Search
Филтрирай по...

Глог

Глог (Crataegus oxycanthа) – това е едно от най-ценените растителни лекарства в природната медицина.  Представлява дърво или храст и принадлежи към семейство Розоцветни. Освен в Европа, се среща в Азия и Северна Африка. Има бели цветове и ярки, тъмно-червени плодове. Във Франция глогът е известен като l’epine noble (благородният трън), тъй като се предполага, че от него е направен тръненият венец на Исус.

Глогът се използва като храна и лекарство от хилядолетия насам, а употребата му при сърдечно-съдови болести датира още от XVII в. Старите книги разказват за д-р Грийн – известен ирландски лекар, който въпреки сериозните проблеми със сърцето, доживял до старини благодарение на това, че се лекувал с глог. След смъртта му през 1894 г., неговата дъщеря разкрива, че тайното лекарство на д-р Грийн било именно тинктурата от зрели плодове на Crataegus oxycanthus.

В Европа още от края на XIX и началото на XX в. хомеопатичните и алопатични лекари използват глога при различни сърдечно-съдови заболявания с голям клиничен успех. В САЩ билката навлиза в клиничната практика през 1896 г.

Първоначално плодовете от глог са единствените части на растението, използвани за производството на екстракти. Впоследствие обаче,цветът и листата също започват да се включват, заради високото съдържание на флавоноиди в състава им.

Днес глогът е официално лекарство във фармакопеите на Бразилия, Китай, Франция, Германия, Унгария, Русия и Швейцария.Според официалната монография на Европейската общност, екстрактът от глог може да се приема в дългосрочен план, безопасен е и няма да повлияе на конвенционалните лекарства.Може да се включи в лечението на различни заболявания на сърдечно-съдовата система, включително ангина пекторис, функционални сърдечни разстройства, аритмии, ранни прояви на циркулаторна недостатъчност в напреднала възраст, нарушено кръвообращение.

Препоръчва се екстрактът от глог да се добави към ежедневния диетичен режим в случаите на семейна история на сърдечни заболявания, хранене, което включва високо съдържание на мазнини (особено от млечни продукти или червено месо), високи нива на стрес, употреба на стимуланти като кофеин и др. В тези случаи глогът може да изиграе ролята на отличен защитник на сърдечно-съдовото здраве!

Полезни действия на екстракта от глог:

-увеличава притока на кръв към сърцето и ограничава риска от сърдечен удар;

-подобрява контрактилитета на сърцето и способността му да изпомпва кръвта;

-понижава периферното съдово съпротивление (намалява натоварването върху сърцето);

-стабилизира сърдечния ритъм и има отличен ефект при аритмии;

-подпомага издръжливостта на сърцето при недостиг на кислород по време на стрес или при заболявания, при които артериите частично са блокирани;

-Разширява артериите, които доставят кръв и кислород до сърдечния мускул, осигурявайки по-добро снабдяване с основни хранителни вещества. Това от своя страна подпомага нормалния сърдечния ритъм.

-успокоява нервната система и намалява усещането за напрежение;

-Има лека седативна активност и може да бъде от полза, когато сърдечното заболяване е комбинирано с нервност.

Както всички билкови лекарства, така и глогът има нужда от време, докато започне наистина да работи. Необходимо е да се приема поне 3 месеца или повече, за да се прояви ефектът му. Безопасно е да се използва едновременно с алопатични лекарствени вещества като digoxin. При дългосрочна употреба глогът може по безопасни механизми да спомогне за укрепването и подхранването на сърцето.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

// Трейкинг код ЕТАРГЕТ //
×

Cart