Search
Филтрирай по...

Инсултът се появява, когато кръвният поток към част от мозъка се наруши, което води до умирането на нервни клетки. Когато е нарушено кръвоснабдяването на мозъка, до него не могат да достигнат кислородът и глюкозата. Това може да се бъде резултат от различни процеси в тялото.

Блокирането на артериите е свързано с изтъняването на малките артерии в мозъка или с втвърдяването на артериите водещи към него (атеросклероза). Най-честата причина за инфаркта е образуването на съсиреци в кръвоносните съдове на мозъка (тромбоза). Рисковите фактори за това са високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и тютюнопушене.

Съществува и така нареченият емболичен инсулт. Той е свързан с образуването на съсирек в сърцето, който може да се предвижи и да заседне в кръвоносните съдове на мозъка.

Церебралният кръвоизлив също може да доведе до инсулт. Той най-често е резултат от високото кръвно налягане, но може да бъде и последствие от аневризми или нарушаване целостта на съдовете в мозъка.

При субарахноидния кръвоизлив кръвта се натрупва в пространството под арахноидната обвивка, която обгръща мозъка. Кръвта идва от кръвоносен съд с нарушена цялост. Често това е вид аневризъм – прекомерно издуване на стената на съда. Този вид кръвоизлив често причинява внезапно, силно главоболие и схващане на врата. Ако не бъде диагностициран и лекуван навреме, може да настъпят тежки неврологични последствия като кома и мозъчна смърт.

Счита се, че хората с мигренозно главоболие са изложени на по-голям риск от появата на инсулт. Мигрената е свързана със стесняване на кръвоносните съдове на мозъка като някои от симптомите й наподобяват тези на инсулта, но те изчезват с отминаване на главоболието.

Рисковите фактори за появата на инсулт са високо кръвно налягане, висок холестерол, тютюнопушене, диабет и напредване на възрастта. Когато човек под 50-годишна възраст получи инсулт, обикновено са намесени рискови фактори като приема на наркотици, разкъсани аневризми и наследствена предразположеност към образуване на съсиреци.

Инсултът е един от основните причинители на смърт в света. Около 30% от болните загубват способността да се грижат сами за себе си.

Симптомите, които са характерни за инсулта зависят от мястото в мозъка, което е засегнато и от засегнатата мозъчна площ. Петте основни симптома на инсулта са:

1.     Внезапна вкочаненост или слабост в областта на лицето, ръцете или краката, особено в едната половина на тялото. Загубата на съзнателни движения може да бъде частична или пълна.

2.     Внезапно объркване или затруднение при говоренето и разбирането. Понякога слабостта на лицевите мускули може да причини лигавене.

3.     Внезапни проблеми с виждането с едното или с двете очи.

4.     Внезапни проблеми с вървенето, замаяност, загуба на равновесие или недобра координация

5.     Внезапно силно главоболие без никаква причина

Диагностицирането на инсулта е свързано с възможността за извършване на три важни команди: способност за усмихване, за вдигане на двете ръце, за говорене на прости изречения. Ако смятате, че даден индивид е получил инсулт, трябва веднага да го отведете в спешен медицински център. Там се извършва медицински преглед и веднага се назначава електро-енцефалограма (ЕЕГ). Необходим е и преглед чрез компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

Лечението на инсулта е свързано с приема на тъканен плазминоген активатор, който разтваря съсирека, причиняващ инсулта. Понякога се назначава приема на хепарин или аспирин, които имат антикоагулантно действие.

След прекаран инсулт е необходима рехабилитация, която може да включва говорна терапия (наново се учат говоренето и преглъщането), двигателна терапия (за възвръщане на сръчността на ръцете и възможността за вървене), семейно обучение (което дава възможност на пациентите да се грижат за любимите хора вкъщи). Целта е пострадалият да си възвърне колкото се може повече от нормалните жизнени функции. Тъй като инсултът е свързан с трайна загуба на нервни клетки, не е възможно връщане към състоянието от преди това.

Превенцията на инсулта е свързана с намаляване на рисковите фактори. Такива са високото кръвно налягане, тютюнопушенето, диабета, увеличения холестерол.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart