Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Коензим Q10

Коензим Q10 е едно от най-полезните за сърцето хранителни вещества. Открит е през 1957 г. от професор Фредерик Крейн и неговите колеги от института за ензими Уисконсин-Медисън, САЩ. През 1972 г. била открита връзката между дефицита на коензим Q10 и сърдечно-съдовите болести, а по-късно става известна и ролята му на мощен антиоксидант.

Коензим Q10 се среща в естествена форма в тялото и се използва за създаването на клетъчна енергия. Той е кофактор във веригата за транспортиране на електрони, свързана със синтеза на АТФ. Без коензим Q10 клетките не могат да генерират енергия. Коензим Q10 е мастно-разтворим и се среща в клетъчните и митохондрийни мембрани.

Коензим Q10 играе ролята на преносител на енергия и преминава през цикъла за окисление и редукция, което допринася за антиоксидантната му природа.

Като добавка,  коензим Q10 намира широко приложение при спортистите поради способността му да дава клетъчна енергия. Количеството му намалява с възрастта, поради което много от хората в напреднала възраст могат да се възползват от него. Забързаният начин на живот и стресът изчерпват запасите от енергия, което е причина този важен коензим да бъде жизнено необходим за поддържане на високи енергийни нива.

Тъй като работи без почивка, сърцето се нуждае от най-много енергия. Съществуват 3 много впечатляващи изследвания върху ефекта на коензим Q10 върху сърцето. В първото изследване участвали 420 доброволци с умерена до остра конгестивна сърдечна недостатъчност и продължило 2 години. Изследването било двойно-сляпо, плацебо-контролирано, а доброволците приемали по 100 мг добавка или плацебо 3 пъти дневно. При групата, която приемала коензим, случаите на неблагоприятни сърдечно-съдови заболявания били 15%, докато в плацебогрупата те били 26%. Наблюдавало се и значително намаляване на общата смъртност – 9% в първата група и 16% в плацебо групата. Коензим Q10 има същото въздействие като АСЕ-инхибиторите и бета-блокерите, но е напълно безопасно природно средство.

При второто изследване 13 от 120 изследвания били избрани за мета-анализ, който да проследили ефекта от коензим Q10 върху конгестивната сърдечна недостатъчност. Резултатите показали значително подобрение при хората, които приемали коензим Q10 в сравнение с контролните групи. Положителният ефект вероятно се дължи на участието на коензим Q10 в синтеза на АТФ.

Най-често предписваното лекарство за конгестивна сърдечна недостатъчност – статините – разрушават нивата на коензим Q10. Било проведено трето изследване на 34 доброволци подложени на лечение със статини. Всички участници имали висок холестерол. Те приемали 80 мг дневно лекарството аторвастатин калций, а нивата на коензим Q10 били измерени 14 и 30 дни след началото на изследването. Резултатите показали значително понижение на нивата на коензим Q10 след приема на статини. Статините намаляват образуването на холестерол в черния дроб като блокират производството на мевалонат. Това вещество, обаче, се оказва предшественик на коензим Q10 – това е механизмът, по който статините водят до понижаване нивата на коензим Q10. Това от своя страна понижава нивата на АТФ в сърцето – органът с най-големи енергийни нужди. Ето защо е важно приемът на статини да бъде съпроводен с прием на добавки с коензим Q10.

Било проведено изследване върху пациенти с коронарна артериална болест, които са приемали статини в продължение на поне 1 месец. 51 доброволци били разделени на  2 групи – плацебо група и група, която приемала коензим Q10 в продължение на 12 седмици. Били измерени нивата на коензим Q10, витамин Е, антиоксидантни ензими, С-реактивен протеин и други имунни маркери. При групата, която приемала коензим Q10, се наблюдавали по-високи нива на витамин Е и антиоксидантни ензими и по-ниски нива на антиоксидантен ензим 12 седмици след началото на изследването. Това изследване показва способността на добавките с коензим Q10 да поддържат нивата на коензим Q10, да повишават активността на други антиоксиданти и да намаляват възпалението по време на терапия със статини.

Повечето хора приемат чрез храната по-малко от 10 мг коензим Q10 дневно, въпреки че това вещество се среща в много храни. Добри източници на коензим Q10 са месото, рибата, фъстъците, броколите, авокадото. Между 14 и 32% от количеството на този коензим се унищожава при пържене, но съставът му се запазва при варене. При здрави хора дневната нужда е между 100 и 300 мг. При болест на Паркинсон, например, се прилагат до 3000 мг дневно под лекарско наблюдение.

Очевидно е, че дневните нужди от коензим Q10 много трудно могат да бъдат задоволени само от хранителни източници. На пазара вече се предлага богата гама от хранителни добавки с този коензим. Важно е да се избере висококачествена добавка, която отговаря на международните стандарти, като например продуктите на Natural Factors, съдържащи 100% натурален коензим Q10!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart