Search
Филтрирай по...
PQQ за по-добра памет
PQQ за по-добра памет и мозъчна функция

PQQ или пиролохинолин хинон е витаминоподобно съединение, съдържащо се в растителните храни, което има широка гама ползи за мозъчната функция и производството на енергия.

Свойства на PQQ 

PQQ стимулира растежа и служи като кофактор на специален клас ензими, участващи в клетъчната функция, включително клетъчен растеж, развитие, диференциация и оцеляване.1

PQQ е изключително мощен антиоксидант, способен да катализира непрекъснат цикъл (способност за извършване на многократни окислителни и редукционни реакции) в много по-голяма степен, отколкото други антиоксиданти. PQQ извършва 20 000 каталитични конверсии. Само за сравнение – друг, широко известен антиокасидант – витамин С е способен само на 4 конверсии.1,2

PQQ  се намира във всички растителни храни. Особено богатите на PPQ храни включват магданоз, зелени чушки, киви, папая и тофу.3 Само около 100 gr от тях съдържат 2-3 mcg PQQ . Докато тези количества са приблизително достатъчни за да могат клетките да изпълняват основните си функции, изследванията показват, че допълнителният прием на PQQ чрез добавки може да има удивителни ефекти върху здравето.4

Коя е най-важната функция на PQQ?

Производство на енергия. Освен мощния си антиоксидантен капацитет, това хранително вещество спомага за защитата на митохондриите (части от клетките, отговорни за генерирането на енергия) от оксидативния стрес. PQQ също така насърчава генерирането на нови митохондрии в стареещите клетки – процес, известен като митохондриална биогенеза или митохондриогенеза.

Дефицитът на PQQ води до нарушения на растежа, компрометиран имунен статус и нарушена репродуктивна функция.5 Имунната система е особено чувствителна към ниските нива на PQQ – недостигът му може да доведе до многобройни дефекти в имунната функция и загуба на бели кръвни клетки.1

 

Как действа PQQ?

PQQ проявява изключителни ползи при заболявания и състояния, провокирани от нарушена митохондриална функция, включително преждевременно стареене, неврологични заболявания (напр. болестта на Алцхаймер и Паркинсон) и хронични дегенеративни заболявания. Текущите изследвания са фокусирани предимно върху способността на PQQ да поддържа когнитивните способности.

Ето някои от ефектите на този активен антиоксидант върху мозъка и нервната система:

– стимулира производството и освобождаването на нервен растежен фактор1;

-осигурява защита срещу самоокисляването на гена DJ-1 – процес, свързан с развитие на болестта на Паркинсон;

-предотвратява развитието на алфа-синуклеин, протеин, свързан с болестта на Паркинсон.1

-защитава мозъчните клетки от окислително увреждане, предизвикано от инсулт;

-блокира образуването на съединения, действащи като невротоксини, особено вредни за мозъчните клетки, като например живак и оксидопамин;

-защитава нервните клетки от вредните ефекти на бета-амилоид – протеин, свързан с болестта на Алцхаймер.

1.Rucker R, Chowanadisai W, Nakano M. Potential physiological importance of pyrroloquinoline quinone. Altern Med Rev. 2009 Sep;14(3):268-77.

2.Paz MA, Martin P, Fluckiger R, et al. The catalysis of redox cycling by pyrroloquinoline quinone (PQQ), PQQ derivatives, and isomers and the specificity of inhibitors. Anal Biochem 1996;238:145-149.

3.Kumazawa T, Sato K, Seno H, et al. Levels of pyrroloquinoline quinone in various foods. Biochem J 1995;307:331-333.

4.Kasahara T, Kato T. Nutritional biochemistry: a new redox-cofactor vitamin for mammals. Nature 2003;422:832.

5.Steinberg F, Stites TE, Anderson P, et al. Pyrroloquinoline quinone improves growth and reproductive performance in mice fed chemically defined diets. Exp Biol Med (Maywood) 2003;228:160-166.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart