Гастропареза - Revita.bg

Гастропареза

Гастропарезата е състояние, при което мускулите на стомаха не функционират нормално. При нормални обстоятелства силни мускулни контракции избутват храната през различните отдели на храносмилателната ви система. При това заболяване, обаче, те се свиват слабо или изобщо не контрахират. Това пречи на изпразването на стомаха, което нарушава храносмилането и води до сериозни усложнения.

Гастропарезата е нелечимо заболяване. Промените в храненето може да помогнат за облекчаване на симптомите, но това не винаги е достатъчно. Лекарствата за гастропареза може да помогнат до определена степен, но също така и да причинят сериозни странични ефекти. Симптомите на гастропарезата включват гадене, повръщане, чувство на ситост след приема само на няколко хапки храна, подуване на корема, киселини, гастроезофагиален рефлукс, промени в нивото на кръвната захар, понижаване на теглото.

Не е ясна точната причина за гастропарезата. Счита се, че тя може да е резултат от увреждане на нерва, който контролира стомаха (блуждаещият нерв). Той от друга страна може да се увреди при диабет, хирургическа намеса в областта на стомаха или тънките черва.  Факторите, които пречат на правилното изпразване на стомаха, включват някои лекарства като болкоуспокояващите и антидепресантите, определени антиракови средства, заболяване от булимия, анорексия, склеродерма, болест на Паркинсон, хипотироидизъм.

Гастропарезата може да доведе до различни усложнения като недохранване и понижаване на теглото, развитие на бактерии в стомаха, наслагване на храна в стомаха (което е животозастрашаващо), колебания в нивото на кръвната захар.

Лечението на гастропарезата е свързано с откриване на лежащото в основата й заболяване. Освен това са необходими промени в начина на хранене свързани с изработването от диетолог на специална диета. Препоръчва се често хранене на малки порции, храни с ниско съдържание на фибри, нискомаслени храни, прием на повече супи и пюрета, прием на вода при всяко хранене. Излизайте на разходка след всяко хранене.

Възможен е и приемът на лекарства за контролиране на гаденето и повръщането и за стимулиране на стомашните мускули.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...