Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

МаслинаМножество изследвания показват, че средиземноморската диета понижава риска от потенциални животозастрашаващи заболявания като рак, инфаркт, наднормено тегло и диабет. Учените вярват, че веществото олеуропеин в зехтина и в екстракта от маслинови листа играе важна роля за тези ефекти на средиземноморската диета.

Ето как действа екстрактът от маслина (лист)!

Укрепва сърдечно-съдовото здраве. Значително понижава нивата на LDL-холестерола и триглицеридите. Олеуропеинът, съдържащ се в маслиновите листа предотвратява окислението на LDL-холестерола, което е важно за намаляване на риска от атеросклероза. Той намалява слепването на тромбоцитите и директно предотвратява образуването на артериални плаки, намалявайки риска от инфаркт и инсулт.

Облекчава симптомите при грип и настинка. Ускорява възстановяването при грип и обикновена настинка. През 18-ти век натрошените маслинови листа били поднасяни като напитка за понижаване на високата температура, а под формата на чай се приемали при малария. 200 години по-късно изследванията потвърждават мощните антивирусни, противогъбични и антибактериални свойства на олеуропеина. Този мощен полифенол възпира репликацията на вирусите и разрушава бактерии като кандида албиканс и ешерихия коли. Изследванията потвърждават, че екстрактът от маслинови листа може да се справи с грипа и херпеса. Според изследване на Медицинския университет в Ню Йорк, лечението с екстракт от маслинови листа прави обратими много от промените, предизвикани от ХИВ-1 инфекциите, което звучи доста обещаващо в дългосрочен план.

Подпомага мозъчната функция. Има антиоксидантно и противовъзпалително действие, и намалява риска от когнитивен спад и различни форми на деменция. При изследвания върху животни превантивният прием на екстракт от маслинов лист понижава смъртността на мозъчната тъкан при индуциран инсулт с впечатляващите 55%!

От полза при високи нива на кръвната захар. Екстрактът от маслинови листа действа срещу диабет като значително понижава кръвната захар, забавя храносмилането на скорбялата до прости захари, отлага абсорбцията на захари в червата и подпомага преминаването на глюкоза от кръвта към тъканите.

Има данни, че екстрактът от маслина (лист) може да направи обратим метаболитния синдром – състояние, което може да доведе до диабет. Изследванията показват, че приемът на 500 мг екстракт от маслини веднъж дневно може значително да намали нивата на гликирания хемоглобин А1с, който е показател за кръвната захар в дългосрочен план.

Регулира нивата на кръвното налягане. При двойно-сляпо, рандомизирано изследване, публикувано в списание Фитомедицина учените открили, че приемът на 500 мг екстракт от маслинови листа 2 пъти дневно има същата ефективност както някои от популярните фармацевтични средства срещу хипертония.

Фитотерапевтите използват екстракта от маслинов лист като естествен лек при артрит, а модерната медицина потвърждава способността му да забави развитието на ревматоидния артрит и остеоартрита. Изследванията показват, че може да предотврати симптомите на ревматоидния артрит, да намали подуването на ставите при остеоартрит и да редуцира производството на провъзпалителни молекули.

Изследвания върху животни и клетъчни култури показват, че олеуропеинът намалява риска от развитие на различни видове рак. Олеуропеинът намалява производството на матрична металопротеиназа – вещество, което помага за разтваряне на връзките между здравите клетки и провокира развитието на рак. Освен това олеуропеинът предотвратява мутациите на ДНК и инхибира развитието на тумори. При едно изследване олеуропеинът довел до изчезването на тумори в рамките на 12 дни. Към момента учените са потвърдили, че олеуропеинът намалява случаите и забавя развитието на рак на мозъка, гърдата, пикочния мехур, простатата и кожата.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart