лигавица:

-кверцетин – регулира отделянето на хистамин от мастоцитите и подпомага функционирането на чревната бариера в човешките чревни клетки при ин витро изследвания;

-гинко билоба – унищожава свободните радикали, има доказано цитозащитно действие върху клетките на стомашно-чревната лигавица при ин витро изследвания;

-витамините С и Е – подпомагат предпазването на чревната лигавица от окислителни стресови фактори;

-цинк – играе важна роля в поддържането на добра чревна пропускливост.

 

Стъпка 4: Погрижете се за добрата перисталтика и редовното изхвърляне на токсините от стомашно-чревния тракт!

Чуждите химикали или ксенобиотици се срещат навсякъде в околната среда. Човешкото тяло произвежда ендогенни токсини като нормална част от ежедневния метаболизъм, докато други токсини са отпадни продукти от дейността на бактериите в стомашно-чревния тракт. При здрави черва тези токсини и отпадни продукти се неутрализират в черния дроб и се изхвърлят чрез изпражненията. Добрият метаболизъм и изхвърлянето на ксенобиотиците подпомага доброто здраве не само на стомашно-чревния тракт, но и на всички тъкани и органи в тялото.Начинът на живот и факторите на средата играят значителна роля за степента на излагане на ксенобиотици. Най-опасният източник на ксенобиотици е храната, в която често биват откривани пестициди. Приемът на органична храна и избягването на преработени продукти, ограничава излагането на ксенобиотици.

 

Хранителните фактори играят жизненоважна роля за подпомагане детоксикацията и изхвърлянето на ксенобиотиците. Черният дроб обаче, е главният орган, от който до голяма степен зависи ефективната детоксикация на цялото тяло и изхвърлянето на ксенобиотиците и хормоните. Вижте кои вещества съдействат за детоксикацията на черния дроб!

 

Агенти, които подпомагат пътищата за детоксикация на черния дроб:

-калциев D-глюкарат – подпомага свързващите реакции във фаза 2 като образуваглюкаролактон, мощен инхибитор на бета-глюкуронидазата. Бета-глюкуронидазата е ензим, отделян от чревни бактерии, който разваля връзките на продуктите от фаза 2 на чернодробния метаболизъм, а несвързаните хормони и ксенобиотици стават достъпни за повторна абсорбция през чревно-чернодробното кръвообращение;

-глицин, глутамин и таурин – аминокиселини, които имат свързваща роля във фаза 2 на детоксикацията. Глутаминът и глицинът са също така и предшественици на глутатиона;

 

-витамин Е – подпомага детоксикацията и предпазва клетъчните мембрани от увреждане като потиска свободните радикали;

 

-холин, метионин и инозитол – това са липотропни агенти, които катализират разграждането на мазнините в тялото и подпомагат транспорта им от черния дроб до други части на тялото;

 

-екстракт от бял трън – включва биофлавоноида силимарин, който се отличава с мощни хепатозащитни свойства.

 

Агенти, които подпомагат редовното изхвърляне на отпадъците от тялото

-ленено семе – добър източник на фибри, омега-3 мастни киселини и лигнани, ускорява чревната перисталтика и така подпомага елиминирането;

 

-сминдух, червен бряст, корен от лечебна ружа – естествени успокояващи средства, които образуват лепкаво покритие върху чревните мембрани и улесняват изхождането;

 

-трифала – древно аюрведично средство, което комбинира 3 билки – амалаки, бибитаки и харитаки. Те подпомагат доброто храносмилане и детоксикация, както и адекватния имунен отговор.

 

Стъпка 5: Възстановете здравето на чревната флора!

Нормалната чревна микрофлора включва лактобацили и бифидобактерии, които подпомагат чревните функции чрез множество различни механизми: участват в поддържането на оптимално pH и произвеждат важни хранителни вещества и ензими. Бактериите, които обитават дебелото черво помагат за разграждане на фибрите от храната и произвеждат късоверижни мастни киселини, горивото за ентероцитите на чревната лигавица. Лактобацилите и бифидобактериите подпомагат нормалното храносмилане и имунната система, осигуряват добър баланс между добрите бактерии и патогените, поддържат нормалното състояние на кожата, както и нормалната пропускливост на червата.

 

Бедната откъм полезни вещества храна, стресът и честите пътувания могат да нарушат баланса на чревната микрофлора, което от своя страна да доведе до храносмилателни разстройства и нередовна дефекация.

 

Изследванията сочат, че добавките с пробиотици и пребиотици подпомагат нормалната чревна флора и функционирането на стомашно-чревния тракт. Когато избирате пробиотици, източник на полезни бактерии, имайте предвид, че лактобацилите обитават основно тънките черва, бифидобактериите – дебелото черво, а фруктоолигозахаридите насърчават растежа на полезната микрофлора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...
Антиоксидант кожа
Тайната на страхотната кожа без бръчки се нарича астаксантин!
    Предполагали ли сте някога, че едно от най-мощните противостареещи естествени вещества, може да се съдържа във водораслите? Това вещество се нарича астаксантин,...