Васкулит - Revita.bg

Васкулит

Васкулитът представлява възпаление на кръвоносните съдове, което води до тяхното удебеляване, стесняване, отслабване. Нарича се още артерит или ангиит. Васкулитът може да бъде остър или хроничен като е възможно до засегнатите тъкани и органи да не достига достатъчно кръв.  Това може да доведе до увреждане и дори до смърт на съответния орган. Някои форми на васкулит се излекуват от само себе си, докато други изискват продължителен прием на лекарства.

Симптомите на васкулита са разнообразни и варират в зависимост от засегнатия орган. Общите симптоми във всички случаи са свързани с висока температура, умора, загуба на тегло, болки в мускулите и ставите, загуба на апетит, нервно изтощение.

Като различни форми на васкулит се считат следните рядко срещани заболявания:

  • синдром на Бехчет – възпаление на артериите и вените при хора на възраст между 20 и 30 години
  • болест на Бюргер – възпаление и образуване на съсиреци в кръвоносните съдове на крайниците. Често се асоциира с тютюнопушенето.
  • синдром на Чърг-Щраус – най-често засяга кръвоносните съдове на белите дробове. Често се асоциира с астмата.
  • пурпура на Хенох-Шонлайн – възпаление на кръвоносните съдове на кожата, ставите, дебелото черво и бъбреците
  • гигантоклетъчен артерит – възпаление на артериите на слепоочията
  • болест на Кавазаки – обикновено се среща при деца на възраст под 5 години
  • грануломатозата на Вегенер – възпаление на съдовете в носа, синусите, гърлото, белите дробове и бъбреците.

Васкулитът се появява, когато по неясни причини вашето тяло атакува собствените си  кръвоносни съдове. В резултат от възпалението на кръвоносните съдове, техните стени се удебеляват. Това стеснява кръвоносния съд, като понякога е възможно и образуването на съсиреци.

Освен така наречения първичен васкулит, съществува и вторичен васкулит в резултат от прекарани други заболявания. Такива болести са инфекциите, заболяванията на имунната система, ракът на кръвта, алергичните реакции. Васкулитът може да доведе до определени усложнения като увреждане на органи или повторна поява на заболяването.

Диагностицирането на болестта е свързано с изследвания на кръвта и урината, рентген (ангиограма), ултразвук, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, биопсия. Лекарствата, които се използват за лечението на васкулит включват стероидни средства за контролиране на възпалението, цитотоксични средства. Трябва да се вземе предвид факта, че тези лекарства водят до сериозни странични ефекти като изтъняване на костите, високо кръвно налягане, диабет. За да се намалят тези ефекти трябва да се консумират повече пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти и да се ограничи приема на сол, захар и алкохол. От съществено значение са и редовните физически упражнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...