Search
Филтрирай по...

Инфаркт

 

Здравите артерии се разширяват и съкращават равномерно с всеки удар на сърцето. Те са достатъчно еластични, за да може кръвният поток да преминава безпроблемно и сърцето да изпълнява нормално функциите си. За съжаление с напредване на възрастта меките тъкани, включително и артериите започват да се втвърдяват и да губят гъвкавостта си. Този негативен процес увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт, деменция.

 

Витамин К2 – естествено средство за защита на артериите и намаляване на риска от инфаркт и инсулт

Една от водещите причини за артериалната скованост и увеличения риск от инфаркт и инсулт, е повишеното отлагане на неразтворими калциеви соли в меките тъкани (калцификация). Изследванията показват, че този негативен процес може да бъде предотвратен с помощта на витамин К2 – най-ефективното хранително вещество срещу калцификацията на кръвоносните съдове.

След 65-ата година калцификацията в меките тъкани увеличава рязко случаите на инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност и стеноза на аортната клапа. Около 50% от пациентите със стеноза на аортата умират в рамките на 2 години. Превенцията на това заболяване започва с приема на добавки, източник на витамин К2. Напредването на възрастта е рисков фактор за калцирането на клапата на аортата и стенозата на аортата. Вродените дефекти и инфекции също могат сериозно да увредят аортната клапа. Вероятността за развитие на стеноза на аортата се увеличава при високо кръвно налягане, тютюнопушене, високи нива на холестерола, наднормено тегло.

Показателно в случая е едно рандомизирано, плацебо-контролирано изследване върху 244 жени в постменопауза, на възраст между 55 и 65 години. Тестове за артериална скованост били проведени в началото на изследването, както и веднъж годишно в следващите 3 години. При жените, които приемали витамин К2, се наблюдавало понижение на различни параметри, свързани с артериалната скованост. При плацебо групата се наблюдавало слабо повишение на тези стойности.

 

Роля на К2 по отношение на калция

Калцият изпълнява жизненоважни функции – подпомага нормалния електролитен баланс, регулира сърдечния ритъм, поддържа здравето на костите и зъбите, и др. При здравите хора 99% от този минерал се съхранява в костите. Изключение правят случаите на недостиг на К2 – тогава калцият се натрупва в меките тъкани, вместо в костите и зъбите, което представлява сериозна заплаха от калцифициране на артериите и развитие на атеросклероза. И още – липсата на калций в костите (поради натрупването му в меките тъкани) увеличава риска от остеопороза и бъбречни камъни.

Витамин К предотвратява преминаването на калция в меките тъкани благодарение на способността си да активира матричните GLA-протеини – именно те свързват калция в костите. При хората, които приемат големи дози витамин К2 с храната се наблюдават ниски нива на атеросклероза и остеопороза.

Ролята на витамин К за блокиране калцификацията на сърдечните клапи, артериалните лигавици и други меки тъкани и за запазване на калция в костите, има жизненоважно значение за здравето и увеличаване продължителността на живота. Поради тази причина ако диетата е бедна откъм това хранително вещество, хранителните добавки могат да бъдат една доста добра опция за набавянето му.

 

Прием на К2

  • К2 е мастноразтворим витамин, поради което трябва да се приема с богата на мазнини храна – това подобрява абсорбцията му в кръвообращението.
  • Най-добре е да се приемат добавки, съдържащи силно бионаличната форма на К2 – МК-7 (менахинон-7), която се отличава с максимално усвояване и продължително действие след прием.
  • МК-7 се съдържа в малко храни – един от най-добрите източници на витамина е традиционната японска храна натто, която се приготвя от семена на ферментирала соя.

 

Витамин К2 (менахинон-7, MK-7)  на канадската компания Natural Factors – надеждна грижа за сърдечно-съдовата система и костите!

Продуктът съдържа витамин К2 под формата на менахинон-7, извлечен от семената на ферментирала соя. Получен е в процеса на ферментацията на соевите зърна по традиционната японска рецепта за приготвяне на японската традиционна храна натто.

Полуживотът на МК-7 в организма е повече от 2 дни, докато една от другите форми на витамин К – МК-4, е активна само между 4 и 6 часа. Установено е, че профилактиката с МК-7 в продължение на повече от година е надеждна профилактика на остеопороза и атеросклероза. Ниските дози (в случая – 100 mcg в капсула) не предполага риск за здравето, свързан с повишено кръвосъсирване.

Витамин K2 (МК-7) на Natural Factors е със статус GRAS – „Безопасен за обща употреба“ според изискванията на FDA. Соевите зърна, при чиято ферментация е получен, не са с генно-модифициран произход. Приема се по 1 капсула дневно.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart