Високо кръвно налягане - Revita.bg

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане означава високо налягане в артериите – съдовете, които носят кръвта от сърцето към всички органи и тъкани на тялото. Нормалното кръвно налягане е под 120/80. Стойности над 140/90 се считат за високи. Систоличното кръвно налягане (горната стойност) показва налягане на артериите в момента на съкращаване на сърдечния мускул и преминаването на кръвта в тях. Диастоличното кръвно налягане (долната стойност) представя налягането в артериите при релаксиран сърдечен мускул.

Повишаването на кръвното налягане увеличава риска от развитие на заболявания на сърцето, бъбреците, уплътняване на артериите (атеросклероза), увреждане на очите и инсулт. Важно е да се вземат мерки за намаляване на хронично високото кръвно налягане, за да се предотвратят уврежданията на различни органи.

Съществуват два вида високо кръвно налягане – същинско и вторично. Последното е свързано със специфична аномалия при един от органите или системите в организма.

Някои от факторите, които предразполагат към високо кръвно налягане са приемът на голямо количество сол, наследствеността, наднорменото тегло, бъбречната недостатъчност, злоупотребата с алкохол и кофеин, липсата на физически упражнения, тютюнопушенето. Около 30% от случаите на високо кръвно налягане са резултат от наследствени фактори. Най-често срещаната причина за високото кръвно налягане е  втвърдяването или липсата на еластичност на малките кръвоносни съдове (периферни артерии и артериоли). Все още не е ясно какво причинява това втвърдяване на съдовете.

Вторичното високо кръвно налягане представлява 5% от случаите и е свързано със заболяване на специфичен орган – бъбреци, надбъбречни жлези, аорта.

Ако не се наблюдават някакви усложнения, високото кръвно налягане остава безсимптомно. То не случайно се нарича „тихият убиец“. При някои хора, обаче, се наблюдават симптоми като главоболие, замаяност, задъхване и замъглено зрение. Много често, обаче, пациентите стигат до лекаря едва след като е настъпило значително увреждане на жизненоважни органи. Това може да включва уголемяване на сърцето, заболявания на бъбреците, увреждане на мозъка и нервната система, промени в ретината на окото.

Инсултът обикновено се дължи на кръвоизлив или на съсирек в кръвоносните съдове, които снабдяват мозъка с кръв. Инсултът може да причини слабост, изтръпване или парализа на ръцете и краката, затруднения с говора и зрението. Поредица от леки инсулти могат да доведат до деменция. Най-добрата превенция на тези усложнения е контролирането на високото кръвно налягане. Това се постига чрез приема на лекарства и промяната в храненето и начина на живот.

Високо кръвно налягане, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...