Search
Филтрирай по...

Хеликобактер пилори

Чревната флора или т. нар. чревна микробиота съставлява микроорганизмите, които обитават червата и стомаха. Те биват „добри“ бактерии с важно значение за храносмилането и функциите на имунната система, и „лоши“, като например Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori), чиито прекомерен растеж предизвиква проблеми.

Какво е инфекция с Хеликобактер пилори? Това е единствената, позната до момента бактерия, способна да расте и да оцелява в киселата среда на стомаха. Счита се, че около 80% от гастро-дуоденалните язви са причинени от хеликобактерна инфекция, която в повечето случаи протича асимптоматично. Последиците от инфекция с Хеликобактер пилори могат да бъдат наистина сериозни. Те варират от умора и хроничен стомашен дискомфорт, хронично възпаление на стомаха гастроезофагеална рефлуксна болест, гастрит, язва до заболявания като рак на стомаха.

Между 60 и 90% от случаите на рак на стомаха се дължат именно на Хеликобактер пилори. Това предполага, че смъртоносната бактерия отнема повече човешки животи всяка година, отколкото пътните инциденти. Мигрената, болестта на Паркинсон, някои сърдечно-съдови и имунни заболявания също са свързани с инфекцията с H. pylori.

Хеликобактерната инфекция е широко разпространена. Според статистическите данни в България честотата ѝ също е висока. Заразяването с тази бактерия става лесно – то може да се случи само чрез целувка или ползване на общи прибори, така че рискът на който всички сме изложени е наистина голям.

Диагностицирането на инфекция с Хеликобактер пилори. За целта се прилагат неинвазивни методи (фекален, кръвен или дихателен тест) или ендоскопия. Счита се, че за хората в добро здраве дихателният тест е подходящо изследване. Той се използва в много европейски държави, безболезнен е и е лесен за изпълнение.

Лечение на хеликобактерната инфекция. Конвенционалната терапия включва комбинация от антибиотици и инхибитори на протонната помпа (медикаменти за понижаване киселинността на стомашните сокове). За съжаление Хеликобактер пилори е упорита бактерия с висока резистентност към антибиотици, поради което в много от случаите реагира слабо на тези лекарства. Добрата новина е, че учените наскоро откриха, че полезната бактерия Lactobacillus reuteri е високо ефективен в битката с патогена. Приемът на пробиотик със съдържание на Lactobacillus reuteri не предполага рисковете на антибиотичната терапия и може да се включва в задължителното лечение при вече установена инфекция или да се приема профилактично с цел намаляване на риска от заразяване.

Lactobacillus reuteri притежава способността да се коагулира в стомаха чрез образуване на ко-агрегати с Хеликобактер пилори. По този начин L. reuteri намалява токсичното натоварване в стомаха и намалява риска от развитие на гастрит или язва. Той е единственият сред 700 различни щама пробиотици, разпознат като специфичен антагонист на Хеликобактер пилори.

Какви са предимствата на Lactobacillus reuteri пред антибиотиците? След като коагулацията се извърши в стомаха, полученият агрегат се екскретира от тялото чрез храносмилателния тракт. Следователно чревната флора остава незасегната, противно на ефекта при стандартния антибиотичен курс. Освен това L. Reuteri не причинява диария или вкусови смущения, за разлика от антибиотиците, които не са специфично лечение за елиминиране на хеликобактерната инфекция.

Lactobacillus reuteri предлага изключителни предимства:

-тъй като се състои от инактивирани клетки, устойчиви на колебания в околната среда, той е 100% стабилен дори при стайна температура;

-облекчава хроничния стомашен дискомфорт, и намалява симптоми като подуване, спазми и киселини;

-може да издържи на киселинната среда на стомаха;

-свойствата на Lactobacillus reuteri са били изследвани в две клинични проучвания. В едното, дневната доза от 250 mg от пробиотика е била сравнена с ефектите на плацèбо за период от две седмици. Другото е било сляпо проучване (участниците не са знаели дали приемат пробиотик или плацèбо), като е давана същата доза. Изследователите са установили значително намаляване на токсичното натоварване с Хеликобактер пилори при инфектираните пациенти и в двете групи.

Revita Ви препоръчва продукта Примадофилус реутери на американската компания Nature’s Way! 1 капсула от Примадофилус реутери осигурява патентована пробиотична смес, осигуряваща 1 милиард жизнеспособни бактерии /Lactobacillus reuteri (SD-5865), Lactobacillus acidophilus NCFM®, Lactobacillus rhamnosus Lr-32, Bifidobacterium longum BB536/. Примадофилус реутери предоставя важни полза за храносмилането, преодоляването на различни стомашно-чревни смущения и защитата от патогенни бактерии. Облекчава симптомите при възпалителни чревни заболявания, препоръчва се при Синдром на раздразненото дебело черво (IBS) и колит. Допринася за облекчаване на симптомите при пептична язва и гастрит.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart