Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Ларинксът, който е разположен между устата и трахеята, е звуковата кутия, която ни позволява да говорим, крещим, шептим и пеем. Той е изграден от хрущяли и в него са разположени гласовите струни. Всяка промяна във въздушния поток, които преминава през гласовите струни, променя силата и височината на звука. Ларингитът представлява възпаление на гласните струни, което води до дрезгавост на гласа и дори до неспособност за говорене. При бебетата и малките деца класическите симптоми на ларингит включват круп (вирусна инфекция на дихателните пътища), дрезгава кашлица, треска. При възрастните вирусната инфекция на горните дихателни пътища може да бъде свързана с хрема, суха кашлица и пресипналост. Ларингитът може да бъде резултат от прекомерно напрягане на гласните струни при говорене, пеене или крещене. Хроничният ларингит може да е резултат от продължителна употреба на алкохол, тютюнопушене или упорита кашлица.

Мускулите, които контролират формата и позицията на гласовите струни трябва да функционират правилно, за да звучи нормално самият глас. Те могат да бъдат повредени в резултат от травма на гърлото, хирургическа намеса, тумори на врата, възпаление и уголемяване на щитовидната жлеза. Инсултът също може да доведе до парализа на мускулите на гласните струни и до слаб и дрезгав глас.

Ако ларингитът е вирусен, той се предава по въздушно-капков път. При невирусния ларингит от значение са диетата, употребата на алкохол, аспирин, ибупрофен, тютюнопушенето, излагането на вредни химични вещества.

Лечението на ларингита е свързано с ограничаване на говоренето. При вирусния ларингит са необходими много течности, влажен въздух, болкоуспокояващи лекарства. Ако симптомите се задържат повече от няколко седмици, може да се наложат допълнителни изследвания.

Вашият коментар

×

Cart