Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Не е задължително тези две болести да бъдат взаимно свързани. Промените в паметта, свързани с процеса на остаряване, са много подробно изследвани. Дългосрочната памет е много по-засегната с напредване на възрастта в сравнение с краткосрочната. Обикновено извършването на задачи, свързани с предварително припомняне на информация, става по-трудно. Засега не е известно защо настъпват тези промени. Предполага се, че това се дължи на физиологични процеси като намален приток на кръв към мозъка, промяна в нормалното ниво на невротрансмитерите, загуба на нервни клетки в някои части на мозъка.

Едно от най-често срещаните заболявания при възрастни хора е деменцията. Това е заболяване, свързано с влошаване на мозъчната дейност. Най-често срещаната форма на това заболяване е болестта на Алцхаймер. Първите признаци на болестта са загуба на памет и признаци на депресия, включително апатия и затваряне в себе си. С напредване на мозъчната дегенерация се наблюдават проблеми с говора, неспособност за вземане на решения, промяна на личността, която може да включва параноя. В напредналите стадии на болестта пациентите обикновено имат нужда от постоянно лекарско наблюдение, за да се справят с объркването и агресивното поведение.

Съвременната медицина все още знае съвсем малко за това заболяване и неговата превенция. Най-новите проучвания сочат, че намаляването на свободните радикали в мозъка, чрез употребата на антиоксидантни билки и хранителни добавки, може да предпази организма от тази болест. Разгледаните по-долу билки са подходящи при възрастово отслабване на паметта и могат да се използват само в ранните етапи на болестта на Алцхаймер. При напреднал стадий на това заболяване е нереалистично да се говори за значими резултати.

Най-подходящи са следните билкови средства:

  • гинко билоба – подобрява кръвообръщението на мозъка, предпазва мозъчните клетки от увреждане от свободните радикали;
  • азиатски женшен – предпазва мозъчните клетки и увеличава действието на серотонина, увеличава активността на мозъка;
  • хуперизин А – алкалоид, който се съдържа във вид китайски мъх, все още е в процес на изследване.

Съществуват и някои хранителни добавки, които могат да помогнат при отслабване на паметта при възрастни хора:

  • Ацетил L-карнитин – 2-3 грама дневно;
  • Фосфатидил-серин – 100 мг 3 пъти на ден;
  • Тиамин (витамин В1) – 10-50 мг дневно;
  • Фолиева киселина – 400 микрограма дневно;
  • Витамин В12 – интрамускулна инжекция веднъж месечно;
  • Витамин Е – 800-2000 IU дневно.

Ревита Ви препоръчва:

Гинко, 460 mg

Корейски женшен, 560 mg

Ацетил Л–Карнитин, 500 mg

Фосфатидил-серин, 500 mg

Мега – ДХК, 1000 mg

Розмарин (лист), 400 mg

Шизандра (плод), 580 mg

Келп (кафяви водорасли), 660 mg

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart