Search
Филтрирай по...


Това са малки рани, които се появяват в устата. Обикновено са безобидни, но могат да бъдат болезнени. Афтите в устата се появяват единично или на групи и изчезват след 7 до 21 дни, в зависимост от техния вид.

Най-разпространената форма на афти са миниатюрните – рани с диаметър под 1 сантиметър. Те обикновено изчезват след 10 до 14 дни и зарастват без да оставят белези. Най-често тази форма се наблюдава при млади хора. По-рядко срещаната форма (по-едрите афти) образува рани по-големи от 1 сантиметър в диаметър. Те се наблюдават в продължение на седмици до месеци и обикновено зарастването им е придружено с белези. Тази форма се наблюдава най-често при малки деца. Обикновено появата на афтите е периодична – те се появяват повторно.

Билковите препарати, които могат да се използват при афти включват:

  • деглициризирано женско биле (DGL) – от билковия екстракт е отстранен глициризина. Използва се за гаргара 2 пъти дневно в продължение на една седмица;
  • ехинацея – използва се изцеден сок или тинктура. Задръжте в устата няколко секунди, преди да глътнете;
  • смирна – използва се екстракт или билка на прах. Разрежда се в топла вода и се използва за гаргара 3-4 пъти дневно;
  • лайка – използва се за гаргара 3-4 пъти дневно.

Хранителните добавки, които са необходими за лечение на афти са следните:

  • витамин В-комплекс – 50 мг дневно;
  • цинк – 1-2 таблетки за дъвчене дневно;
  • таблетки с ацидофилен лактобацил – дъвчете 3-4 таблетки дневно.

След консултация с лекар, премахнете от менюто си храни, които е възможно да съдържат алергени. Пшеницата и другите храни съдържащи глутен трябва да се избягват.

Според някои изследвания натриевият лаурил сулфат, който се съдържа в пастите за зъби, може да бъде потенциален причинител на афти. Хора страдащи от афти е добре да сменят пастата си за зъби с такава, която не съдържа това вещество и да видят има ли промяна след няколко месеца.

Основният фактор, който допринася за повторната поява на афти е стресът. Намаляването на стреса трябва да бъде първата крачка към лечението на това заболяване. Почивката и медитацията са сред най-полезните начини за намаляване на стреса.

Ревита Ви препоръчва:

Лайка (цвят), 350 mg

Ехинацея, 400 mg

Ехинацея § витамин С, 492 mg

Ехинацея § астрагалус § рейши, 400 mg

Ехинацея (без алкохол), 30 ml

Смирна (смола), 550 mg

Примадофилус, 63 mg

Перли Ацидофилус

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart