Search
Филтрирай по...

Диабет висок холестерол

 

Берберин – това уникално хранително вещество с мощни лечебни ефекти, е последният хит в природната медицина! Намираме го в състава на няколко растения – хидрастис, орегонско горзде и кисел трън, и се отличава с изключителни антиоксидантни, антибактериални, противогъбични,  антивирусни и противовъзпалителни свойства.

Тъй като е широкоспектърен антиоксидант, намира приложение в профилактиката и лечението на редица заболявания и състояния. Но най-съществените са ползите на берберина при диабет и високи нива на холестерола и триглицеридите.

Механизъм на действие. Свързан е основно с влиянието му върху метаболитния регулатор, наречен AMPK. Добрата активация на AMPK е изключително важна за хората с диабет – чрез нея се подобрява инсулиновата чувствителност, намалява се производството на глюкоза в черния дроб и се подпомага абсорбцията на глюкоза в клетките. Активацията на AMPK също така, стимулира освобождаването на азотен оксид, който отпуска артериите, понижава кръвното налягане и предотвратява атеросклерозата.

 

Кои заболявания и състояния се повлияват от приема на берберин?

-Диабет. Лекарствата срещу диабет имат сериозни странични ефекти. Инжектирането на инсулин например, е подходящо при диабет тип 1, но не е приложимо при диабет тип 2 и води до драстично повишаване на теглото. Докато берберинът в случая е отлично средство – изследванията показват, че въздействието му е толкова мощно, колкото и на лекарственото вещество метформин хидрохлорид, без обаче да предизвиква неговите нежелани странични ефекти.

-Преддиабетно състояние. Тук нивата на кръвната захар са повишени, но не са толкова високи, колкото при диабет. Берберинът контролира нивата на кръвна захар и влияе на преддиабета, понижавайки риска от преминаването му в диабет. При изследване от 2016 г. пациентите с преддиабет били разделени на две групи и приемали добавка с берберин, хром и канела или плацèбо, в продължение на 12 седмици. В края на изследването бил измерен индексът за предразположеност към диабет и той бил значително понижен в групата, която приемала берберин под формата на хранителна добавка.

-Висок холестерол. При изследване върху пациенти, на които наскоро е била поставена диагнозата диабет и завишени нива на холестрола и триглицеридите, се проследили ефектите от приема на 500 mg берберин или плацèбо 2 пъти дневно. След 3 месеца у „бербериновата група” се установило значително подобрение в нивата на кръвната захар, понижени нива на триглицеридите, лошия LDL-холестерол и общия холестерол. При същата група се понижили и нивата на кръвното налягане.

-Наднормено тегло. Безспорно диетата и физическите упражнения са основните фактори, които влияят на теглото. Прибавянето на берберин към здравословното хранене обаче, начително подобрява резултатите. Берберинът подобрява много от аспектите на метаболитния синдром, които могат да увеличат риска от диабет и заболявания на сърцето. Няколко изследвания потвърждават, че берберинът може да понижи индекса на телесна маса и обиколката на ханша.

-Чернодробни заболявания. Берберинът намалява мастните наслагвания в черния дроб – състояние, известно като неалкохолна стеатозна болест на черния дроб. В изследване на 184 пациенти с тази болест, разделени на 2 групи, участниците били подложени на промени в начина на живот. Една група била третирана с медикамент срещу диабет, а другата – с 500 mg берберин 3 пъти дневно. Най-съществено подобрение се установило при хората, приемали берберин, където освен понижаване съдържанието на мазнини в черния дроб имало и подобрение в липидния състав и лека редукция на теглото.

-Стомашно-чревни нарушения. От векове берберинът се използва срещу проблеми с храносмилателната система – от диария и бактериална инфекция до синдром на раздразненото черво. 196 пациенти със синдром на раздразненото черво, трябвало да приемат 400 mg берберин или плацèбо 2 пъти дневно. След 8 седмици се установило, че при групата, третирана с берберин настъпило значително подобрение по отношение на диарията, коремните болки и други симптоми. Берберинът притежава антивирусни и антибактериални свойства, които подобряват здравето на чревния микробиом и е ефективно средство при язвен колит.

-Ускорено стареене. Чрез въздействието си върху метаболитния регулатор AMPK, берберинът задейства множество защитни метаболитни пътища, които осигуряват оцеляването при стрес. Активацията на AMPK предотвратява болестите и удължава жизнения цикъл.

-Невродегенеративни смущения. Все още не съществува оптимално лечение на различните видове деменция, включително болест на Алцхаймер. Изследванията обаче показват, че берберинът намалява риска от развитието им. Берберинът инхибира хроничното възпаление в тялото, което се явява ключов маркер при болестта на Алцхаймер. В допълнение, инхибира натрупването на бета-амилоидни плаки, които също се наблюдават при болестта на Алцхаймер.

-Онкологични заболявания. Берберинът спира растежа на раковите клетки и дори може да ги унищожи,  като възпрепятства процеса при който кръвоносните съдове захранват туморите.

-Депресия и нервна възбудимост. Предварителни изследвания показват, че берберинът повишава нивата на невротрансмитерите норепинефрин, серотонин и допамин, и проявява антидепресивно действие.

Обичайната доза берберин е 500 mg 2-3 пъти дневно преди хранене.

Всяка капсула от продукта WellBetX® Берберин съдържа 500 mg екстракт от растението кисел трън (берберин). Качеството на WellBetX® Берберин е гарантирано от Natural Factors – най-големият производител на природни продукти в Канада! Разфасовка: 60 V-капсули. Дозировка: по 1 капсула 2 пъти дневно по време на хранене.

 

Тази публикация има 2 коментари

  1. Моля уточнете- преди или по време на хранене?

    1. Здравейте,
      Приема се с храна – преди, след, по време на ядене, както ви е удобно.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

// Трейкинг код ЕТАРГЕТ //
×

Cart