Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

 


Ванадият (V) е микроминерал, който осигурява и подобрява протичането на метаболитните процеси в човешкия организъм. Солите му имитират действието на инсулина, като активират придвижването на протеини, аминокиселини и въглехидрати директно към мускулите и по този начин увеличават обема и плътността им и стимулират растежа и издръжливостта им.

Все още не е установена пряка зависимост между дефицита на ванадий и проявата на клинични състояния, но присъствието му в здравословната диета е от съществено значение.

Способността на ванадиевите соли, като ванадиевия сулфат например, да имитират действието на инсулина е причина те да намират широко приложение в профилактиката на диабет, като дори се провеждат редица изследвания по посока използването им като абсолютни заместители на инсулиновата терапия. Ванадият потиска наслагването на холестерол в кръвоносните съдове и помага за превенцията на сърдечни пристъпи.

Богати на ванадий са черният пипер, гъбите, магданозът, семената на копъра, маслините, пълнозърнестите храни и всички морски храни.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart