Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Кокосово масло

Един от най-нашумелите продукти в здравословните магазини в последно време е органичното кокосово масло. Поради високото съдържание на наситени мазнини доскоро то беше отричано, но през последните години потребителите осъзнаха, че наситените мазнини в кокосовото масло са различни от наситените мазнини от животински произход.

Кокосовото масло е източник на късоверижни и средноверижни триглицериди, докато наситените мазнини от животински произход съдържат дълговерижни триглицериди. Триглицеридите от кокоса се изпращат към черния дроб, където се превръщат в енергия. По този начин те подпомагат процеса на отслабване, стимулирайки термогенезата и подобрявайки инсулиновата чувствителност. Някои изследвания показват, че те могат да понижат и нивата на холестерола. Предимствата от приема на кокосово масло са много, но основните са свързани с антимикробния им ефект, понижаване на теглото и ускоряване метаболизма на енергия в мозъка.

Кокосовото масло съдържа около 65% средноверижни триглицериди (МСТ). Маслото от средноверижни триглицериди се извлича от кокосово или палмово масло и съдържа 100% МСТ. Все още има противоречиви мнения кой вариант на масло е по-ефективен.

Антимикробно действие. Приблизително 50% от общото количество мастни киселини и повечето средноверижни триглицериди в кокосовото масло са под формата на лауринова киселина. Единственият друг толкова богат източник на това вещество в природата е кърмата. В организма лауриновата киселина се превръща в полезното вещество монолаурин. Каприловата киселина от кокосовото масло се превръща в организма в монокаприн. Тези вещества имат забележително антивирусно, антибактериално и антипротозойно действие, и разрушават множество болестотворни микроорганизми. Монолауринът и монокапринът разрушават мембраната на бактериите, което улеснява неутрализирането им от имунната система на организма. Антивирусните свойства на средноверижните мастни киселини са толкова мощни, че учените са започнали да изследват ефекта им при пациенти със СПИН.  При изследване във Филипините пациенти със СПИН приемали 20 до 25 gr лауринова киселина дневно под формата на 4 супени лъжици кокосово масло.

Изследванията показват, че монолауринът елиминира вируси с липидно покритие като цитомегаловирус, херпес вирус, ХИВ вирус, везикуларен стоматит. Монолауринът деактивира патогенни бактерии като листерия, стафилококи, стрептококи, хеликобактер пилори. За разлика от антибиотиците монолауринът не води до резистентност.

Лауриновата киселина и нейното производно монолаурин убиват или декативират множество гъбички, дрожди и протозои, включително няколко вида глисти, кандида албиканс, гардиаза.

Понижаване на теглото. Едно изследване установило, че обогатената с кокосово масло диета води до значително понижаване в запасите на мазнини. При друго изследване на мишки с наднормено тегло, диетата им била обогатена с шафраново или кокосово масло като бил проследен броя на мастните клетки. Резултатите показали, че мишките, които приемали кокосово масло били произвели много по-малко мастни клетки от мишките, които приемали шафраново масло.

Средноверижните мазнини от кокоса се абсорбират лесно и се използват преференциално като източник на енергия, а тяхното изгаряне подпомага увеличаването на метаболитните нива в тялото. В резултат се изгарят повече калории, което подпомага и изгарянето на калории от дълговерижни триглицериди.

При друго изследване бил сравнен ефекта от приема на средноверижни и дълговерижни мазнини. Термогенният ефект при средноверижните триглицериди бил почти двоен в сравнение с дълговерижните мазнини – 120 калории срещу 66 калории. Учените достигнали до извода, че излишните калории от приема на средноверижни триглицериди не се складират, а се изгарят.

Подобрена мозъчна функция. Пилотно изследване от 2005 г. използвало МСТ продукт, който съдържал каприлова киселина при пациенти с болест на Алцхаймер. Резултатите показали 47% подобрение на паметта при изследваните пациенти. През 2014 г. бил използван подобен продукт, но подобрение се наблюдавало само при тези пациенти с болест на Алцхаймер, при които нямало генетична предразположеност към тази болест.

Положителното въздействие на средноверижните триглицериди е свързано с повишаване производството на енергия в мозъчните клетки. При болест на Алцхаймер има дефект в използването на глюкозата, най-често в резултат от инсулинова резистентност. Резервният източник на енергия за тялото остават кетонните тела. Ако човек приема малко въглехидрати чрез храната, черният дроб разгражда мазнините до кетонни тела като ацетон, ацетооцетна киселина и бета-хидроксибутирова киселина.

Клиничните изследвания показват, че повишените нива на кетони може да подобрят паметта и когнитивните способности. Това важи с особена сила за хората с лека до умерена степен на болест на Алцхаймер. Възможно е кетогенната диета, която е с нисък прием на въглехидрати заедно с приема на кокосово масло да подобрят енергийните нива в мозъка дори при здрави индивиди!

Revita Ви препоръчва кокосовото масло с екстра качество на Nature’s Way, USA! То е organic сертифицирано, extra virgin, студено пресовано, нерафинирано и с превъзходен вкус. Не съдържа транс-мазнини, ГМО, избелващи вещества, хексан. Произведено във Филипините! Продукт, сертифициран Organic от престижната организация Pro-Cert.

Кокосовото масло намира различни приложения. То може да се приема намазано на филия или под формата на сос или дресинг. Може да бъде заместител на маслото в рецептите за печене.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart