Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Биотин

 

Биотин принадлежи към групата на витамините от група В и може да се синтезира от бактерия в червата. Участва в производството и използването на мазнините и аминокиселините.

Дефицитът на биотин при възрастните е свързан със суха, люспеста кожа, гадене, анорексия, себорея.

При бебетата под 6-месечна възраст симптомите на дефицит обикновено вклюват себореен дерматит, продължителен обрив в областта на памперса и косопад.

Заздравява ноктите и косата. Ранните изследвания в тази област идват от ветеринарната медицина, тъй като той доказано повишава устойчивостта на копитата при прасета и коне. Изследванията върху хора показват, че приемът на 2500 mg биотин дневно може да доведе до 25% увеличаване на дебелината на ноктите при хора с чупливи нокти, а при 91% от пациентите ще се наблюдава видимо подобрение. Полезното действие на биотина върху косата вероятно е свързано със способността му да подобрява метаболизма на мазнините в скалпа, подобен е ефектът му и при себореен дерматит.

Revita Ви препоръчва: Алайв коса, кожа и нокти (60 желирани таблетки) – бързодействаща формула, която възстановява здравината на ноктите, подсилва косата, освежава кожата! 

Облекчава симптомите при себореен дерматит. Себорейният дерматит е често срещано състояние, което се свързва с прекомерна омазненост и пърхот. При себорея скалпът може да бъде жълтеникав, сух или мазен. Себорейният дерматит обикновено се наблюдава при бебетата или при хората на средна възраст и е свързан с периодична проява. Има няколко описани случая на лечение на себореендерматит при бебета с помощта на биотин. Случаите на продължителен обрив в областта на памперса също се повлияват добре от биотина. При възрастни хора със себореен дерматит лечението с биотин е още по-ефективно, когато биотинът се комбинира с останалите витамини от В групата.

Подобрява инсулиновата чувствителност. Това му въздействие е резултат от увеличаване активността  на ензима глюкокиназа, който е свързан с усвояването на кръвната захар в черния дроб. Понижава нивата на кръвна захар на гладно и подобряване контрола на глюкоза в кръвта при диабет тип 2. Няколко изследвания проследяват приема на биотин в комбинация с хром за подобряване контрола на кръвната захар и понижаване нивата на триглицериди при пациенти с диабет тип 2. Високите дози са полезни и за лечението на остра диабетна невропатия.

Препоръчителни дози. За подобряване здравето на ноктите и косата се препоръчва приема на 1000 до 3000 mcg два пъти дневно. За бебета, които не са на кърма, се препоръчва приема на 100-300 mcg дневно. При лечението на диабет и диабетна невропатия могат да се приемат 4 до 8 mg два пъти дневно.

Безопасност и взаимодействия. Биотинът е изключително безопасен и при приема му не се наблюдават никакви странични ефекти. Антибиотиците могат да понижат нивата на биотин в резултат от разрушаване на полезната бактерия, която го синтезира в червата. Биотинът има синергично действие с други витамини от група В, както и с коензим Q10 и карнитин. Важно е също да се знае, че алкохолът инхибира абсорбцията и използването на биотина от тялото.

Хората, които страдат от диабет, трябва да приемат внимателно биотина, тъй като високите дози (над 4 mg) могат да доведат до понижаване на кръвната захар, а това от своя страна да доведе до промяна в дозите инсулин или други приемани лекарства. Високите дози биотин (над 3000 mcg) може да променят резултатите при определени тестове.

 

Вашият коментар

×

Cart