Синдром на Чърг-Щраус - Revita.bg

Синдром на Чърг-Щраус

Синдромът на Чърг-Щраус, познат още като алергична грануломатоза или алергичен ангиит, е заболяване свързано с възпаление на кръвоносните съдове. Това възпаление може да ограничи кръвоснабдяването на жизненоважни органи и тъкани, като понякога води до трайното им увреждане.

Синдромът на Чърг-Щраус е свързан с хиперактивност на имунната система, която започва да унищожава свои клетки подобно на чужди. Този синдром е рядко срещан и все още не е ясна причината за появата му. Приемът на някои лекарства при астма и алергии може да доведе до появата на това заболяване.

Най-честият признак на този синдром е астмата. Самият синдром може да доведе до множество проблеми като сенна хрема, обриви, кървене в различни части на храносмилателната система, силна болка и сковаване на ръцете и краката. Множеството симптоми и тяхното сходство със симптомите на други болести, правят този синдром много трудно откриваем.

Синдромът на Чърг-Щраус е рядко срещан и не е лечим. За намаляване на симптомите му се използват различни медикаменти като кортикостероиди, имунопотискащи лекарства, интравенозно вливане на имуноглобулин.

Заболяването протича в три стадия с различни симптоми, но не всички пациенти развиват и трите стадия. Вариации има и в проявените симптоми.

Първата фаза на синдрома обикновено е алергичната фаза. Тя включва множество симптоми като астма, алергичен ринит, болки и възпаление на сунусите.

Втората фаза е свързана с увеличен брой еозинофили – вид бели кръвни клетки, които подпомагат имунната система. Най-често са засегнати белите дробове и храносмилателния тракт. Тази фаза може да продължи с години като симптомите може периодично да изчезват и повторно да с появяват.

Третата фаза е хроничният васкулит. Тя е свързана с тежко възпаление на кръвоносните съдове. През тази фаза може да се появят общо неразположение, загуба на тегло, подути лимфни възли, умора, обриви, болки  в ставите.

Знае се, че съществуват някои рискови фактори за възникването на синдрома на Чърг-Щраус. Такива са напредването на възрастта, прекарана астма или проблеми с носа. Това заболяване може да доведе до различни усложнения като увреждане на периферни нерви, белези по кожата (в резултат от възпалението на рани), заболявания на сърцето (перикардит, миокардит, инфаркт), увреждане на бъбреците.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...