Search
Филтрирай по...

ИнозитолИнозитол – това вещество може да бъде класифицирано и като витамин, но само донякъде, тъй като се съдържа в много храни и се синтезира естествено в тялото. Въпреки че не е особено популярен, инозитолът отдавна се предлага под формата на хранителна добавка заради изключителните си ефекти върху здравето.

Инозитолът играе ролята на прекурсор на редица съединения, важни за мембранния синтез, участва активно в регулирането на глюкозния метаболизъм (превръщането на глюкозата в енергия), действа като вторичен посланик в усвояването на глюкозата и катосигнална молекула в различни биологични процеси, увеличава чувствителността към инсулина (особено при жени с хормонални проблеми) и регулира нивата на кръвната захар…

Но ползите от приема на инозитол съвсем не приключват до тук. Нека разберем кои са неговите категорично доказани положителни свойства!

1.Възстановява хормоналното равновесие в женския организъм. Добавките с инозитол са много полезни за жени, които страдат от хормонални проблеми, особено в случаите когато хормоналният дисбаланс се изразява в повишено производство на андрогени[1].

Така например, според едно проучване ежедневният прием на 4 grмио-инозитолзначително спомага за подобряване на хормоналните нива. В двойно-сляпо проучване 42 жени получават или инозитол, или плацèбо. Резултатите показали, че нивата на тестостерон в групата, получаваща инозитол, са спаднали с близо 65%! Учените също така установили, че нивата на триглицеридите на участничките са спаднали с повече от 50%, както и че кръвното им налягане е значително по-ниско.

2.Спомага за поддържане на перфектно функционираща циркулаторна система. Тук инозитолът действа като вторичен пратеник, който помага на тялото да поеме повече глюкоза от кръвта. Когато поемате въглехидрати, тялото ви ги разгражда в глюкоза, а глюкозата на свой ред се използва от клетките за енергия. Когато тялото  разпознае високите нива на глюкоза, посланиците в кръвта задействат клетъчните мембрани, които трябва да се „отворят“ и да пуснат глюкозата вътре. Но при жените с хормонален дисбаланс този процес е затруднен, защото тялото им не реагира правилно на първичния куриер – инсулина [2]. Този проблем е в основата на редица нарушения, включително високо кръвно налягане, високи нива на кръвната захар и холестерола (особено ако често консумирате месо), повишаване на теглото и високи нива на триглицеридите. В дългосрочен план тези проблеми могат да доведат до по-сериозни усложнения[3]. Изследванията показват, че тук инозитолът действа като „вторичен пратеник“, който улеснява преминаването на ключови хранителни вещества през циркулаторната система  в посока от и до определени клетки, поддържайки я в отлично състояние.

3.Премахва тревогата и подобрява настроението. Мощен анксиолитик – средство, което намалява безпокойството, и има успокояващо действие. По естествен начин и без риск от странични ефекти потиска емоционалната възбуда. Много от хората, които приемат инозитол с цел регулация на хормоните, съобщават, че чувстват значително подобрение на настроението [4]. Това се дължи на влиянието на инозиола върху нивата на серотонин – т. нар. „хормон на щастието“. Според много клинични проучвания действието на инозитол тук значително се доближава до ефектите на конвенционалните антидепресанти, без обаче приемът му да води до опасните странични ефекти на тези лекарства [5].

4.Има ползи за женския фертилитет. Много изследвания са категорични, че мио-инозитолътспомага за подобряване на фертилитета у жени с хормонални проблеми, които често страдат от безплодие в резултат от повишените нива на андрогени и други хормонални нарушения. Все по-голям брой проучвания показват, чеинозитолът, дори в по-ниски дози по безопасен механизъм възстановява хормоналното равновесие и увеличава шансовете за зачеване. [6]

Още през 2010 г. например, излязоха доста интересни резултати от изследване, проведено върху жени със синдром наполикистозните яйчници (СПКЯ). Участничките били 120 на брой и трябвало да приемат се лекуват или с 4 grИозитол дневно или с лекарства от първа необходимост. Като план-В, ако жените не забременеели след едномесечното лечение, към терапията трябвало да се добави FSH (фоликулостимулиращ хормон).

Резултатите показвали, че при 50% от пациентките, лекувани с лекарства, се възобновила нормалната овулация, като малко над 18% забременели. След добавяне на FSH, още 26% от жените успели да заченат.

И тук идва интересният момент – при 65% от жените, лекувани синозитол, нормалната овулация била преустановена, а цели 30% от тях забременели. След добавяне на FSH, още 28% от тях зачеват [7].

Revita Ви препоръчва:

[1] Nordio M, Proietti E, “Thecombinedtherapywithmyo-inositolandD-chiro-inositolreducestherisk of metabolicdiseasein PCOS overweightpatientscompared to myo-inositolsupplementationalone”, EurRevMedPharmacolSci. 2012 May;16(5):575-81.

[2] PCOS: InsulinandMetformin, Centerfor Young Women’s Health, 1 June 2016, retrievedonJanuary 24, 2017.

[3] “PolycysticOvarySyndrome (PCOS) – TopicOverview”, WebMD.com, retrievedonJanuary 24, 2017.

[4] CB Brinketal., “Effects of myo-inositolversusfluoxetineandimipraminepretreatmentsonserotonin 5HT2A andmuscarinicacetylcholinereceptorsinhumanneuroblastomacells”, MetabBrainDis. 2004 Jun;19(1-2):51-70.

[5] T Mukaietal., “A meta-analysis of inositolfordepressionandanxietydisorders”, HumanPsychopharmacology 2014; 29(1): 55-63.

[6] V Unferetal., “Effects of myo-inositolinwomenwith PCOS: a systematicreview of randomizedcontrolledtrials”, GynecolEndocrinol. 2012 Jul;28(7):509-15.

[7] E Raffoneetal., “Insulinsensitiseragentsaloneandinco-treatmentwith r-FSH forovulationinductionin PCOS women”, GynecolEndocrinol. 2010 Apr;26(4):275-80.

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart