Search
Филтрирай по...

Байкалски шлемник

Шлемникът (Scutellaria baicalensis) е цъфтящо растение, което от години се използва в китайската медицина за лечение на възпалителни състояния като артрит. Основните му активни съставки са флавоноидите (байкалин, байкалеин), сапонините и гликозидите.

Днес байкалският шлемник намира широко приложение в традиционната и съвременната алтернативна медицина, а хората го използват основно под формата на екстракт!

Ето в кои случаи се препоръчва екстрактът от шлемник!

 

Срещу бактериални и вирусни инфекции. Някои от най-ранните изследвания върху въздействието на байкалския шлемник откриват положителния му ефект при бактерии в устната кухина. Изследване върху ефекта на паста за зъби с екстракт от тази билка потвърдило, че активните компоненти в състава й облекчават гингивита и противодействат на зъбната плака и бактериите.

Флавоноидът байкалин има способността да инхибира вируса на Т-клетъчната левкемия. Освен това инхибира HIV-1 инфекциите и репликацията при човешки лимфоидни и моноядрени клетки. При изследване на пациенти със заболявания на ръцете, краката и устата били сравнени антивирусните свойства на шлемника и фармацевтично лекарство. Билката се оказала по-ефективна за намаляване продължителността на треската и вирусния товар, понижил се и броят на пациентите с афти на устата и кожни обриви. Изследване от 2016 година открило, че байкалеинът инхибира активацията на фактора NF-kB, който е свързан с възпалението, имунитета и други процеси.

За добро кръвообращение. Различни изследвания показват, че байкалският шлемник инхибира понижаването на тъканния плазминогенен активатор, което е предизвикано от ензима трипсин. Друго изследване показва способността на байкалеина да помага в лечението на атеросклероза и тромбоза. Байкалеинът се оказва мощен унищожител на свободните радикали и инхибитор на ксантиноксидазата, което подобрява ендотелната функция и има защитно действие за сърдечно-съдовата система. Фармакологичните изследвания подчертават терапевтичния потенциал на растителния байкалеин за лечение на атеросклерозата и високото кръвно налягане.

За здравето на мозъка. При изследване върху плъхове байкалеинът намалил освобождаването на глутамат в нервните окончания на хипокампа в мозъка и помогнал за защита на невроните срещу екситотоксичност, предизвикана от каиновата киселина.

Профилактика на онкологични заболявания. Билката се е използвала в китайската медицина и поради антираковите си свойства. Тя инхибира растежа на раковите клетки и на простагландин Е2, който е свързан с възпалението. При 4 вида рак байкалинът инхибира пролиферацията на раковите клетки, която е свързана с индуциране на апоптозата (програмирана клетъчна смърт).

Изследванията показват, че байкалинът инхибира растежа на рака на простатата, който е стимулиран от хормона дихидротестостерон. Освен това тази активна съставка може да се използва и в лечението на нарушения, свързани с хормона андроген, включително андрогенна алопеция (косопад).

Изследвания на байкалина и байкалеина показват, че те имат анти-ангиогенен ефект (способност да се образуват нови кръвоносни съдове), което допринася и за техния антираков ефект.

Байкалският шлемник може да помогне и за намаляване на страничните ефекти от химиотерапията. Изследвания са показали, че увеличава Т-лимфоцитите при пациенти с рак на белите дробове, които били подложени на химиотерапия.

 

 

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart