Search
Филтрирай по...

Варикозата е заболяване на вените, водещо до образуване на възли и изтъняване на венозните стени. Варикозната болест (варикоза, варикозно разширени вени) е широко разпространено заболяване. От варикоза страдат 47% от жените и 30% от мъжете в България. Най-често варикозно разширените вени се появяват в областта на прасците, но могат да засегнат целите долни крайници.

Визуално заболяването може да се характеризира с наличие на нагънати и разширени вени в долната част на краката и бедрата. Когато вените се разширят, те се разтягат и губят своята еластичност. Често това води до образуване на така наречените „венозни възли”, които лесно могат да се разкъсат. Кожата в поразените участъци става суха, тънка и лесно ранима. Появяват се хиперпигментации, ранички и малки язви. Състоянието често е придружено от силни болки.

Съществуват различни причини за варикозно разширени вени:

 • вродена или придобита недостатъчност на венозните клапи;
 • вродена или придобита слабост на венозните стени;
 • интоксикации, травми, тежки физически натоварвания, бременност;
 • прием на хормонални и противозачатъчни средства;
 • наднормено тегло и неправилен хранителен режим;
 • работа, изискваща продължително стоене в седнало или изправено положение.

Американските учени смятат, че варикозната болест може да бъде предавана по наследство. Според статистическите данни от разширени вени страда почти 40% от възрастното население на планетата, което превръща варикозата в едно от най-разпространените заболявания на долните крайници.

Бъдещите майки са изложени на висок риск от развитие на варикоза. По време на бременността нивото на хормоните в организма се увеличава, предизвиквайки отслабване на тъканите и понижаване нивото на колаген. За отслабените тъкани става все по-трудно да се борят с увеличеното по време на бременността количество кръв и в резултат се развива варикоза, която често отшумява след раждането.

За диагностициране на варикозно разширени вени са необходими преглед от специалист флеболог и ултразвуково изследване.

За профилактика на варикозно разширени вени се препоръчват:

 • редовни занимания със спорт (ходене пеш, плуване, гимнастика);
 • масаж на краката;
 • ограничаване на консумацията на сол и тестени храни;
 • избор на свободни дрехи, които не стягат и не притискат краката;
 • носене на ортопедични стелки.

Съществуват различни методи за лечение на варикоза, сред които:

1. Медикаментозно лечение. Провежда се за намаляване на отоците и неприятните усещания в поразените участъци на долните крайници, а също така за повишаване на устойчивостта към статичните натоварвания.

2. Компресионни чорапи. Намаляват отоците и предотвратяват венозния застой. Използват се както за профилактика на варикозно разширени вени, така и в качеството на допълнително средство към оперативното лечение.

3. Флебектомия (оперативно отстраняване на варикозните вени). Прилага се при напреднал стадий на заболяването. Операцията се извършва с интравенозна анестезия и продължава между 20 и 40 минути. Приблизително 2 часа след операцията, пациентът може да ходи самостоятелно.

4. Склеротерапия. Най-разпространеният метод за лечение на варикоза. Представлява инжектиране на склерозиращо вещество във вената. Под въздействие на склерозанта, увредената вена се свива и спира да работи, а кръвта започва да тече по съседните здрави вени. За извършване на склеротерапия се използват специални тънки игли и микрокатетри. Процедурата е безопасна и практически безболезнена. Склеротерапията се провежда амбулаторно и дава добри лечебни и козметични резултати. Продължителността на лечението зависи от стадия и формата на заболяването.

Ефективен вид склеротерапия е така наречената „пеносклеротерапия”, която позволява да се отстранят както големите, така и малките варикозно разширени вени. Към настоящия момент това е един от най-използваните методи за третиране на разширени вени и трофични язви и често замества оперативното лечение.

Оптималният метод за лечение на варикоза може да бъде определен единствено от специалист флеболог след обстойно изследване на пациента.

Тази публикация има 6 коментари

 1. Здравейте. Имам разширени вени на десния прасец и този крак много ме боли и ми оттича. По принцип имам и плоскостъпие. Мога ли да облекча вените с народна медицина или някакъв вид спорт?
  Благодаря предварително.

  1. Здравейте,
   За най-ефиксната хранителна добавка при разширени вени се счита Детралекс. Пие се продължително, 3 и повече месеци, от късна пролет, когато времето се затопли, до есента, когато захладнее.Има и специални упражнения за вените, които се правят всекидневно, както и ходене пеша.

   Препоръчваме Ви да прочетете и тази статия, кликнете тук

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 2. Имам болки в прасците. Трудно се движа навън, в къщи нямам проблеми. Краката ми са нормални, не се забелязват разширени вени ! Краката ми не са деформирани малко по мускулести. Какво ми препоръчвате ? Бани , слънце или предписаните хр. добавки ?

  1. Здравейте,

   Ако сте с фамилна обремененост, наднормено тегло и в менопауза, вероятността да сте с разширени вени е голяма. Добре е да направите консултация при флеболог или съдов хирург, но дотогава може да правите упражненията за разширени вени, ако работата ви е свързана с продължително седене, на всеки час да се раздвижвате по 5 мин., да ходите вместо да се возите винаги когато е възможно. Обикновено се изписва Детралекс – венотоник, който укрепва съдовата стена. Може да ползвате и тези, които се препоръчват в страницата на Ревита, ефектът е подобен. Слънцето и топлата вода не са подходящи при проблем с вените. Може да обливате краката със студена вода и да намазвате с крем или гел за разширени вени, независимо че такива не се виждат. Симптомите от дълбоките разширени вени също се повлияват.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 3. Здравейте ,кои от всички продукти са най-подходящи за свиване на разширени вени с възли.
  Благодаря!

  1. Здравейте, Петя,
   Ако заболяването Ви е в напреднал стадий, хранителните добавки могат да бъдат само допълнение към основната терапия. Имате ли консултация с хирург? В начален етап специалните физически упражнения и добавки с див кестен или бодлив залист могат да стабилизират състоянието, ако се приемат продължително, а упражненията се правят всекидневно. Дивият кестен не се препоръчва при хора, страдащи от заболявания на бъбреците и черния дроб. Понякога се наблюдават странични ефекти като стомашно-чревни разстройства, сърбеж, гадене, замаяност. Подължителната употреба на Бодлив залист се понася спокойно, но разбира се индивидуалната реакция на организма ще е тази, която ще определи подходящия за Вас продукт. Започнете с Бодлив залист.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart