Хепатит - Revita.bg

Хепатит

Хепатитът представлява остро или хронично възпаление на черния дроб. Съществуват няколко форми на хепатит, които се различават в зависимост от причината за тяхното възникване.

Острият токсичен хепатит може да бъде предизвикан от лекарствени средства, отровни гъби, промишлени отрови, лъчево изгаряне на кожата, тежки инфекциозни заболявания и токсикоза на бременността. Към развитие на остър хепатит предразполага също алкохолът. Токсичният хепатит е обусловен от въздействието на определени химически съединения (включително алкохол) върху чернодробната тъкан и възниква по-често при хора, страдащи от други хронични чернодробни заболявания.

Вирусният хепатит има сходни клинични характеристики с токсичния, но се различава по своята етиология, епидемиология, патогенеза и възможни изходи. Той може да възникне вследствие на поне пет различни възбудители – вируси A, B, C, D и E, като 90% от случаите на хепатит се развиват под въздействието именно на тези вируси. Вирусите на хепатит F и G са редки и слабо проучени.

Леките форми на хепатит протичат практически незабележимо и се идентифицират с помощта на медицински изследвания. При тежките форми клиничните симптоми се развиват бързо, често в комбинация с признаци на обща интоксикация или токсично поразяване на други органи и системи. Характерни признаци на тежката форма на хепатит са: пожълтяване на кожата и склерите на очите, потъмняване на урината, изсветляване на изпражненията и хеморагични прояви. Освен това може да се наблюдават и увеличаване на черния дроб, болка или чувство за тежест в дясното подбедрие, кръвотечение от носа, силен сърбеж, раздразнителност, безсъние и други нарушения на централната нервна система.

Лечението на хепатит е свързано с хоспитализация в инфекциозно отделение. Болните от токсичен хепатит се хоспитализират в център по отравяне, където им се прилага дезинтоксикационна терапия. Преди провеждане на лечението се извършва комплексно изследване, позволяващо да се установи наличието на маркери за активна репликация на вируса и да се определи количеството на чернодробни ензими в кръвта. Тъй като някои видове хепатит не притежават ярко изразени клинични характеристики, диагнозата може да бъде поставена единствено след провеждане на специфични лабораторни тестове.

Профилактиката на хепатит се състои в спазването на необходимите санитарни мерки и поддържането на добра лична хигиена. За намаляване на заболеваемостта от хепатит помага също така борбата с алкохолизма и изключването на възможностите от производствени и битови интоксикации с хепатотропни замърсители. За профилактиката на хроничен хепатит важно значение има своевременното диагностициране и лечение на заболяването. За профилактика на вирусния следва да се избягва консумацията на некачествена храна и най-вече гъби от неизвестен произход. При честа смяна на интимните партньори е необходимо да се правят регулярни кръвни изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...