Search
Филтрирай по...

Тъмна урина

Урината се състои от излишната вода и отпадъчните продукти, които бъбреците филтрират. Цветът й може да варира от бледожълт до тъмно кехлибарен и зависи от съотношението на водата към отпадъчните продукти.

Много са факторите, които влияят върху цвета на урината, като в повечето случаи вариациите му не са повод за притеснение. Понякога обаче, потъмняването на урината е сигнал за здравословен проблем.

В този материал ще разгледаме 5 от най-често срещаните здравословни проблеми, на които може да се дължи промяната в цвета на урината, както и начините за преодоляването им.

1.Дехидратация.

Тъмната урина често е показател, че тялото е дехидратирано, причина за което е недостатъчният прием на течности. Освен помътняване на урината, дехидратацията може да предизвика и напукване на устните, умора, замаяност и слабост, запек, проблеми с преглъщането на суха храна.

Децата, възрастните и хората с тежки заболявания като рак, са по-податливи на дехидратация. В повечето случаи състоянието на дехидратация се преодолява чрез прием на вода и билкови чайове.

Лекарска помощ следва да се потърси при наличие на някои от следните симптоми:

-летаргия;

-много суха уста и език;

-когато кожата трудно и бавно възвръща нормалното си състояние след прищипване;

-забавен пулс;

-много ниско кръвно налягане;

-отделяне на минимално количество урина.

2.Храни, напитки или лекарства.

Някои храни и напитки предизвикват промяна в цвета или миризмата на урината. Цвеклото и къпините например, могат да оцветят урината в чревеникаво; ревенът – изключително полезно растение, богато на хранителни вещества, което се използва в приготвянето на различни ястия прави урината мътна.

Приемът на някои лекарства и билки също може да причини промени в цвета на урината. Чаят от сена и антипсихотиците хлорпромазин и тиоридазин правят урината червена. Лекарства като варфарин и феназопиридин променят цвета на урината към оранжево, а амитриптилин, индометацин, циметидин и прометазин предизвикват синкаво или зеленикаво оцветяване.

3.Хемолитична анемия.

В костния мозък се развиват червени кръвни клетки. Тялото обикновено унищожава старите или дефектни червени кръвни клетки в далака при процеса, наречен хемолиза. Хемолитичната анемия се развива когато тялото погрешно унищожава твърде много червени кръвни клетки, може да се развие хемолитична анемия. Генетични нарушения на кръвта като сърповидно-клетъчна болест или таласемия, също могат да доведат до хемолитична анемия. Хемолитичната анемия също така е потенциален страничен ефект на някои лекарства и понякога може да се появи след кръвопреливане.

В допълнение към тъмната урина, симптомите на хемолитична анемия включват:

-умора и виене на свят;

-сърцебиене;

-бледа кожа;

-главоболие;

-пожълтяване на кожата и склерите на очите;

-увеличен далак или черен дроб.

В тежките случаи хемолитичната анемия може да доведе до втрисане, треска, болки в гърба и корема, шок.

  1. Инфекции на пикочните пътища.

Инфекциите на пикочните пътища се развиват, когато бактериите стигнат до пикочния мехур. Жените са много по-податливи на уроинфекции от мъжете, като в повечето случаи боледуват от цистит.

Симптомите при уринарна инфекция включват болка или парене при уриниране, чести позиви за уриниране и мътна, тъмна или кървава урина.

  1. Хепатит С.

Вирусът на хепатит С (HCV) може да причини инфекция на черния дроб. През ранните етапи на болестта се наблюдават само едва забележими симптоми, така че много хора не подозират за проблема, докато увреждането на черния дроб не започне да предизвиква по-сериозни усложнения. Тъй като влияе върху начина, по който черният дроб обработва отпадъците, хепатит С може да доведе до потъмняване на урината.

Някои от рисковите фактори за развитие на хепатит С включват споделяне на игли, секс без презерватив със заразено лице или татуиране с нестерилни инструменти.

Симптомите се появяват в рамките на 2 седмици до 6 месеца от появата на вируса. Те обикновено са леки и могат да включват умора, мускулна треска, болки в ставите, гадене или слаб апетит, стомашни болки, сърбежи по кожата, тъмна урина, жълтеница.

Лечение – кога има нужда от него?

Някои от причините за потъмняването на урината могат да изискват лечение. Хората с тежка дехидратация може да се нуждаят от рехидратираща терапия. Този процес обикновено включва прилагане на орални рехидратиращи соли или течности и електролити в болнично заведение. Хората с тежка дехидратация трябва да потърсят лекарска помощ навреме, тъй като състоянието може да предизвика сериозни усложнения.

Тъмният цвят на урината, предизвикан от храна, напитки или лекарства обикновено не е причина за безпокойство. Урината ще се върне към нормалния си цвят, след прекратяване приема на лекарството или скоро след консумацията на конкретната храна.

Леките форми на хемолитична анемия обикновено не изискват лечение и в повечето случаи промените в начина на живот биха били от полза за контрола на симптомите. При сериозните случаи може да се наложи преливане на кръв, трансплантация на костен мозък или операция за отстраняване на далака.

Инфекциите на пикочните пътища се третират с антибиотици, като хроничните изискват комплексна терапия – с добавки и лекарства с цел дългосрочно решение на проблема. При наличие на уроинфекция самолечението не е вариант. Консултацията със специалист и изследванията са задължителни, за да не се разпространи инфекцията до бъбреците.

В продължение на много години лечението на хепатит С имаше различни потенциални странични ефекти. Съвременната терапия е ефективна при много от формите на вируса и няма тежки странични ефекти. Вирусът трябва да се лекува своевременно,  тъй като пораженията, които нанася на черния дроб са сериозни.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

// Трейкинг код ЕТАРГЕТ //
×

Cart