Варикозно разширени вени - Revita.bg

Варикозно разширени вени

Варикозата е заболяване на вените, водещо до образуване на възли и изтъняване на венозните стени. Варикозната болест (варикоза, варикозно разширени вени) е широко разпространено заболяване. От варикоза страдат 47% от жените и 30% от мъжете в България. Най-често варикозно разширените вени се появяват в областта на прасците, но могат да засегнат целите долни крайници.

Визуално заболяването може да се характеризира с наличие на нагънати и разширени вени в долната част на краката и бедрата. Когато вените се разширят, те се разтягат и губят своята еластичност. Често това води до образуване на така наречените „венозни възли“, които лесно могат да се разкъсат. Кожата в поразените участъци става суха, тънка и лесно ранима. Появяват се хиперпигментации, ранички и малки язви. Състоянието често е придружено от силни болки.

Съществуват различни причини за варикозно разширени вени:

 • вродена или придобита недостатъчност на венозните клапи;
 • вродена или придобита слабост на венозните стени;
 • интоксикации, травми, тежки физически натоварвания, бременност;
 • прием на хормонални и противозачатъчни средства;
 • наднормено тегло и неправилен хранителен режим;
 • работа, изискваща продължително стоене в седнало или изправено положение.

Американските учени смятат, че варикозната болест може да бъде предавана по наследство. Според статистическите данни от разширени вени страда почти 40% от възрастното население на планетата, което превръща варикозата в едно от най-разпространените заболявания на долните крайници.

Бъдещите майки са изложени на висок риск от развитие на варикоза. По време на бременността нивото на хормоните в организма се увеличава, предизвиквайки отслабване на тъканите и понижаване нивото на колаген. За отслабените тъкани става все по-трудно да се борят с увеличеното по време на бременността количество кръв и в резултат се развива варикоза, която често отшумява след раждането.

За диагностициране на варикозно разширени вени са необходими преглед от специалист флеболог и ултразвуково изследване.

За профилактика на варикозно разширени вени се препоръчват:

 • редовни занимания със спорт (ходене пеш, плуване, гимнастика);
 • масаж на краката;
 • ограничаване на консумацията на сол и тестени храни;
 • избор на свободни дрехи, които не стягат и не притискат краката;
 • носене на ортопедични стелки.

Съществуват различни методи за лечение на варикоза, сред които:

1. Медикаментозно лечение. Провежда се за намаляване на отоците и неприятните усещания в поразените участъци на долните крайници, а също така за повишаване на устойчивостта към статичните натоварвания.

2. Компресионни чорапи. Намаляват отоците и предотвратяват венозния застой. Използват се както за профилактика на варикозно разширени вени, така и в качеството на допълнително средство към оперативното лечение.

3. Флебектомия (оперативно отстраняване на варикозните вени). Прилага се при напреднал стадий на заболяването. Операцията се извършва с интравенозна анестезия и продължава между 20 и 40 минути. Приблизително 2 часа след операцията, пациентът може да ходи самостоятелно.

4. Склеротерапия. Най-разпространеният метод за лечение на варикоза. Представлява инжектиране на склерозиращо вещество във вената. Под въздействие на склерозанта, увредената вена се свива и спира да работи, а кръвта започва да тече по съседните здрави вени. За извършване на склеротерапия се използват специални тънки игли и микрокатетри. Процедурата е безопасна и практически безболезнена. Склеротерапията се провежда амбулаторно и дава добри лечебни и козметични резултати. Продължителността на лечението зависи от стадия и формата на заболяването.

Ефективен вид склеротерапия е така наречената „пеносклеротерапия“, която позволява да се отстранят както големите, така и малките варикозно разширени вени. Към настоящия момент това е един от най-използваните методи за третиране на разширени вени и трофични язви и често замества оперативното лечение.

Оптималният метод за лечение на варикоза може да бъде определен единствено от специалист флеболог след обстойно изследване на пациента.

Коментари

 1. Здравейте. Имам разширени вени на десния прасец и този крак много ме боли и ми оттича. По принцип имам и плоскостъпие. Мога ли да облекча вените с народна медицина или някакъв вид спорт?
  Благодаря предварително.

  1. Здравейте,
   За най-ефиксната хранителна добавка при разширени вени се счита Детралекс. Пие се продължително, 3 и повече месеци, от късна пролет, когато времето се затопли, до есента, когато захладнее.Има и специални упражнения за вените, които се правят всекидневно, както и ходене пеша.

   Препоръчваме Ви да прочетете и тази статия, кликнете тук

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 2. Имам болки в прасците. Трудно се движа навън, в къщи нямам проблеми. Краката ми са нормални, не се забелязват разширени вени ! Краката ми не са деформирани малко по мускулести. Какво ми препоръчвате ? Бани , слънце или предписаните хр. добавки ?

  1. Здравейте,

   Ако сте с фамилна обремененост, наднормено тегло и в менопауза, вероятността да сте с разширени вени е голяма. Добре е да направите консултация при флеболог или съдов хирург, но дотогава може да правите упражненията за разширени вени, ако работата ви е свързана с продължително седене, на всеки час да се раздвижвате по 5 мин., да ходите вместо да се возите винаги когато е възможно. Обикновено се изписва Детралекс – венотоник, който укрепва съдовата стена. Може да ползвате и тези, които се препоръчват в страницата на Ревита, ефектът е подобен. Слънцето и топлата вода не са подходящи при проблем с вените. Може да обливате краката със студена вода и да намазвате с крем или гел за разширени вени, независимо че такива не се виждат. Симптомите от дълбоките разширени вени също се повлияват.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 3. Здравейте ,кои от всички продукти са най-подходящи за свиване на разширени вени с възли.
  Благодаря!

  1. Здравейте, Петя,
   Ако заболяването Ви е в напреднал стадий, хранителните добавки могат да бъдат само допълнение към основната терапия. Имате ли консултация с хирург? В начален етап специалните физически упражнения и добавки с див кестен или бодлив залист могат да стабилизират състоянието, ако се приемат продължително, а упражненията се правят всекидневно. Дивият кестен не се препоръчва при хора, страдащи от заболявания на бъбреците и черния дроб. Понякога се наблюдават странични ефекти като стомашно-чревни разстройства, сърбеж, гадене, замаяност. Подължителната употреба на Бодлив залист се понася спокойно, но разбира се индивидуалната реакция на организма ще е тази, която ще определи подходящия за Вас продукт. Започнете с Бодлив залист.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...