Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Умора стресСибирският женшен (Еleutherococcus senticosus) е адаптогенна билка, която произхожда от Русия, Китай, Корея и Япония. Лечебните й свойства не били познати до момента, в който в резултат от прекомерно използване на корейския женшен, не станало трудно добиването му.  По това време руските учени започнали проучването на други растения от същото семейство. Установило се, че сибирският женшен има подобни лечебни свойства и лесно се превърнал в заместител на рядко срещания корейския женшен. Подробните проучвания показват, че сибирският женшен не съдържа женшенозиди, но вместо това съдържа гликозиди с подобни свойства.

 

Сибирският женшен има адаптогенно действие – тоест той може да  увеличи устойчивостта към стреса на заобикалящата среда. Адаптогените се отличават със следните характеристики – не са токсични, подпомагат нервната система и мозъка, намаляват вредните последствия от стреса.

 

Изследванията, посветени на сибирския женшен са фокусирани основно върху механизмите свързани с предпазване от стреса. Взаимодействието по оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези регулира отговора при стрес, аадаптогените като сибирския женшен помагат за поддържане на хомеостазата при стрес. Отговорът на тялото при стрес е свързано с отделянето на 2 хормона. В краткосрочното справяне с ежедневния стрес, участват хормони като епинефрин, които се отделят от сърцевината на надбъбречните жлези. Хормоните свързани с дългосрочния отговор – като кортизол, се отделят от кората на надбъбречните жлези. Нервната и ендокринната системи са пряко свързани с отговора при стрес, но повтарящият се стрес може да повлияе и върху други системи в организма.

 

Дневната препоръчителна доза е около 1300 мг екстракт от корен, който може да се използва и в комбинация с други адаптогени. Екстрактът от корен на сибирски женшен подобрява когнитивните параметри, отговора на организма към стрес и значително увеличава нивата на енергия и жизненост.

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart