Search
Филтрирай по...

Имунитет

 

 

Андрографис (Andrographis paniculata) е билка, култивирана в южна и югоизточна Азия, където листата и корените й още от древни времена са се използвали за лечение на инфекции.

 

Днес, благодарение на добре изразените си лечебни ползи, активните съставки на андрографиса – андрографолидите, са обект на сериозни изследвания. Билката има доказани антибактериални, противогъбични, антивирусни, жлъчетворни, хипогликемични, хипохолестеролемични, адаптогенни ефекти.

 

Интересен факт е, че още в далечната 1975 г., върху андрографиса е проведено изследване, което добре разкрива ефекта му срещу Ascaris lumbricoides – най-често срещаният чревен паразит в света. По-късни изследвания показват, че билката може да убие и паразита Dipetalonema reconditum, който се предава чрез комарите и заразява кучетата.

 

Сега ще разгледаме кои са най-съществените ползи на тази лечебна билка и в кои случаи се препоръчва приемът й под формата на екстракт!

 

Андрографис за здравето на черния дроб. Клинично изследване, проведено в Индия, показало, че след приема на екстракт от андрографис настъпват подобрения в показатели на черния дроб, включително серумен билирубин, алкална фосфатаза и други кръвни маркери при пациенти с остър инфекциозен хепатит. При друго изследване плъхове били изложени на токсичния въглероден тетрахлорид, за да се предизвикал липидна пероксидация в черния дроб. Оказало се, че предварителният прием на андрографис предотвратява този ефект! Андрографолидите имат подобен ефект, освен това те предпазват черния дроб от страничните ефекти на други вещества включително ацетаминофен.

 

Андрографис срещу микроби и инфекции. Андрографолидите имат силен  антибактериален ефект срещу много грам-позитивни бактерии, особено що се отнася до Staphylococcus aureus. Изследване върху 152 доброволци с фаринготонзилит установило, че андрографисът има същите болкоуспокояващи ефекти като ацетаминофена, когато се приема в продължение на 7 дни. При друг експеримент, в който участвали 158 души с настинка лечението с изсушен екстракт от билката намалило умората, сънливостта, възпаленото гърло и носните секрети само 2 дни след приема. На четвъртия ден всички симптоми като главоболие, болки в ушите, слуз в гърлото и кашлица, значително намалели у участниците, приемали екстракт от андрографис.

 

Андрографис за здравето на сърцето. При експериментален модел на сърдечен инфаркт интравенозното вливане на андрографис в областта на исхемичното увреждане и заобикалящото го пространство било отчетено слабо фибролитично действие.

 

Друг експеримент показал способността на екстракта от андрографис да предотврати образуването на кръвни съсиреци и последващ инфаркт у животни с нарушена цялост на коронарната артерия. Рандомизирано изследване върху 60 доброволци с повишени триглицериди (което е свързано с повишен риск от сърдечно-съдова болест) показало намаляване на триглицеридите при хората, приемали големи количества андрографис.

 

Андрографис и рак. Резултати от много изследвания показват, че андрографолидите имат противораков ефект. Те могат да инхибират прогресията на клетъчния цикъл в човешки колоректални ракови клетки, в зависимост от приетата доза.

 

При изследване на пациенти с рак на устата лечението с андрографис инхибирало миграцията и инвазията, и потиснало метастазирането на туморите.

 

В човешки клетки при рак на гърдата  андрографолидите увеличили апоптозата и показали инхибиращ ефект върху прогресията на клетъчния цикъл. При рак на простатата адрографолидите намаляват жизнеспособността и миграцията на клетките, както и тяхната пролиферация. Освен това те индуцират апоптозата на клетките при множествения миелом. Тепърва ще бъде разкривано по-подробно полезното въздействие на андрографиса върху различните видове рак.

 

Андрографис при автоимунни заболявания. Освен горепосочените си полезни въздействия, тази билка може да бъде полезна и за пациенти с множествена склероза. При рандомизирано, двойно-сляпо изследване доброволците приемали добавката 2 пъти дневно в продължение на 1 година, което предизвикало значително намаляване на умората.

 

Друго изследване върху 120 пациенти с язвен колит показало клиничен отговор при 76% и ремисия на 21% от участниците, които приемали андрографис, докато пациентите приемали конвенционално лекарство, стигнали до стойности на клиничния отговор и ремисията съответно 82% и 16%. Учените стигнали до извода, че андрографис може да бъде ефективна алтернатива на на някои от конвенционалните лекарствени вещества, използвани при язвен колит.

 

При рандомизирано изследване на 60 души с активен ревматоиден артрит, 14-седмичното лечение с андрографис намалило чувствителността, болката и отока в ставите, и подобрило кръвните показатели и други фактори в сравнение с плацебо групата.

 

Андрографис за здравето на кожата. Андрографис увеличава пролиферацията на епидермисните стволови клетки и ускорява производството на колаген тип 1 при нормални човешки фибробласти.

 

Експерименти са показали, че приложението на андрографис в продължение на 10 седмици може да подобри хидратацията и плътността на кожата. Тези ефекти на андрографиса го превръщат в чудесно средство против стареене.

 

Revita Ви препоръчва:

Андрографис 400 mg/60 капсули – оригинален продукт на Nature’sWay, USA, съдържащ екстракт от стъбло, лист и цвят на андрографис, стандартизиран до 10% андрографолиди.

Nature’s Way е американска компания за производство на натурални продукти, с 50-годишен опит в индустрията!

 

Тази публикация има 6 коментари

 1. А каква е препоръчителната доза? По колко капсули на ден?

  1. Здравейте,

   Продуктът съдържа Андрографис екстракт (10% андрографолиди) – 300 mg, Андрографис (стъбло, лист, цвят)- 100 mg. Други съставки: растителна капсула, целулоза, силициев двуокис. Приема се по 1 капсула 2 пъти дневно, за предпочитане с храна и вода.

   За допълнителна информация, оставаме на Ваше разположение.

   Поздрави,

   Соня Атанасова
   https://www.revita.bg

  2. Здравейте,

   Продуктът се приема 2 пъти дневно по 1 капсула, за предпочитане с храна и вода.

   За допълнителна информация, оставаме на Ваше разположение.

   Соня Атанасова
   https://www.revita.bg

  3. Здравейте,

   Продуктът се приема 2 пъти дневно по 1 капсула, за предпочитане с храна и вода.

   Соня Атанасова
   https://www.revita.bg

 2. Цена?

  1. Здравейте,

   Цената на продукта е 32,29 лв. за разфасовка от 60 капсули.

   За допълнителна информация, оставаме на ВАше разположение.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

// Трейкинг код ЕТАРГЕТ //
×

Cart